ΤΟΠΙΚΑ

Μεταμορφώνεται το Ελικοδρόμιο στη Νέα Ιωνία

μεταμορφώνεται-το-ελικοδρόμιο-στη-νέ-693204

Νέες φυτεύσεις, open gym, πίστες BMX και skateboard, dog park και έξυπνα συστήματα αλλάζουν την όψη του άλσους «Ανδρέας Βαλαχής»

Μεταμορφώνεται το πολιτιστικό άλσος «Ανδρέας Βαλαχής», γνωστό και ως Ελικοδρόμιο στη Ν. Ιωνία. Νέες φυτεύσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, ποδηλατόδρομο, dog park είναι μερικές από τις παρεμβάσεις, στις οποίες στοχεύει ο Δήμος Βόλου, ο οποίος θα διεκδικήσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για να συντάξει τη μελέτη του συνόλου των παρεμβάσεων.

Σήμερα το άλσος το επισκέπτεται ένας μικρός αριθμός επισκεπτών, σε σχέση με την έκταση και τις δυνατότητές του. Παρ’ ότι αποτελεί ένα πνεύμονα δροσιάς, τις ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια, καθώς και τις βραδινές ώρες, η επισκεψιμότητα είναι σχεδόν μηδενική. Εξαίρεση αποτελεί η νότια πλευρά του πάρκου, όπου υπάρχει παιδική χαρά, καφετέρια και γήπεδα μπάσκετ, καθώς η εγγύτητα με την κατοικημένη περιοχή αλλά και ο επαρκής φωτισμός κατά τις νυχτερινές ώρες, καταφέρνουν να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Το γεγονός αυτό, έχει ως αποτέλεσμα την γενικότερη αδιαφορία ως προς τη συντήρηση του χώρου και τη σταδιακή του εγκατάλειψη. Οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν φυτά τα οποία χρειάζονται άμεσα καθαρισμό ή αντικατάσταση, υπάρχουν εκτεθειμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, είτε από καταστροφές φωτιστικών σωμάτων, είτε από επιτήδειους. Πάρα πολλά φώτα στους στύλους έχουν είτε καμένες λάμπες, είτε είναι σπασμένα τα φωτιστικά, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος να βυθίζεται στο σκοτάδι κατά τις βραδινές ώρες. Σε κανένα σημείο δεν υπάρχει βρύση σε λειτουργία, για να μπορούν παιδιά, περιπατητές και αθλούμενοι, να έχουν πόσιμο νερό. Αρκετά παγκάκια έχουν καταστραφεί από βανδαλισμούς. Στη βόρεια πλευρά του πάρκου υπήρχε κάποτε μία ακόμη παιδική χαρά, η οποία λόγω έλλειψης πιστοποίησης απομακρύνθηκε. Τέλος, έχουν αφαιρεθεί λόγω δολιοφθοράς, πολλές σχάρες από φρεάτια όμβριων υδάτων. Η φύτευση είναι ανεπαρκής σε περιοχές που έχουν σχεδιαστεί για την κίνηση και την παραμονή των επισκεπτών. Αυτό περιορίζει την παραμονή και την διάθεση για άθληση ή περίπατο, ιδιαίτερα κατά τις θερμές περιόδους του έτους, όταν η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι υψηλή.

Στόχος του Δήμου είναι το πάρκο να λειτουργεί όλες τις εποχές του χώρου. Δράσεις όπως η άθληση, η αναψυχή, η εκπαίδευση οι οποίες θα προωθούνται μέσα από τις δομές που θα δημιουργηθούν και θα συμπληρώνουν τις ήδη υπάρχουσες (γήπεδα μπάσκετ, παιδική χαρά, καφετέρια, εστιατόριο, ανοιχτό θέατρο, πολιτιστικό κέντρο), θα βοηθήσουν στην αύξηση της κινητικότητας στο εσωτερικό του και θα συντελέσουν στην αλλαγή του κοινού, που σήμερα επισκέπτεται το άλσος, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Βόλου προτείνει στην κατηγορία της άθλησης να δημιουργηθούν προκαθορισμένες διαδρομές μικρής, μεσαίας και μεγάλης απόστασης για τρέξιμο ή περίπατο. Ο επισκέπτης θα μπορεί να επιλέξει τον βαθμό δυσκολίας της κάθε διαδρομής. Οι διαδρομές μπορούν να είναι κλειστές, με φυτοκάλυψη από επιλεγμένα φυτικά είδη. Προτείνεται επίσης η δημιουργία χώρου εγκατάστασης οργάνων γυμναστικής (Open Gym). Ανάλογη επιτυχημένη δράση έχει πραγματοποιήσει ο Δήμος Βόλου στο Αθλητικό Κέντρο Χιλιαδούς. Τα όργανα αυτά θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε δύο διαφορετικά σημεία μέσα στο πάρκο. Το πρώτο σημείο είναι ο ανοιχτός χώρος όπου βρίσκεται το σιντριβάνι που δεν είναι σε λειτουργία, επί της οδού Σταδίου. Ο δεύτερος χώρος που προτείνεται, είναι ο εγκαταλειμμένος χώρος της πέργκολας. Ακόμη, στις προτάσεις της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία πίστας για ποδηλασία BMX και πίστας skateboard. Οι προτεινόμενοι χώροι είναι οι υποδομές που λειτουργούσαν ως λίμνες. Πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από κοινό, που ζητά τέτοιου είδους δραστηριότητες και απαιτούν ειδικές κατασκευές. Στόχος είναι η ύπαρξη ενός σύγχρονου πάρκου για skate και ΒΜΧ, καθώς μέχρι και σήμερα οι νεαροί skaters περιφέρονται δημιουργώντας αυτοσχέδιες πίστες, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται καθημερινά τόσο η σωματική ακεραιότητα των ίδιων των skaters, όσο και των απλών πολιτών που συνυπάρχουν στους ίδιους χώρους – πάρκα.

Μέσα στο πολιτιστικό άλσος προτείνεται και η δημιουργία dogpark. Το άλσος το επισκέπτεται σήμερα σημαντικός αριθμός κατοίκων για την καθημερινή βόλτα του κατοικιδίου τους. Ωστόσο, αυτό γίνεται ανεξέλεγκτα σε όλους τους χώρους του άλσους, ενώ πολλές φορές τα ζώα απελευθερώνονται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ατύχημα. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ειδικός χώρος που θα διαθέτει περίφραξη και φύτευση, ακόμη και ειδικές κατασκευές που χρησιμοποιούνται ως παιχνίδια άσκησης των σκύλων.

Στα σχέδια υπάρχει επίσης η δημιουργία μίας ακόμη πιστοποιημένης και σύγχρονης παιδικής χαράς, ποδηλατοδρόμου ενώ θα αναβαθμιστούν τα δίκτυα και θα περιλαμβάνονται και ευφυή συστήματα όπως ευφυείς σημάνσεις, σταθμοί φόρτισης, δίκτυο ασύρματου internet και συστήματα νυχτερινού φωτισμού.

Το κυριότερο είναι ότι θα μελετηθούν νέες φυτεύσεις για να «πρασινίσει» το πάρκο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου