ΤΟΠΙΚΑ

Στον προσκοπισμό με δράση επί 78 χρόνια

στον-προσκοπισμό-με-δράση-επί-78-χρόνια-693129

Ο πρόσκοπος με τη μεγαλύτερη θητεία στη Μαγνησία περιγράφει τη δραστηριότητά του, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης

Σύμφυτη με τον προσκοπισμό, τον εθελοντισμό και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο η πολυετής δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Κώστας Οικονομίδης, που αποτελεί το μακροβιότερο μέλος στη Μαγνησία, με ευδόκιμη δράση 78 ετών. Με την προσκοπική δράση να αποτελεί οικογενειακή παρακαταθήκη, που μεταλαμπαδεύεται από παππού σε εγγονό, ο μακροβιότερος πρόσκοπος της περιοχής, μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή την Ημέρα Σκέψης, που τιμήθηκε χθες σε όλο τον κόσμο.

Εμβληματική προσωπικότητα, άνθρωπος της προσφοράς και της κοινωνικής δράσης, ο Κώστας Οικονομίδης, ο οποίος διατηρούσε για πολλά χρόνια ασφαλιστική εταιρεία στον Βόλο, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ο εθελοντισμός δεν έχει ηλικία.

Με αφορμή την γιορτή του προσκοπισμού, ο κ. Οικονομίδης, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στο Σώμα ως μέλος της Ενωσης Παλαιών Προσκόπων Μαγνησίας, ξεδιπλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αναμνήσεις και στιγμιότυπα από την προσκοπική του δράση, που έχει ως αφετηρία την περίοδο της κατοχής και συγκεκριμένα το 1943.

Εχοντας φτάσει μέχρι τη θέση του αντιπροέδρου στην κεντρική επιτροπή Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος, επισημαίνει ότι «ο προσκοπισμός με βοήθησε πάρα πολύ στον στρατό, στην κοινωνικότητα και την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής. Τα εγγόνια μου είναι τρίτη γενιά πρόσκοποι. Και τα δύο μου παιδιά, Νίκος και Πηνελόπη, συμμετείχαν στον προσκοπισμό. Η εγγονή μου Βαρβάρα πήρε την ανώτατη διάκριση πρόσκοπος του Εθνους και ο εγγονός μου Ιάσων επίσης την ανώτατη διάκριση των προσκόπων στην Αμερική, τον Χρυσό Αετό».

Μια ζωή προσφορά

Παραλαμβάνοντας την σκυτάλη της προσκοπικής δράσης και προσφοράς από τον ιατρό πατέρα του, Νίκο Οικονομίδη, συνέχισε να ανάλογο ζήλο, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις. Κορυφαία στιγμή για τον ίδιο, το δίπλωμα που του απένειμε το διοικητικό συμβούλιο του Σώματος για την εν γένει Προσκοπική δράση του στη διάρκεια της Κατοχής, και το αριστείο ανδρείας τρίτης τάξεως που έλαβε το 1993 από το Σώμα.

Εχοντας, παράλληλα στο ενεργητικό του, το μετάλλιο Παλαιού Προσκόπου, το μετάλλιο «Αθανασίου Λευκαδίτη», έπαινο για την δράση του ως περιφερειακός έφορος κατά τη διάρκεια των σεισμών της Καλαμάτας και δεκάδες ακόμη διακρίσεις, αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία για τον Προσκοπισμό και επίλεκτο μέλος της τοπικής κοινωνίας.

Οπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έχει ήδη εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, κάνοντας και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ εκφράζει την ευχή «να περάσει γρήγορα η πανδημία, για να αρχίσουμε και πάλι τις δραστηριότητές μας, διά ζώσης».

Μήνυμα ελπίδας στέλνει με αφορμή την Ημέρα Σκέψης του προσκοπισμού, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να λησμονούμε τις θεμελιώδεις έννοιες του προσκοπισμού, που είναι η προσφορά στον συνάνθρωπο», με το βλέμμα στο μέλλον.

Στη διάρκεια της ζωής του, έχει βιώσει πολέμους και ταραγμένες εποχές, όπως τα Δεκεμβριανά, τονίζοντας ότι είχε τραυματιστεί από όλμο, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στους σεισμούς της Καλαμάτας, όπου επίσης προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του, συνδράμοντας τους σεισμόπληκτους της περιοχής. Κάθε δραστηριότητα και κάθε πρωτοβουλία προσφοράς, υλοποιήθηκε με διακριτικότητα, χωρίς ποτέ να επιζητεί διακρίσεις. Διαρκώς «παρών» στο πεδίο της εθελοντικής προσφοράς, ο παλαίμαχος πρόσκοπος, υπενθυμίζει ότι «δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε τον συνάνθρωπο και κυρίως εκείνους που έφυγαν, αφήνοντας το στίγμα τους».

Εμβληματικός πρόσκοπος

Γνώρισε τον προσκοπισμό στην Αθήνα, στην περίοδο της κατοχής, υπήρξε πρόσκοπος στην 7η ομάδα Νεαπόλεως – Πευκακίων και προσέφερε υποστήριξη στα συσσίτια που δημιούργησαν διάφορα σωματεία. Εκτοτε θήτευσε σε θέσεις ευθύνης, αναλαμβάνοντας περιφερειακός έφορος Μαγνησίας από το 1980 έως το 1988. Στην περίοδο αυτή επαναλήφθηκαν στο Βόλο οι πανελλήνιοι προσκοπικοί αγώνες «Πήλεια».

Το 1985 με τον εορτασμό των 75 χρόνων του Ελληνικού Προσκοπισμού, οργάνωσε πολλές εκδηλώσεις, όπως την προσκοπική έκθεση στη Μαγνησία, την παμμαγνησιακή κατασκήνωση προσκόπων και λυκόπουλων στα Καλά Νερά.

Από το 1988 διετέλεσε αναπληρωτής έφορος περιοχής Θεσσαλίας και ακολούθως υποστήριξε την Τοπική Εφορεία Νέας Ιωνίας για αποπεράτωση της λέσχης της.

Είναι μέλος της Ενωσης Παλαιών Προσκόπων Μαγνησίας, εκλέχθηκε για δύο τετραετίες μέλος της κεντρικής επιτροπής παλαιών προσκόπων Ελλάδος – ΚΕΠΠΕ, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα την δράση του, ως μέλος στην Ενωση Παλαιών Προσκόπων Μαγνησίας, υπογραμμίζοντας ότι η προσφορά στον συνάνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο, είναι υπόθεση ζωής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου