ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν μέτρα προστασίας οι δικαστικοί υπάλληλοι

ζητούν-μέτρα-προστασίας-οι-δικαστικο-691779

Παρέμβαση από την εκπρόσωπο στην Ομοσπονδία των δικαστικών υπαλλήλων, με αφορμή την προσφυγή δικηγορικών συλλόγων στο ΣτΕ

Διασφάλιση ασφαλούς πρόσβασης στην εργασία, επαρκής υγειονομική κάλυψη και άμεσο εμβολιασμό όλων των εργαζομένων ζητούν οι δικαστικοί υπάλληλοι Βόλου. Μόνο έτσι συμφωνούν να ανοίξουν κι άλλο τα δικαστήρια.

Σε ανακοίνωση της η εκπρόσωπος των δικαστικών υπαλλήλων Μαγνησίας στην Ομοσπονδία Ιωάννα Παπαδημητρίου προχωρεί σε διευκρινήσεις με αφορμή την προσφυγή 13 δικηγορικών Συλλόγων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ανάκληση της απόφασης αναστολής λειτουργίας των ακροατηρίων στις δικαστικές αίθουσες.

Η κ. Παπαδημητρίου επισημαίνει ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν είναι μόνο διοικητικοί υπάλληλοι είναι και γραμματείς εδρών.

Σε ό,τι αφορά στα διοικητικά τους καθήκοντα αυτά δεν έχουν ανασταλεί από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα.

Αντίθετα, όπως αναφέρει, έχει αυξηθεί ο όγκος εργασίας με δεδομένο ότι δουλεύουν στοιβαγμένοι σε γραφεία όπου δεν μπορούν να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας του ενάμιση μέτρου, ενώ επιβάλλεται στο 50% να εργάζεται στο σπίτι με παλαιολιθικά μέσα.

Η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται με ραντεβού όπου απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δυστυχώς χωρίς ακόμα την δυνατότητα ψηφιακών μέσων.

Σύμφωνα πάντοτε με την ίδια, σε όλο αυτό το διάστημα μόνο το Ειρηνοδικείο Βόλου έχει εκδώσει αυτό το διάστημα περίπου 5000 πιστοποιητικά σε πολίτες που διεκδικούν αναδρομικά συντάξεων. Άλλα τόσα το Πρωτοδικείο Βόλου σε πολίτες και επιχειρήσεις που δικαιούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Από κει και πέρα για το άνοιγμα των δικαστηρίων η κ. Παπαδημητρίου επισημαίνει: «Τα περισσότερα κτίρια δεν διαθέτουν προσωπικό για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων όπως αριθμός εισερχομένων, θερμομέτρηση κ.λπ.

Δικαστές, δικηγόροι υπάλληλοι και πολίτες συνωστίζονται σε χώρους που δεν αερίζονται με μοναδική προστασία τη χρήση μάσκας.

Κι όμως οι δεκατρείς δικηγορικοί σύλλογοι ζητούν να ανοίξουν τα δικαστήρια. Εννοούν την εκδίκαση των ποινικών αλλά και του συνόλου των πολιτικών υποθέσεων…».

Οι δικαστικοί υπάλληλοι κατανοούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κλάδος. Δεν μπορούν, όμως, όπως λέει, να μπουν στη λογική ότι «εμείς καθόμαστε και πληρωνόμαστε». «Η ΟΔΥΕ πέρσι τέτοιο καιρό με απεργιακές κινητοποιήσεις ζητούσε την μηχανοργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών Ζητούσε την πρόσληψη προσωπικού. Ζητούσε ασφαλή σύγχρονα και λειτουργικά κτίρια. Η ΟΔΥΕ, αλλά και η ΑΔΕΔΥ πέρσι τέτοιο καιρό διαδήλωνε για την εγκατάλειψη των νοσοκομείων και την μείωση υγειονομικού προσωπικού.

Να λοιπόν πώς φτάσαμε στο κλειστά δικαστήρια –ακροατήρια», προσθέτει μεταξύ άλλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου