Με 130.000 € στηρίζει η Περιφέρεια εκδηλώσεις αφιέρωμα στον Ρήγα Φεραίο

Τελευταία ενημέρωση: 2021-02-22, 16:32:08
Με 130.000 € στηρίζει η Περιφέρεια εκδηλώσεις αφιέρωμα στον Ρήγα Φεραίο

 

Με προϋπολογισμό ύψους 130.000 ευρώ στηρίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας τη θεατρική παράσταση «Ρήγας Φεραίος, το τελευταίο ταξίδι».

Το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη τον προϋπολογισμό των εκδηλώσεων για το αφιέρωμα στον μεγάλο Θεσσαλό Δάσκαλο του Γένους, Ρήγα Φεραίο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Θέατρο «Μεταξουργείο» και το Φεστιβάλ Dunavfest του Βελιγραδίου, θα παρουσιάσουν ένα θέαμα/παράσταση με τίτλο «Ρήγας Φεραίος, το τελευταίο ταξίδι» σε κείμενο και σκηνοθεσία, του πολύ γνωστού Σέρβου σκηνοθέτη, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Πολιτισμού, Nebojsa Bradic.

Οπως είναι γνωστό, ο Ρήγας Φεραίος κατάγεται από το Βελεστίνο και στο Βελιγράδι βρήκε μαρτυρικό θάνατο στον Πύργο Nebodja, όπου λειτουργεί Μουσείο στη μνήμη του και που προς τιμής του έχει ονομαστεί Πύργος Nebojsa, που στα σέρβικα σημαίνει παλικάρι.

Η παράσταση απευθύνεται σε όλες τις γενιές των Ελλήνων και ιδιαίτερα στους νέους, γιατί φωτίζει τη ζωή μιας σημαντικής προσωπικότητας της ιστορίας μας. Αλλά απευθύνεται και στους άλλους βαλκανικούς λαούς, που τον λάτρεψαν, τον ύμνησαν και τον έκλαψαν στη δική τους δημοτική ποίηση σας, «δικό τους παιδί». Γιατί ο Ρήγας κατόρθωσε να ενθουσιάσει και να φανατίσει με τα λόγια του και τα έργα του, τις χιλιάδες των υπόδουλων της βαλκανικής. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο, αλλά είχε σπείρει αρκετό σπόρο.

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 6 παραστάσεις σε Βελεστίνο, Βελιγράδι, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Ο προϋπολογισμός της εκδήλωσης αφορά τις αμοιβές καλλιτεχνών, του τεχνικού προσωπικού, μεικτές αμοιβές, κοστούμια, ενοικίαση, χώρου, αναλώσιμα υλικά, παραγωγή βίντεο για παράσταση, ενοικίαση μηχανημάτων προβολής/ ήχου κ.α.

Οι δαπάνες θα καλυφθούν από το έργο με τίτλο «Πολιτιστικές Εκδηλώσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων 2021» από πόρους των ΚΑΠ.

Οι προαναφερόμενοι σύλλογοι με τους οποίους συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας τις εκδηλώσεις, διαθέτουν την υλικοτεχνική υποδομή, έχουν ευρεία απήχηση σε όλη την Περιφέρεια με την γνωστοποίηση των ηθών & εθίμων του κάθε τόπου, την σύγχρονη θέση της επιστήμης, την ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος και εν γένει αναφέρονται σε ενδιαφέροντα μεγάλης μερίδας των κατοίκων.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
1
=