ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης χειρουργός με διεθνή αναγνώριση

βολιώτης-χειρουργός-με-διεθνή-αναγνώ-697313

Η νέα επέμβαση του δρ. Δημήτρη Κυπαρισσόπουλου στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό της Χειρουργικής Θώρακα CTSnet

Μια ακόμη ζηλευτή διάκριση προστίθεται στο πλούσιο επιστημονικό βιογραφικό του διακεκριμένου Βολιώτη θωρακοχειρουργού δρ. Δημήτρη Κυπαρισσόπουλου, ο οποίος στα 48 του χρόνια, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους ιατρούς.

Το έγκριτο και παγκοσμίου φήμης κορυφαίο ιατρικό περιοδικό της Χειρουργικής Θώρακα CTSnet με έδρα την Αμερική, ενημέρωσε ότι έκανε δεκτή και πρόκειται να δημοσιεύσει προσεχώς την ιδιαίτερα απαιτητική και τεχνικά δύσκολη επέμβαση που πραγματοποιήθηκε από τον Βολιώτη Δρ. Δημήτρη Κυπαρισσόπουλο και την ομάδα του στην Πολυκλινική «Υγεία» της Κύπρου τον περασμένο Σεπτέμβριο, και αφορά στην Θωρακοσκοπική Διλοβεκτομή σε 27χρονο ασθενή που είχε υποβληθεί ήδη σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Με τη δημοσίευση αυτής της επέμβασης, που είναι η δεύτερη του Δρ. Κυπαρισσόπουλου στο περιοδικό αυτό μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος, κάτι το πρωτοφανές, με πρώτη την ρομποτική επέμβαση για αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας, που έγινε για πρώτη φορά στον κόσμο, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον παγκόσμιο ιατρικό χάρτη η δυναμική της ομάδας του Δρ. Κυπαρισσόπουλου στην Κύπρο και εξηγεί γιατί δεκάδες ασθενείς από το εξωτερικό μεταβαίνουν εκεί για να χειρουργηθούν.

«Είναι υπόσχεση και δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε να κινούμαστε στα ίδια υψηλά επίπεδα ώστε να παρέχουμε την ιατρική φροντίδα που ελάχιστοι μπορούν να προσφέρουν αλλά και να κάνουμε υπερήφανους αυτούς που μας στήριξαν και μας στηρίζουν» τονίζει ο Βολιώτης γιατρός που είναι γνωστός σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Κύπρο.

Διακεκριμένος χειρουργός

Αναφερόμενος στον μεγάλο βαθμό δυσκολίας της επέμβασης που πρόκειται να δημοσιευθεί στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό της Χειρουργικής Θώρακα διεθνώς, ο Βολιώτης επιστήμονας δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι πρόκειται για την δεύτερη που πραγματοποίησε και έχει προβληθεί διεθνώς, μέσω του CTSnet.

«Ηταν μια πολύ δύσκολη επέμβαση σε έναν ασθενή που είχε πάρει χημειοθεραπεία και είχε ακτινοβοληθεί. Αφαίρεσα δύο λοβούς μαζί, δηλαδή τον μισό πνεύμονα, μέσα από μια τομή 4 εκατοστών. Στην συνηθισμένη επέμβαση που την κάνουν όλοι στην Ελλάδα, στην Κύπρο, κάνουν μια τομή 40 εκατοστών. Το παλικάρι δεν πόνεσε καθόλου, δεν ήξερε πού είναι η τομή. Μετά από λίγες ώρες περπατούσε και έφυγε από την Πολυκλινική «Υγεία» σε 36 ώρες, από την ώρα που τελείωσε η επέμβαση», υπογράμμισε.

Ο ασθενής είχε καρκίνο του πνεύμονα, σε χειρουργήσιμο στάδιο, ενώ όπως επεσήμανε ο Δρ. Κυπαρισσόπουλος, «η ουσία είναι ότι ήρθε έχοντας πάρει θεραπεία που ανέβαζε την επικινδυνότητα του χειρουργείου κατακόρυφα». Παρόλα ταύτα, το αποτέλεσμα ήταν άριστο, με τον διακεκριμένο Βολιώτη επιστήμονα να επισημαίνει ότι «έχει προχωρήσει πάρα πολύ η θωρακοχειρουργική. Στατιστικά πολύ μικρό ποσοστό κάνει τις θωρακοσκοπικές επεμβάσεις παγκοσμίως. Από αυτούς τους γιατρούς, εμείς που κάνουμε Ρομποτικές επεμβάσεις, είμαστε περίπου το 1% στον κόσμο».

Εξέλιξη στη χειρουργική

Ο χαρακτηρισμός «Μέσι» της χειρουργικής, που του έχουν αποδώσει, μαρτυρά την απήχηση του ιατρικού του έργου, και των επεμβάσεων μεγάλης δυσκολίας, που πραγματοποιεί καθημερινά.

Διδάσκων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και επικεφαλής σε δύο Νοσοκομεία, στο Ιπποκράτειο στη Λευκωσία όπου πραγματοποιεί ρομποτικές επεμβάσεις και στην Πολυκλινική «Υγεία» στη Λεμεσό, το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Κύπρου, όπου πραγματοποιεί πολλές θωρακοσκοπικές επεμβάσεις, τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης στον επιστημονικό χώρο.

Περιγράφοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα συναισθήματά του για τη νέα διάκρισή του, επεσήμανε ότι: «Η τιμή και η διάκριση είναι κάτι που δεν περιγράφεται και δεν θα μπορούσε ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα να υπάρχει κάτι τέτοιο. Πριν από πέντε χρόνια, που ήμουν ένας πάρα πολύ καλός επιμελητής στην Αγγλία, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι πέντε χρόνια μετά, θα έχω καταφέρει τόσα πολλά, και θα έρχονται συνάδελφοί μου που με εκπαίδευαν τότε, να τους εκπαιδεύσω τώρα εγώ».

Χειρούργησε με επιτυχία 27χρονο καρκινοπαθή που είχε ήδη υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία κι όπως τονίζει «είναι μεγάλη διάκριση η δημοσίευση της συγκεκριμένης επέμβασης, γιατί προέρχεται από τον μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα που υπάρχει διεθνώς».

Διακεκριμένος επιστήμονας

Ο Δρ. Δημήτρης Κυπαρισσόπουλος γεννήθηκε το 1972 στα Χανιά Κρήτης. Μεγάλωσε στο Βόλο όπου και τελείωσε το δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, έχοντας λάβει υποτροφία από το ΙΚΥ.

Αποφοίτησε από τη Φαρμακευτική Σχολή του ΑΠΘ σε 4 χρόνια, όπου επίσης έλαβε υποτροφία, και κατόπιν πέρασε 1ος με κατατακτήριες εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Λάρισας σε 6 χρόνια όπου είχε την τιμή να υπάρξει μαθητής και αργότερα να δουλέψει υπό την επίβλεψη του αείμνηστου καθηγητή Παναγιώτη Σπύρου.

Τελείωσε την ειδικότητα στην Μεγάλη Βρετανία και στο Harefield όπου έχει επιλεχθεί από τον καθηγητή Magdi Yacoob.

Αμέσως μετά, το 2011 ξεκινάει ως επιμελητής στην Θωρακοχειρουργική Κλινική του Harefield για 3 χρόνια, έχοντας χειρουργήσει πάνω από 1.000 περιστατικά. Εκεί υιοθετεί τις θωρακοσκοπικές λοβεκτομές σαν μέθοδο εκλογής για την χειρουργική εξαίρεση του καρκίνου του πνεύμονα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 είναι επιμελητής Θωρακοχειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης John Radcliffe, στην κλινική που πραγματοποιεί τον μεγαλύτερο αριθμό θωρακοσκοπικών λοβεκτομών στη Μεγάλη Βρετανία. Επιπλέον, αποκτά το δικαίωμα να χειρουργεί ασθενείς με Σαρκώματα στον θώρακα, καθώς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης είναι το μεγαλύτερο κέντρο Σαρκωμάτων στη Μεγάλη Βρετανία και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Από τον Φεβρουάριο του 2016 μετακομίζει στην Κύπρο όπου πραγματοποίησε ολόκληρη την γκάμα επεμβάσεων, μεταξύ των οποίων είναι η Ρομποτική λοβεκτομή και θυμεκτομή, η Θωρακοσκοπική λοβεκτομή και θυμεκτομή, η αποκατάσταση μετατραυματικού θωρακικού τοιχώματος κ.α.

Παραμένει ακόμα και σήμερα επίτιμος επιμελητής στο Harefield Hospital και περιστασιακά χειρουργεί και στη Μεγάλη Βρετανία.

Τον Φεβρουάριο του 2020 το παγκοσμίου κύρους ιατρικό περιοδικό CTSnet δημοσιεύει μια καινοτόμα ρομποτική επέμβαση για αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας (Ρομποτική Αμφοτερόπλευρη Συμπαθεκτομή) «που πραγματοποίησε με την ομάδα του για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά», όπως σημείωσε ο ίδιος.

Τον Φεβρουάριο του 2021 το ίδιο περιοδικό, αποδέχθηκε και προσεχώς πρόκειται να δημοσιεύσει τη νέα πρωτοποριακή επέμβαση που προαναφέρθηκε και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου