ΤΟΠΙΚΑ

«Να αποσοβηθεί ο κίνδυνος νέων εγκλημάτων»

να-αποσοβηθεί-ο-κίνδυνος-νέων-εγκλημ-694347

Ο Βολιώτης δικηγόρος μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις φρικτές καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο του θεάτρου

Το κουβάρι για τις πράξεις σεξουαλικής παρενόχλησης, bullying και λεκτικής κακοποίησης στον χώρο του θεάματος συνεχίζει να ξετυλίγεται και όπως φαίνεται βρισκόμαστε ακόμα μόνο στην αρχή. Αυτό δείχνουν οι συνεχείς αποκαλύψεις, που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, αλλά και οι πρώτες μηνύσεις που κατατέθηκαν, με τις πληροφορίες να λένε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τις επόμενες μέρες.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τα όσα καταγγέλλονται για τον χώρο πραγματικά σοκάρουν. Η σωρεία των καταγγελιών αποτυπώνει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο «Βασίλειο της Δανιμαρκίας». Επιπροσθέτως επιβεβαιώνει πως η κατάχρηση εξουσίας, οι συμπεριφορές εκμετάλλευσης, παραβίασης και προσβολής της ανθρώπινης προσωπικότητας, έναντι της δόξας, ήταν το «όχημα» που χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για να «τσιμπήσουν» τα θύματα.

Ο κρότος των αποκαλύψεων είναι εκκωφαντικός. Καθολικό το αίτημα για κάθαρση. Ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με όλα αυτά τα φαινόμενα. Όπου υπάρχουν καταγγελίες ή υπόνοιες, πρέπει να γίνει έρευνα. Να διερευνηθούν οι καταγγελίες και να αποδοθούν ευθύνες σ΄ όσους ευθύνονται.

Ο Βολιώτης δικηγόρος Γιάννης Βλάχος που έχει ήδη αναλάβει τις υποθέσεις δύο ανθρώπων, οι οποίοι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης επώνυμου ηθοποιού του θεάτρου και ανθρώπων του περιβάλλοντός του, μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, για το MeToo στο θέατρο.

«Η μέθοδος προσέγγισης των ανηλίκων θυμάτων, η εκμετάλλευση της αίγλης θεάτρου και της δημόσιας εικόνας, η σωματική βία που οργανωμένα και συστηματικά ασκούνταν σε βάρος τους φανερώνει ιδιαίτερη επικινδυνότητα του καταγγελλόμενου ως δράστη για το κοινωνικό σύνολο», επισημαίνει ο κ. Βλάχος.

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να διαλευκάνει αμέσως και με προτεραιότητα τις καταγγελίες, ώστε να δικαιωθούν τα θύματα, να αποσοβηθεί ο κίνδυνος διάπραξης νέων εγκλημάτων κυρίως όμως να καθαρθεί ο υπέροχος χώρος του ελληνικού θεάτρου που αδίκως μολύνθηκε από τις καταγγελλόμενες, βδελυρές και αποτρόπαιες πράξεις», προσθέτει ο ίδιος.

Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου

Ο Βολιώτης δικηγόρος εκτιμά πως οι εξελίξεις στο πεδίο των εισαγγελικών ερευνών για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης από ανθρώπους του θεάτρου θα είναι ραγδαίες καθώς όσο περνούν οι μέρες, νέες μηνύσεις κατατίθενται για περιστατικά που δεν έχουν παραγραφεί, δημιουργώντας έτσι πλαίσιο στη Δικαιοσύνη για την αντιμετώπισή τους.

Το ήδη βαρύ κλίμα επιβάρυνε η καταγγελία για βιασμό ανηλίκου, 14 χρόνων, όπως καταγγέλλεται, το 2010, που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από γνωστό πρωταγωνιστή και σημαντικό άνθρωπο του θεάτρου, που δεν έχει παραγραφεί.

Η μήνυση κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχθές Παρασκευή από τον κ. Βλάχο. Όπως γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αξιολογείται σχολαστικά από τις εισαγγελικές αρχές και εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι όποιες ευθύνες προκύπτουν από τα περιγραφόμενα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί, και ως εκ τούτου μπορούν να κινητοποιήσουν τον εισαγγελέα για την επιβολή του νόμου.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο ενήλικος σήμερα άνδρας περιγράφει βιασμό του από τον γνωστό θεατράνθρωπο, όταν ήταν 14 χρόνων, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν ανήκει στον καλλιτεχνικό χώρο και γνωρίστηκε με τον καταγγελλόμενο ως θύτη στην περιοχή του Μεταξουργείου. Η αρχική γνωριμία καθορίστηκε από τον θαυμασμό για την επωνυμία και το καλλιτεχνικό μέγεθος του γνωστού πρωταγωνιστή, για να καταλήξει, όπως περιγράφεται στη μήνυση, σε βιασμό του τότε 14χρονου στο σπίτι του ηθοποιού και σκηνοθέτη στην περιοχή του κέντρου.

Αν οι εισαγγελικές αρχές κρίνουν ότι διαθέτει τα στοιχεία που πρέπει για να «δεθεί» η υπόθεση, τότε δεν αποκλείεται η έκδοση ακόμα και εντάλματος σύλληψης για τον καταγγελλόμενο ως δράστη.

Ο Γιάννης Βλάχος πάντως ως δικηγόρος που εκπροσωπεί τον καταγγέλλοντα αναφερόμενος στη μήνυση που κατέθεσε χαρακτήρισε τον φερόμενο ως δράστη του βιασμού του πελάτη του «ως επικίνδυνο» που μπορεί να συνεχίζει και σήμερα την έκνομη δράση του.

Επιπροσθέτως ευελπιστεί ότι θα ανοίξουν και άλλα στόματα. Θα μιλήσουν εκείνοι που ακόμη φοβούνται να το κάνουν και θα επέλθει κάθαρση στον χώρο.

«Η γενική εντύπωση που υπάρχει είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες καταγγελίες. Πρέπει να μιλήσουν όλοι όσοι έχουν πέσει θύματα τέτοιας φρίκης», παρατήρησε ο ίδιος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δράση του συγκεκριμένου θεατράνθρωπου που καταγγέλλεται τις τελευταίες μέρες και κάποιων από το περιβάλλον του έχει χρονικό βάθος χρονικό και εύρος.

Εκκληση από τους ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου

Το γεγονός, πάντως, ότι τις τελευταίες μέρες το θέατρο και δη το Εθνικό Θέατρο έχει βρεθεί στο επίκεντρο καταγγελιών με αφορμή τον πρώην διευθυντή του, έχει προκαλέσει την ανησυχία των ηθοποιών που ζητούν να προφυλαχθεί το κύρος του.

«Ζητάμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας κάθαρση. Ιδίως εμείς οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο την ζητάμε ακόμα επιτακτικότερα και θέλουμε να είναι σε βάθος και σε όλα τα επίπεδα γιατί «έχουν γνώσιν οι φύλακες».

Γιατί πιστεύουμε πως μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε ώστε να υπάρξει στο χώρο του Θεάματος και κατ επέκταση στην κοινωνία, ένα πλαίσιο αξιών που δεν θα παραβιάζονται οι ελευθερίες των «αδύναμων». Γιατί ποτέ δεν είναι αργά για τον σεβασμό, την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη. Γιατί ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουμε το ψευτοερώτημα «Γιατί τώρα;» με μια απόλυτη, σαφή κατάφαση. «Ευτυχώς τώρα», τονίζουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου