ΤΟΠΙΚΑ

Αυξήθηκαν χθες τα κρούσματα κορονοϊού στη Μαγνησία

αυξήθηκαν-χθες-τα-κρούσματα-κορονοϊο-690565

Τριπλό κρούσμα κορονοϊού σήμανε συναγερμό στη σχολική οικογένεια στον Βόλο. Τρεις μαθητές διαγνώστηκαν θετικοί στον COVID-19 με αποτέλεσμα να κλείσουν τρία τμήματα, αλλά και νηπιαγωγείο.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στον νομό δείχνει αυξητικές τάσεις, με τον καθηγητή και διευθυντή του εργαστηρίου Επιδημιολογίας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστο Χατζηχριστοδούλου να επισημαίνει ότι «αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας».

Από χθες και μέχρι τις 5 Μαρτίου σε αναστολή τελεί το 1ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας, με απόφαση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργου Πολύζου και μετά από θετικό κρούσμα που εντοπίστηκε σε μαθητή, η οικογένεια του οποίου ενημέρωσε το σχολείο και κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Συναγερμός όμως ήχησε και στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Εντοπίστηκαν δύο θετικοί μαθητές και μετά από ιχνηλάτηση των επαφών τους ο διευθυντής, Χαράλαμπος Σταχτέας, αποφάσισε την αναστολή δύο τμημάτων της γ’ τάξης στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και του Β1 τμήματος στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου έως και τις 5 Μαρτίου.

Η μεγαλύτερη ανησυχία υπήρξε για το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, το οποίο συστεγάζεται με τρεις ακόμη σχολικές μονάδες και σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού. Την ανησυχία επέτεινε το γεγονός ότι εντοπίστηκε και δεύτερος μαθητής θετικός, ο οποίος όμως δεν είχε προσέλθει στα μαθήματά του τις τελευταίες ημέρες, καθώς είχε εκδηλώσει συμπτώματα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Βόλου, Γεωργία Μποντού – Τοκαλή έδωσε εντολή για απολύμανση ολόκληρου του σχολικού συγκροτήματος του πρώην Πολυκλαδικού με την ολοκλήρωση των χθεσινών μαθημάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καταγράφονται αρκετές απουσίες μαθητών καθώς στο οικογενειακό τους περιβάλλον υπάρχει άτομο που νοσεί από κορονοϊό.

Εκτός από τα χθεσινά σχολεία και τμήματα που έκλεισαν σε αναστολή τελούν έως τις 4 Μαρτίου το 9ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας, έως 3 Μαρτίου το Α2 τμήμα του 7ου Γυμνασίου Βόλου και έως 4 Μαρτίου τα τμήματα Γ1 και η κατεύθυνση ανθρωπιστικών επιστημών της γ’ τάξης του 7ου ΓΕΛ Βόλου.

24 νέα κρούσματα στη Μαγνησία

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, γενικά η κατάσταση στα σχολεία δείχνει να είναι ελεγχόμενη, ενώ ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα κρούσματα στους μαθητές να αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού.

Αυξητικές τάσεις πάντως καταγράφονται στον αριθμό των κρουσμάτων σε επίπεδο Μαγνησίας. Χθες από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκε 24 νέα κρούσματα στη Μαγνησία.

Στον νομό καταγράφτηκε και νέο θύμα κορονοϊού. Πρόκειται για έναν 83χρονο που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο του Βόλου. Στο Αχιλλοπούλειο νοσηλεύονται με κορονοϊό τέσσερις ασθενείς στη ΜΕΘ COVID ηλικίας από 62 έως 75 ετών, δύο στους θαλάμους αρνητικής πίεσης, 17 άτομα στην Α΄ και 14 άτομα στη Β΄COVID.

Οπως ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου αυτή την περίοδο έχουν γίνει περισσότερα τεστ και ενδεχομένως να συνδέονται με τον εντοπισμό περισσότερων κρουσμάτων. «Αυξητική τάση έχουμε όπου δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. Παρακολουθούμε το φαινόμενο», σημείωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του Π.Θ.

Μειώθηκε το φορτίο στα λύματα

Η εκτίμηση ότι ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να συνδέεται με τον αυξημένο αριθμό των τεστ κι όχι απαραίτητα με μεγαλύτερη διασπορά φαίνεται να ενισχύεται και από την επιδημιολογική εικόνα που δίνουν τα λύματα της πόλης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, ο Βόλος παρουσιάζει ελαφρώς φθίνουσα τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων για την εβδομάδα από 15 έως 21 Φεβρουαρίου. Το ποσοστό της μείωσης είναι της τάξης του 27,6% και έρχεται σε αντίθεση με αυξητικές τάσεις που καταγράφονται σε Θεσσαλονίκη (+22%) και στο Ηράκλειο Κρήτης (+265%).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου