ΤΟΠΙΚΑ

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ

ο-αλ-μεϊκόπουλος-για-την-επέτειο-ίδρυσ-693648

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ., Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ, αναφέρει:

«78 χρόνια πριν στις 23 Φεβρουαρίου του 1943, ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ. Ένα πρωτοποριακό κίνημα της νεολαίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ώριμος καρπός αγώνων και θυσιών, με πλούσια και ηρωική απελευθερωτική δράση, ενάντια στο φασισμό – ναζισμό κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Η ΕΠΟΝ κατόρθωσε να κινητοποιήσει στις τάξεις της χιλιάδες νέους και νέες που αγωνίστηκαν για εθνική απελευθέρωση και κοινωνική δικαιοσύνη και υπήρξε από τους κύριους τροφοδότες του ΕΛΑΣ. Χιλιάδες ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες βρήκαν ηρωικό θάνατο στα χιτλερικά στρατόπεδα, στις διαδηλώσεις και στις σκληρές αναμετρήσεις τους με τους κατακτητές.

Υπό το βάρος της «παρανομίας», δρώντας με οργάνωση και συντονισμό, αγωνίστηκαν για την εξάπλωση των προοδευτικών ιδεών και των αγωνιστικών αξιών. Συνδύαζαν τον αγώνα για τη λευτεριά και τη διεκδίκηση ενός καλύτερου κόσμου με πολιτιστικές αναζητήσεις και εκδηλώσεις. Μάλιστα η συμμετοχή αγοριών και κοριτσιών χωρίς διακρίσεις, έκανε πράξη την ισότητα και την αλληλεγγύη των φύλων.

Στις μέρες μας, που οι θιασώτες του φασισμού εμφανίζονται απειλητικά σε όλη την Ευρώπη, οι αξίες της ΕΠΟΝ για κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική ανεξαρτησία, παραγωγική ανασυγκρότηση, ισότητα, εδραίωση της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, παραμένουν επίκαιρες και αναλλοίωτες.

Η ΕΠΟΝ αποτελεί πρότυπο διαπαιδαγώγησης και στάσης ζωής. Πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και την ακροδεξιά στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου