ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την εργατική εξέγερση στον Βόλο

εκδήλωση-του-κκε-για-τα-100-χρόνια-από-την-696510

Η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ τιμά τα 100 χρόνια από την εργατική εξέγερση των Φεβρουριανών του Βόλου με την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, στις 6:30 μ.μ. Θα μιλήσουν οι: Στρατής Δουνιάς, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της Κ.Ε. του ΚΚΕ και Θανάσης Βογιατζής, δημοσιογράφος-συγγραφέας, στέλεχος του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ, στον σύνδεσμο: https://us05web.zoom.us/j/81319108533?pwd=djNrdGRnRyt1SkZidVlmU241eW9qUT09 (Meeting ID: 813 1910 8533 – Passcode: ACG87e)

Σχετικά με την αυριανή επέτειο σε ανακοίνωση του ΚΚΕ επισημαίνεται:

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί μια σημαντική επέτειο στην ιστορία του εργατικού κινήματος της πόλης μας. Σαν σήμερα, 100 χρόνια πριν, στις 15 Φεβρουαρίου 1921, οι εργαζόμενοι του Βόλου με την καθοδήγηση του νεαρού τότε ΚΚΕ (ΣΕΚΕ), με την οργάνωσή τους στα ταξικά συνδικάτα εκείνης της εποχής και κυρίως στην «Πανεργατική», πραγματοποίησαν έναν από τους πιο σπουδαίους απεργιακούς αγώνες του 20ου αιώνα.

Για δύο μέρες κυριάρχησαν στην πόλη με δεκάδες συγκεντρώσεις τα αιτήματα για την τιμή του ψωμιού και τους μισθούς και τα συνθήματα υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης και ενάντια στον πόλεμο που διεξήγαν οι τότε κυβερνήσεις για τα συμφέροντα της αστικής τάξης φορτώνοντας τα βάρη στις πλάτες του λαού. Παρ’ όλες τις προσπάθειες των κρατικών αρχών να καταστείλουν τις διαδηλώσεις με την αποστολή μονάδων χωροφυλακής και στρατού, δεν μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο του Βόλου. Πολλοί ήταν οι στρατιώτες και χωροφύλακες που ενώθηκαν με τους εργάτες, προκαλώντας πανικό στους βιομήχανους, οι οποίοι τελικά συγκρότησαν δικό τους ένοπλο σώμα με επικεφαλής τραμπούκους προϊστάμενους των εργοστασίων.

Τις δύο εκείνες μέρες χιλιάδες εργάτες συμμετείχαν σε ζωντανές συνελεύσεις και οργάνωναν ώρα την ώρα τις επόμενες κινήσεις του αγώνα, αποδεικνύοντας ότι η οργανωμένη μαζική πάλη με ταξικό προσανατολισμό προσφέρει απεριόριστη ισχύ στο λαό. Τα λόγια του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης των εργατών που καταγράφονται στην εφημερίδα «Εργατική» εκείνης της εποχής : «Αν οι εργοδότες νομίζουν ότι ζημιώνουν από τις επιχειρήσεις τους, να τις παραχωρήσουν στα εργατικά συμβούλια, για να τις εκμεταλλευθούν για το καλό της κοινωνίας. Να εφαρμοστή ο εργατικός έλεγχος στις επιχειρήσεις» , δείχνουν ότι ανάμεσα στους εργάτες ωρίμαζε η κατανόηση ότι η ρίζα των δεινών τους είναι ο καπιταλισμός και ότι την εξουσία πρέπει να την πάρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί του πλούτου. Εξάλλου, το σύνθημα «Ζήτω τα Σοβιέτ» και το τραγούδι της «Διεθνούς» επαναλαμβάνονταν σε κάθε συγκέντρωση και πορεία ακόμα και από τους φαντάρους που στάλθηκαν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις. Η εργατική τάξη της πόλης μας με το σύνθημα «Ειρήνη με τη Ρωσία» απαίτησε να σταματήσει η συμμετοχή του ελληνικού στρατού στη διεθνή επέμβαση ενάντια στην ΕΣΣΔ που στόχο είχε να χτυπηθεί η σοσιαλιστική εξουσία.

Το βασικό αίτημα των διαδηλώσεων ήταν «να σταματήσει ο πόλεμος». Αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη αυτή η στάση των εργατών ενάντια στον πόλεμο στη Μικρά Ασία και μάλιστα σε μια περίοδο που ο στρατός επελαύνει προς την Ανατολή. Είναι μια τρανή απόδειξη πως τα αστικά ιδεολογήματα για τη «Μεγάλη Ελλάδα» και τις «χαμένες πατρίδες» με τα οποία οι κυβερνήσεις έντυσαν τη συνέχιση του ιμπεριαλιστικού Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, είχαν αποκαλυφθεί στα μάτια του λαού.

Το ΚΚΕ, αν και είχε ιδρυθεί μόλις δύο χρόνια πριν, είχε καταλυτική επίδραση στα «Φεβρουριανά». Τα στελέχη του βρίσκονταν στην ηγεσία του εργατικού κινήματος, έχοντας κερδίσει με τις θέσεις και τη στάση του ΚΚΕ το νου και την καρδιά των εργατών της πόλης. Προφανώς ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, με περισσότερους εργατικούς πυρήνες κομμουνιστών και πιο ώριμο πολιτικά θα μπορούσε να επιδράσει περισσότερο.

Η πείρα που αποκομίστηκε από τη μεγάλη αυτή απεργιακή μάχη, αποτελεί ακόμα και σήμερα εξαιρετικά πολύτιμη. Συνεχίζει να αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό στη μελέτη της ταξικής πάλης και του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας. Εκατό χρόνια μετά, σε τελείως διαφορετικές συνθήκες, παραμένουν εντελώς ίδιες οι ρίζες των προβλημάτων του λαού και η λύση τους. Σε αυτές τις σύνθετες συνθήκες, το ΚΚΕ, νους-καρδιά-οργανωτής της εργατικής-λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό, δίνει όλες του τις δυνάμεις για την πλατιά διάδοση της ιστορικής πείρας αλλά και των θεωρητικών εργαλείων για την κατανόηση της σύγχρονης πολιτικής, οικονομικής και διεθνούς πραγματικότητας, βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της πάλης του εργατικού κινήματος. Όπλο για την πάλη αυτή αποτελούν οι Θέσεις της Κ.Ε. για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που η διακίνησή τους μέσω του Ριζοσπάστη συνεχίζεται από τις οργανώσεις της Τ.Ο. μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου