ΤΟΠΙΚΑ

«Πολεμιστές» παντός καιρού οι εναερίτες της ΔΕΗ

πολεμιστές-παντός-καιρού-οι-εναερί-694260

Δίνουν μάχη κρεμασμένοι στο κενό, αψηφώντας χιόνια, καταιγίδες και φωτιές

Η δουλειά τους είναι να σκαρφαλώνουν σαν αίλουροι τους στύλους και με γρήγορες κινήσεις, χωρίς τον παραμικρό φόβο να αποδεσμεύουν από τις κατεστραμμένες κολόνες τα παλιά καλώδια για να τοποθετήσουν στη θέση τους καινούργια, επιδιορθώνοντας βλάβες. Ο λόγος για τους εναερίτες της ΔΕΗ, που είναι κάτι σαν τους κομάντος στον Στρατό. Διόλου τυχαία έχουν χαρακτηριστεί οι «αφανείς ήρωες», που σε κάθε φυσική καταστροφή είναι παρόντες για να επιδιορθώνουν βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ο Σταύρος Γεωργιάδης, πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ Βόλου, ένας από τους εναερίτες της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στην πόλη, κάθε φορά που χτυπούσε το κινητό του ήταν «κρεμασμένος» στο κενό.

Δύο φορές προγραμματίσαμε την τηλεφωνική μας συνομιλία, όμως και τις δύο ήταν αδύνατο.

Με την τρίτη φορά τελικά καταφέραμε να μιλήσουμε μαζί του.

Ηταν λίγο αφότου είχε φτάσει στην Εύβοια. Επιστρατεύθηκε μαζί με άλλους συναδέλφους του για να συνδράμουν στις επιδιορθώσεις των βλαβών στη Στερεά Ελλάδα, καθώς τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ήταν εκτεταμένα.

Και όμως, δεν είχε προλάβει να πάρει ανάσα από τη μάχη, που είχε δώσει ώρες νωρίτερα στο Πήλιο, σκαρφαλωμένος σε κάποιον στύλο με τα ειδικά πέδιλα που έχουν γίνει πλέον δεύτερα παπούτσια του, να παλεύει με καλώδια για να επιδιορθώσει μία από τις δεκάδες βλάβες, που σημειώθηκαν αυτές τις μέρες λόγω της «Μήδειας», μαζί με άλλους εναερίτες,

Η τελευταία κακοκαιρία προκάλεσε στο δίκτυο μεγάλη ζημιά. Τα νησιά των Β. Σποράδων για περισσότερο από 24ώρες παρέμειναν στα σκοτάδια.

Για 48 ώρες τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έδιναν άνιση μάχη να τιθασεύσουν τα άσχημα καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να δώσουν φως και στο τελευταίο σπίτι οικισμών του Νοτίου Πηλίου και των Β. Σποράδων που τροφοδοτούνται από την ίδια γραμμή.

Εξαιτίας της βλάβης για δύο μέρες παρέμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Για τους εναερίτες η περιοχή είναι οικεία. Ταυτισμένη όμως και με μεγάλες επιχειρήσεις κάθε φορά, που ο υποσταθμός της ΔΕΗ στον Λαύκο δοκιμάζεται.

Στις περιπτώσεις, όπου το ύψος του χιονιού δυσχέραινε την πρόσβαση στον σταθμό, επιστρατεύθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ειδικά οχήματα με ερπύστριες, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές που οι εναερίτες χρειάστηκε να διανύσουν μέρος της απόστασης ακόμη και με τα πόδια, μέχρι να προσεγγίσουν το σημείο που έπρεπε να παρέμβουν.

«Πολεμιστές» παντός καιρού

Οταν το αδύνατο γίνεται δυνατό, τότε εμφανίζονται οι εναερίτες, στο έργο λένε οι ίδιοι. Μπορείς να τους δεις στα πιο επικίνδυνα σημεία να έρχονται αντιμέτωποι με χιόνια, παγετούς, καύσωνες, φωτιές και πλημμύρες.

Ο Σταύρος μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για μια δουλειά που δεν είναι συνηθισμένη. Είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη. Επάνω σε πυλώνες υψηλής τάσεως, κρεμασμένοι από καλώδια στο κενό προσπαθούν να επιδιορθώσουν βλάβη και να επαναφέρουν το ρεύμα.

Τίποτα δεν είναι αυτονόητο, όπως ενδεχομένως να σκέφτεται κάποιος. Ειδικά όταν οι καιρικές συνθήκες καθιστούν το έργο τους σχεδόν αδύνατο και εκείνοι είναι υποχρεωμένοι να μάχονται ενάντια στα καιρικά φαινόμενα, για να επιδιορθώσουν ζημιές και να διευκολύνουν τους πολίτες.

Σε χιόνι, με καύσωνα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, το βράδυ της Ανάστασης, το μεσημέρι του Πάσχα, όποια αργία κι αν είναι, αν προκύψει πρόβλημα εκείνοι καλούνται να ανέβουν ψηλά στις κολόνες και να επιδιορθώσουν τη ζημιά.

Η επικινδυνότητα είναι εδώ

Οι εναερίτες από τη στιγμή που θα πιάσουν δουλειά είναι ανεβασμένοι σε ύψος ακόμη και 15 μέτρων. Εργάζονται σε τάση 220 έως 20.000 βολτ και αρκετές φορές κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, καθώς οφείλουν να παρέχουν ρεύμα στον καταναλωτή.

Την ώρα που το «πινγκ – πονγκ» των ευθυνών, με αφορμή κυρίως τα όσα διαδραματίστηκαν στην Αττική κατά τη διάρκεια της «Μήδειας», συνεχίζεται μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ΔΕΔΔΗΕ, εκείνοι δίνουν όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Η κριτική μοιάζει να μην αφορά σε εκείνους. «Συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια», που λέει και η παροιμία, σχολιάζουν.

Οταν ρωτάμε τον Σταύρο, η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Αυτό που προέχει για εμάς είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να επιδιορθωθούν βλάβες και το κάθε σπίτι να έχει ρεύμα, διότι είναι κοινωνικό αγαθό. Τα όσα λέγονται μας πικραίνουν και είναι λογικό, διότι είμαστε άνθρωποι του καθήκοντος που δίνουμε μάχη κόντρα σε δύσκολες συνθήκες πολλές φορές» , σημειώνει.

Από την Εύβοια, από όπου επιχειρούσε τις δύο τελευταίες μέρες, επιστρέφοντας από τον Κατηγιώργη, όπου οι ζημιές ήταν εκτεταμένες και οι πολίτες εκτεθειμένοι στο σκοτάδι και την παγωνιά, μας είπε: «Δεν προλάβαμε να πάρουμε ανάσα. Δεν είχαμε όμως άλλη επιλογή. Επρεπε να υπερβάλλουμε εαυτούς για να στηρίξουμε τους πληγέντες».

«Επεφτε το χιόνι πάνω μας την ώρα που δουλεύαμε, πάγωνε το σώμα μας. Παρ’ όλα αυτά σημασία είχε να δώσουμε ρεύμα στο κόσμο, να μην ταλαιπωρείται», περιγράφει.

Η δυνατή χιονόπτωση μαζί με τους ισχυρούς ανέμους που είχαν ρίξει δεκάδες δέντρα στο έδαφος γύρω και πάνω στον υποσταθμό είχαν σχεδόν τσαλακώσει τους πυλώνες. Οι δυσκολίες αμέτρητες. Οι δρόμοι είχαν γεμίσει χιόνι και λάσπη, ενώ ο δυνατός αέρας δεν άφηνε τίποτα όρθιο. Για να φτάσουν άνθρωποι, οχήματα και υλικά στο σημείο του προβλήματος ήταν μία μικρή περιπέτεια.

Ο Σταύρος, γέννημα θρέμμα της Νέας Ιωνίας, είναι σε αυτή τη δουλειά από 18 ετών. Aρχικά ως συμβασιούχος εναερίτης στον Βόλο, μετά στο Ρέθυμνο και από το 2004 ξανά στον Βόλο ως μόνιμος τεχνικός πια. Αγαπά πολύ τη δουλειά του.

«Κάθε φορά που εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτές τις μέρες, παλεύουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Εχει τύχει να είμαστε χωρίς ρεπό και χωρίς ωράριο πέντε ημέρες, αλλά προέχει να πάρει ρεύμα ο κόσμος. Νύχτα μέρα κρεμασμένοι στις πιο δύσκολες συνθήκες» λέει.

Μόνο 11 εναερίτες στα χαρακώματα

Στη Μαγνησία δραστηριοποιούνται στη ΔΕΗ ως μόνιμο προσωπικό 11 μόνο εναερίτες με μέσο όρο ηλικίας τα 54 έτη. Ο μέσος όρος του μηνιαίου μισθού τους δεν ξεπερνά τα 1.300 ευρώ. Μάλιστα, ο πρωτοδιοριζόμενος εναέριος τεχνικός τα πρώτα 4 χρόνια παίρνει μισθό μόλις 580 ευρώ.

«Νέο αίμα» έχει να μπει από το 1993 που έγιναν οι τελευταίες προσλήψεις.

Ο ΔΕΔΔΗΕ καλύπτει τα κενά μέσω εργολάβων που απασχολούν εναερίτες. «Αν δεν υπήρχαν και αυτοί δεν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε τις μεγάλες βλάβες που προκύπτουν», επισημαίνει ο Σταύρος. Επιπροσθέτως με τους εργολαβικούς τεχνικούς, μεγάλη «ανάσα» δίνουν και οι 5 συμβασιούχοι που εργάζονται αυτή την περίοδο με 8μηνη σύμβαση.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη αποτελούν πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό για τον ΔΕΔΔΗΕ και πρέπει να παραμείνουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου