ΤΟΠΙΚΑ

Στο «μικροσκόπιο» ο εμβολιασμός 7 ατόμων στο Γηροκομείο Βόλου

στο-μικροσκόπιο-ο-εμβολιασμός-7-ατόμ-696763

Φύλλο και φτερό οι λίστες και οι ΑΜΚΑ εμβολιασθέντων στο Γηροκομείο Βόλου από τους επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Στο «μικροσκόπιο» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) μπήκαν οι καταγγελίες, σχετικά με εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού εκτός σειράς στο Γηροκομείο Βόλου.

Κλιμάκιο επιθεωρητών – ελεγκτών της ανεξάρτητης αρχής βρισκόταν μέχρι αργά χθες στον Βόλο για επιτόπιο έλεγχο, προκειμένου να διαπιστώσει εάν ευσταθούν οι καταγγελίες για εμβολιασμούς εκτός σειράς προτεραιότητας ατόμων, που δεν ανήκουν στον πυρήνα του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, οι ΑΜΚΑ που «ξεψαχνίζονται» αφορούν σε επτά άτομα. Τα τέσσερα ανήκουν σε μέλη του Φιλανθρωπικού Σωματείου και τα τρία σε ηλικιωμένους, που φέρεται να εμβολιάστηκαν πριν γίνει εισαγωγή τους στο Ιδρυμα.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παύλος Πάνος για το όλο θέμα ουσιαστικά πετά το μπαλάκι στον ΕΟΔΥ, λέγοντας ότι «εμείς δεν είμαστε μόνιμη μονάδα εμβολιασμού». Επίσης εμμέσως πλην σαφώς επιρρίπτει ευθύνες στον διευθυντή του Ιδρύματος και την Κοινωνική Υπηρεσία, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν είχε καμία ανάμιξη στην κατάρτιση της λίστας των εμβολιασθέντων.

Χθες, επί οκτώ και πλέον ώρες οι δύο επιθεωρητές, ένας άνδρας και μία γυναίκα, έκαναν φύλλο και φτερό τις καταστάσεις των εμβολιασθέντων και τους ΑΜΚΑ που δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ. Ζήτησαν επίσης να τους κατατεθεί η «ιατρική εντολή» του ΕΟΔΥ προς το Γηροκομείο που έδινε έγκριση για να γίνουν οι εμβολιασμοί εκτός σειράς προτεραιότητας.

«Βομβάρδιζαν» με ερωτήσεις τον διευθυντή του ιδρύματος και την υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας και ζητούσαν ενημέρωση από ποιόν πήραν την εντολή για το πώς θα καταρτίσουν τη λίστα εμβολιασμού, με δεδομένο ότι συμπεριλήφθησαν σ’ αυτή άτομα που δεν ήταν σε προτεραιοποίηση.

Στο Γηροκομείο κλήθηκαν εσπευσμένα οι δύο γιατροί, ένας καρδιολόγος και ένας ειδικός παθολόγος, που έχουν σύμβαση εργασίας με το Ιδρυμα και παρακολουθούν τους τροφίμους.

Ο πρώτος προσήλθε και αποχώρησε σχεδόν αμέσως, καθώς δεν ήταν παρών στον επίμαχο εμβολιασμό της περασμένης Δευτέρας που βρέθηκε στο στόχαστρο καταγγελιών, ενώ ο δεύτερος εμφανίστηκε ενώπιον των επιθεωρητών νωρίς το απόγευμα προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις του κλιμακίου.

Σύμφωνα με την ΕΑΔ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί διερευνούν κατά προτεραιότητα κάθε ένδειξη μη τήρησης της νομιμότητας και αδιαφάνειας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμών, ώστε να υπάρχει άμεση και τεκμηριωμένη επαλήθευση των πραγματικών περιστατικών και πληροφόρηση της κοινής γνώμης.

Από την όλη υπόθεση πάντως προκύπτουν ζητήματα, όπως για ποιον λόγο ο ΕΟΔΥ δεν απευθύνθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου ή σε άλλο εμβολιαστικό κέντρο του ΕΣΥ στη Μαγνησία για να αξιοποιηθούν οι δόσεις που πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων αφενός και αφετέρου αν ήταν ενημερωμένο το διοικητικό συμβούλιο του Γηροκομείου για το πώς εξελίχτηκε η όλη διαδικασία του εμβολιασμού στο Ίδρυμα.

Εξάλλου οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις δεν αποκλείεται να δρομολογήσουν και άλλες εξελίξεις. Ήδη δύο μέλη της διοίκησης με κοινή τους δήλωση «δείχνουν» στον πρόεδρο του Γηροκομείου την «έξοδο», ενώ επίσης ζητούν να συνεδριάσει εκτάκτως το ΔΣ για το θέμα.

Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό πως το συμβούλιο τελικά θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς χθες δεν κατέστη δυνατό να είναι παρόντα όλα τα μέλη.

Τι απαντά ο Παύλος Πάνος

Ο πρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου Παύλος Πάνος επίσημα παραδέχτηκε ότι υπήρξε εμβολιασμός εκτός σειράς, μιλά όμως μόνο για ένα άτομο που εμβολιάστηκε και μετά από τη σύμφωνη γνώμη του ΕΟΔΥ. «Πρόκειται για εφοριακό που είναι μέλος του Φιλανθρωπικού Σωματείου του Γηροκομείου», ανέφερε ο κ. Πάνος.

Το όνομα του εφοριακού «εκτός σειράς» συμπεριλήφθηκε στη λίστα εκείνων που θα εμβολιάζονταν, μία μέρα πριν τον εμβολιασμό. Εστάλη στον ΕΟΔΥ μαζί με το ΑΜΚΑ του σε ειδικά ηλεκτρονική φόρμα, η αίτησή του έγινε αποδεκτή και έτσι έκανε το εμβόλιο, σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσίασε ο πρόεδρος.

«Δεν κινηθήκαμε αυτοβούλως. Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ ότι υπάρχουν περιπτώσεις τροφίμων που δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και επειδή δεν έπρεπε να χαθούν οι δόσεις, έγινε ερώτηση αν μπορούν να αναπληρωθούν από άλλα άτομα. Ειπώθηκε ότι μπορεί να γίνει αυτό και έτσι προχωρήσαμε», συνέχισε ο ίδιος, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι στον πρώτο εμβολιασμό στο Γηροκομείο έμειναν αναξιοποίητες οκτώ δόσεις και στον δεύτερο επτά δόσεις, διότι για διάφορους λόγους οι εν δυνάμει εμβολιαζόμενοι δεν μπορούσαν να τις κάνουν.

Επιπροσθέτως ανέφερε ότι «στον πρώτο εμβολιασμό πετάχτηκαν οκτώ εμβόλια, τρεις ηλικιωμένοι αρνήθηκαν να κάνουν, άλλοι τρεις είχαν πυρετό, και άλλοι δύο έφυγαν από τη ζωή. Επίσης ένα μέλος του ΔΣ ήταν στην Αθήνα αποκλεισμένος, άλλο μέλος είχε αλλεργία και δεν έκανε το εμβόλιο. Αυτά τα εμβόλια λοιπόν, την πρώτη φορά πετάχτηκαν. Αδυναμία να εμβολιαστούν ορισμένοι υπήρχε και τη δεύτερη φορά, για αυτό και έγινε ερώτηση στον ΕΟΔΥ αν μπορούν να αξιοποιηθούν οι δόσεις για να μην χαθούν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Υπήρχε ιατρική εντολή»

Για τις καταγγελίες εμβολιασμού εκτός σειράς στο Γηροκομείο Βόλου πήρε θέση χθες σε εκπομπή του ΜEGA η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής Ματίνα Παγώνη. «Αυτό το γεγονός πρέπει να καταγγελθεί και να δούνε πώς ακριβώς έγινε. Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα και όταν δίνεις το ΑΜΚΑ, αν δεν είσαι στη λίστα, σε πετάει εκτός. Κατευθείαν παραπέμπεσαι στην Επιτροπή Διαφάνειας όταν είσαι εκτός συστήματος», σημείωσε η ίδια.

Για το θέμα μίλησε στην ίδια εκπομπή και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του γηροκομείου Βόλου Πάνος Παύλος. «Προχτές που κάναμε το δεύτερο εμβολιασμό ήταν ημέρα γιορτής. Εμβολιάστηκε η αντιπρόεδρος του γηροκομείου που είναι εφοριακός, έχει δώσει τη ζωή της για το γηροκομείο Βόλου. Έτσι βρέθηκε στη λίστα. Ένα άτομο εμβολιάστηκε εκτός σειράς.

Αυτό που έγινε λέγεται νέα ιατρική εντολή. Είναι διοικητικό θέμα, έπρεπε να έχει ενημερώσει ο διευθυντής του γηροκομείου. Εγώ είμαι εθελοντής», είπε ο κ. Πάνος.

«Ο κ. Πάνος έχει εν μέρει δίκιο. Δεν έπρεπε να πεταχτούν με τίποτα εμβόλια. Στα νοσοκομεία υπάρχει και συμπληρωματική λίστα, αν οι δικαιούχοι των εμβολίων δεν προσέλθουν στον εμβολιασμό. Μπορούσαν κάλλιστα με ένα απλό τηλέφωνο να ενημερώσουν το νοσοκομείο του Βόλου που έχει τις λίστες και να πάνε οι επόμενοι να εμβολιαστούν. Είναι αδύνατον να πουν από τον ΕΟΔΥ να πετάξουν τα εμβόλια. Αυτό είναι θέμα της διοίκησης του γηροκομείου σε επικοινωνία με το νοσοκομείο», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Παγώνη.

«Θα φώναζα και τη γειτονιά»

Χθες, όπως προαναφέρθηκε ήταν να συγκληθεί έκτακτο ΔΣ στο Γηροκομείο Βόλου για το θέμα. Ο κ. Πάνος ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εμμέσως πλην σαφώς απάντησε ότι η διοίκηση θέλει να διερευνήσει αν υπάρχουν ευθύνες σε διοικητικό επίπεδο στο προσωπικό του Γηροκομείου. Όπως υποστήριξε ο ίδιος δεν ήταν παρών στη διαδικασία κατάρτισης των λιστών και η ενημέρωση που είχε ήταν όσα πληροφορήθηκε από τον διευθυντή και την κοινωνική υπηρεσία του Ιδρύματος.

Επέμεινε μάλιστα μέχρι τέλους να υπεραμύνεται της επιλογής να γίνει ο εμβολιασμός εκτός σειράς προκειμένου να μην χαθούν δόσεις.

«Αν δεν το κάναμε θα χάνονταν οι δόσεις. Εγώ αν μπορούσα θα φώναζα και ανθρώπους από τη γειτονιά να εμβολιαστούν αρκεί να μη χαθούν εμβόλια», είπε ο πρόεδρος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ζιγγιρίδης και Σολιδάκης «δείχνουν» την έξοδο στον Πάνο

Τα όσα πάντως διαδραματίζονται στο Ίδρυμα έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση μελών της Διοίκησης του Γηροκομείου. Σε κοινής τους δήλωση οι κ.κ. Ευθύμιος Ζιγγιρίδης και Λευτέρης Σολιδάκης, εμμέσως πλην σαφώς ζητούν την παραίτηση του προέδρου, ενώ παράλληλα ζητούν να συνεδριάσει το ΔΣ για το θέμα.

Ειδικότερα στη δήλωσή τους αναφέρουν: «Είναι τουλάχιστον λυπηρό και αναμφισβήτητα εξοργιστικό το γεγονός ότι σήμερα ως πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας προβλήθηκε η άνευ προηγουμένου και άνευ πρωτοκόλλου διαδικασία εμβολιασμού που ακολουθήθηκε στο Γηροκομείο Βόλου.

Όταν με φειδώ και προσοχή έχουν επιβληθεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα εμβολιασμού των πολιτών είναι άκρως προκλητικές, απαράδεκτες και απορριπτέες καταγγελίες και αναφορές, όπως αυτές που αναδείχθηκαν σήμερα. Ο ΕΟΔΥ και οι υγειονομικές αρχές καταβάλλουν μία τιτάνια προσπάθεια εμβολιασμού των πολιτών με συγκριμένες διαδικασίες και οφείλουμε να τηρούμε επακριβώς τις οδηγίες και υποδείξεις των αρμοδίων.

Δυστυχώς για ακόμη μία φορά αυτό το Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας για λόγο που σε καμία περίπτωση δεν το τιμά και με βεβαιότητα προσβάλει τις αρχές του και τον σκοπό λειτουργίας του.

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε τον πρόεδρο του Ιδρύματος να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, να επιρρίπτει ευθύνες γενικά αναφορικά με τη διαδικασία, παρόλο που οι ανακοινώσεις μόλις της προηγούμενης Δευτέρας περί του γενόμενου εμβολιασμού ήταν διθυραμβικές και πανηγυρικές.

Διαχωρίζουμε πλήρως τη θέση μας από τυχόν ενέργειες των μελών της Διοίκησης προερχόμενα από το Φιλανθρωπικό Σωματείο και παράλληλα δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν είχαμε καμία ενημέρωση σχετικά με τη σύνταξη και το περιεχόμενο της λίστας των εμβολιασθέντων και τυχόν παρεμβάσεις επ’ αυτής.

Θεωρούμε επιβεβλημένη τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να ενημερωθούμε για την διαδικασία που ακολουθήθηκε, τη λίστα των εμβολιασθέντων στο Γηροκομείο Βόλου καθώς και τον κατά προτεραιοποίηση εμβολιασμό τρίτων άσχετων με τους φιλοξενούμενους, το προσωπικό και το Δ.Σ. του Ιδρύματος.

Τέλος δηλώνουμε, πριν αναλάβουν δράση οι αρμόδιες Αρχές για τη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, έχει έρθει πιθανότατα η ώρα ορισμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις πράξεις και παραλείψεις που τέλεσαν και να πράξουν τα δέοντα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου