ΤΟΠΙΚΑ

Παρεμβάσεις στη σχολική στέγη από τον Δήμο Βόλου

παρεμβάσεις-στη-σχολική-στέγη-από-τον-693241

Για την ανακαίνιση του κτιρίου Αποστόλου, αλλά και την κατασκευή νέων διδακτηρίων για το ΕΝΕΓΥΛ και το 13ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας

Παρεμβάσεις για την επίλυση του διδακτηριακού προβλήματος ετοιμάζει μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτης» ο Δήμος Βόλου. Πρόκειται να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση τριών μελετών σε επίπεδο σχολικής στέγης που αφορούν στην ανακαίνιση του κτιρίου Αποστόλου, όπου στεγάζεται το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, αλλά και την κατασκευή νέων διδακτηρίων για το Ενιαίο Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο και για το 13ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας.

Η μελέτη για την ανακαίνιση του κτιρίου Αποστόλου εκτιμάται στις 375.474,91 ευρώ και αφορά σε παρεμβάσεις και στα τέσσερα κτίρια που αποτελούν το σύνολο του διδακτηρίου: τα δύο στεγάζουν σχολικές αίθουσες και τα γραφεία των εκπαιδευτικών, το τρίτο στεγάζει τους χώρους W.C. και το τέταρτο το κυλικείο.

Το πιο αξιόλογο όλων των κτισμάτων, είναι το διώροφο κτίριο με υπόγειο, που βρίσκεται στο μέσον του οικοπέδου. Είναι κατασκευασμένο πριν από το 1920. Υπήρξε αρχικά κατοικία της οικογένειας Ζούλια, έως το 1953, πωλήθηκε στους Αποστόλου Αλέξανδρο και Τάτσιο Αλέξανδρο και μετατράπηκε σε κτίριο εκπαίδευσης.

Από το 1955, περίπου και μέχρι σήμερα, όλο το συγκρότημα λειτουργεί ως σχολείο, αρχικά ως ιδιωτικό Γυμνάσιο – Λύκειο «Αποστόλου – Τάτσιου» έως το 1980, αργότερα ως Κλασσικό Λύκειο Βόλου, ως Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε και τέλος ως Επαγγελματικό Λύκειο.

Το κεντρικό κτίριο δεν έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, ωστόσο αποτελεί κτίριο ενδιαφέροντος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και χρήζει επισκευών συντήρησης και αποκατάστασης. Παρεμβάσεις προβλέπονται για την τριώροφη οικοδομή στη νοτιοδυτική γωνία του οικοπέδου. Η κατασκευή του τοποθετείται περί το 1960. Επισκευές και αποκαταστάσεις θα γίνουν ακόμη στο ισόγειο κτίσμα που στεγάζει χώρους W.C. και στο ισόγειο που στεγάζει το κυλικείο αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο που παρουσιάζει φθορές καθώς επίσης και στην περίφραξη.

Νέο κτίριο για το ΕΝΕΓΥΛ

Για το ΕΝΕΓΥΛ θα γίνει μελέτη για νέο κτίριο σε οικόπεδο που περικλείεται από τις οδούς Ζέρβα, Κονδύλη, Βαλαωρίτου, Χρ. Σμύρνης, στη Νέα Ιωνία Βόλου.

Σήμερα, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας λειτουργεί στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου και συστεγάζεται με το 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας και το 2ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας. Το συγκρότημα αποτελείται από πέντε διαφορετικά κτίρια, που απέχουν πολλές δεκάδες μέτρα μεταξύ τους. Παρ’ όλες τις προσαρμογές που έχουν γίνει στο υφιστάμενο κτίριο οι ανάγκες και οι απαιτήσεις δεν ικανοποιούνται, καθώς υπάρχει δυσκολία στην συνολική προσβασιμότητα. Επιπλέον, οι χώροι που εξυπηρετούν το σχολείο έχουν δημιουργηθεί έπειτα από κατάτμηση των υφιστάμενων αιθουσών με γυψοσανίδες. Επίσης δεν επαρκούν οι χώροι υγιεινής.

Καινούργιο νηπιαγωγείο

Ολοκαίνουργιο κτίριο προωθείται και για το 13ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας που λειτουργεί σήμερα σε φιλοξενούμενο χώρο, διαθέτει μία και μοναδική αίθουσα, η οποία λειτουργεί συγχρόνως ως αίθουσα διδασκαλίας, γραφείο διδασκόντων, αίθουσα σίτισης και αποθηκευτικός χώρος και δεν πληροί σε καμία περίπτωση τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενός σύγχρονου νηπιαγωγείου.

Το οικόπεδο, στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί το κτίριο, βρίσκεται επί των οδών Κάδμου και Θράκης, στη Νέα Ιωνία. Εντός του οικοπέδου βρίσκεται ισόγειο κτίσμα, όπου λειτουργούσε το πρώην Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας και πρόκειται να κατεδαφιστεί. Μάλιστα από τον Δήμο Βόλου έχει εκδοθεί ήδη η άδεια κατεδάφισης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου