ΤΟΠΙΚΑ

Και τρίτη παρέμβαση στη συνοικία των Παλαιών

και-τρίτη-παρέμβαση-στη-συνοικία-των-π-692117

Στόχος να… συμφιλιωθεί η γειτονιά των κατοικιών με το τμήμα της περιοχής, που «δεν κοιμάται ποτέ»

Νέα παρέμβαση, τρίτη κατά σειρά, προγραμματίζει ο Δήμος Βόλου στην περιοχή των Παλαιών. Αυτή τη φορά στόχος είναι η… συμφιλίωση της γειτονιάς στο βόρειο τμήμα της Γρηγορίου Λαμπράκη, όπου υπάρχουν κυρίως κατοικίες, με το νότιο τμήμα της λεωφόρου, όπου «δεν κοιμάται ποτέ» καθώς σε αυτό υπάρχουν παραδοσιακές δραστηριότητες κυρίως βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου αλλά και έντονη παρουσία των κέντρων εστίασης τόσο τις μεσημεριανές όσο και τις βραδινές ώρες.

Στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Βόλου, έρχεται προς έγκριση η κατάθεση πρότασης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τη χρηματοδότηση μελέτης με τίτλο «Ανάπλαση Παλαιών Βόλου». Μέσα από τη μελέτη προωθούνται πεζοδρομήσεις αλλά και ενθάρρυνση της χρήση ήπιων μέσων μεταφοράς με στόχο την μείωση των επιπέδων θορύβου που καταγράφτηκε σε μελέτη της περιόδου 2012-2013.

Με βάση τη νέα παρέμβαση θα γίνει επανασχεδιασμός των δρόμων και των διαβάσεων των πεζών, επέκταση του δικτύου πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας, προβλέπεται ακόμη διαπλάτυνση όπου αυτό είναι εφικτό των πεζοδρομίων αλλά και σχεδιασμό νέων που θα είναι προσβάσιμα από άτομα με κινητικές αναπηρίες. Στις παρεμβάσεις προβλέπεται ακόμη υπογειοποίηση των κάδων σκουπιδιών, σχεδιασμός νέων χώρων πρασίνου αλλά και δημιουργία παιδικών χαρών, skate park και χώρο για συνάντηση ηλικιωμένων.

Για τον περιορισμό του ΙΧ προτείνεται η εφαρμογή «Ζωνών Περιορισμένης Κυκλοφορίας Οχημάτων». Μέσα στη ζώνη θα επιτρέπεται η διέλευση ΙΧ και στάθμευση με ειδική άδεια. Επίσης θα δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι και σταθμός κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Τέλος, στις παρεμβάσεις προβλέπονται και σταθμοί φόρτισης, δίκτυο ασύρματου δικτύου ίντερνετ και συστήματα νυχτερινού φωτισμού.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Θάνο Θεοδώρου, η συγκεκριμένη είναι η τρίτη παρέμβαση που προωθείται στην περιοχή των Παλαιών.

Εντός του Μαρτίου ξεκινά το έργο «Ανάπλασης του Παλαιού Λιμεναρχείου» που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ αφορά στη διαμόρφωση σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας των δρόμων Γρηγορίου Μητροπολίτη από την Γρ. Λαμπράκη έως την οδό Πυράσου, Μελούνας και Σαρανταπόρου από την οδό Γρηγορίου Μητροπολίτη έως την οδό Φερών. Επιπλέον να γίνει ανάπλαση των πεζοδρομίων και επέκταση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού Μητροπολίτη Γρηγορίου, από την οδό Σαρανταπόρου έως την οδό Γρ. Λαμπράκη, των πεζοδρομίων γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, των πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού Γρ. Λαμπράκη από την οδό Μελούνας έως την οδό Γρ. Μητροπολίτη, εκατέρωθεν της διάβασης στη Γρ. Λαμπράκη με Γρ. Μητροπολίτη, εκατέρωθεν την οδού Παπακυριαζή από την οδό Αλμυρού έως την οδό Λήμνου και εκατέρωθεν της οδού Αλμυρού από την οδό Παπακυριαζή έως την οδό Βοΐβης.

Εξάλλου, από το «Πράσινο Ταμείο» πρόκειται να υλοποιηθεί μία ακόμη μελέτη που αφορά στην ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων των Παλαιών.

Σε αυτή τη μελέτη οι παρεμβάσεις προβλέπουν διαμόρφωση σε οδό ήπιας κυκλοφορίας της οδού Σαρανταπόρου, από την οδό Μητροπολίτη Γρ. έως την οδό Λαχανά, μήκους 200 μέτρων, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων με πρόβλεψη οριζόντιας και κατακόρυφης προσβασιμότητας και την ανακατασκευή του οδοστρώματος της οδού Μητροπολίτη Γρηγορίου, από την οδό Σαρανταπόρου έως την οδό Γιαννιτσών σε μήκος 330 μέτρων και την ανακατασκευή των πεζοδρομίων με πρόβλεψη οριζόντιας και κατακόρυφης προσβασιμότητας εκατέρωθεν της οδού Γιαννιτσών, από την οδό Μητροπολίτη Γρηγορίου έως τη οδό Λαχανά και από την μία πλευρά μόνο, στο βόρειο τμήμα της οδού Λαχανά (μπροστά στην είσοδο του χώρου Τσαλαπάτα) και στο νότιο τμήμα της οδού, από την οδό Σαρανταπόρου έως την οδό Σουλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου