ΤΟΠΙΚΑ

Ηχούν… «καμπάνες» στην αγορά της Μαγνησίας

ηχούν-καμπάνες-στην-αγορά-της-μαγν-690554

Το τελευταίο δίμηνο έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 300.000 ευρώ σε επιχειρήσεις

Ωράρια εργασίας που καταπατώνται, ρεπό που… δουλεύονται και «μαύρη» εργασία συνθέτουν σκηνικό εργασιακής… ζούγκλας στη Μαγνησία, την ίδια ώρα που ισχύουν περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το lockdown δεν συνέβαλε στην αλλαγή του σκηνικού στην αγορά εργασίας. «Υπάρχουν οι σωστοί εργοδότες και υπάρχουν και οι εργοδότες που παρανομούν. Η… λογική δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο», παρατηρούν στελέχη ελεγκτικών υπηρεσιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο για το πρώτο δίμηνο σχεδόν του νέου έτους, έχει βεβαιωθεί διψήφιος αριθμός παραβάσεων σε επιχειρήσεις από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τη βεβαίωση τουλάχιστον 40 παραβάσεων σε βάρος εργοδοτών και την επιβολή τσουχτερών προστίμων που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ξεπερνούν το ποσό των 300.000 ευρώ αθροιστικά.

Μάλιστα οι έλεγχοι κινήθηκαν αυτεπάγγελτα. Καταγγελίες δεν γίνονται από εργαζομένους, ούτε καν ανώνυμες, ακόμη κι όταν θίγονται δικαιώματά τους, καθώς φαίνεται να κυριαρχεί ο φόβος της απόλυσης και κατ’ επέκταση της ανεργίας σε μία περίοδο που εξαιτίας των περιορισμών η εύρεση εργασίας είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Επιθεωρητές εργασίας διαπιστώνουν καταπάτηση εργασιακών ωραρίων, βρίσκουν εργαζόμενους να δουλεύουν ενώ έχουν δηλώσει τη συγκεκριμένη ημέρα ως ανάπαυσης (ρεπό). Το οξύμωρο όμως για τους ελεγκτές είναι ότι εξακολουθεί να ανθεί η «μαύρη» εργασία. Εργαζόμενοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανασφάλιστοι, μολονότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να τους έχουν προσλάβει και να τους βγάλουν σε αναστολή χωρίς επιβάρυνση για τους εργοδότες για το διάστημα που περιορίζεται ο κύκλος εργασιών της επιχείρησής τους.

Μόλις προχθές τσουχτερό πρόστιμο βεβαιώθηκε σε επιχείρηση στον κλάδο της παρασκευής τροφίμων. Σε επιχείρηση του συγκεκριμένου κλάδου διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο ότι δύο εργαζόμενοι που ήταν δηλωμένοι σε αναστολή εργασίας εξακολουθούσαν να εργάζονται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά το φαινόμενο των εργαζόμενων που βρίσκονταν σε αναστολή και εργάζονταν ήταν… «κανόνας» για αρκετές επιχειρήσεις, πλέον όμως μετά τους αυστηρούς ελέγχους που γίνονται έχει περιοριστεί σημαντικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου