ΤΟΠΙΚΑ

«Μας λείπουν οι άνθρωποι…»

μας-λείπουν-οι-άνθρωποι-697369

Πρωταγωνιστής το παλιότερο καφενείο στην Ελλάδα, το καφενείο του Φορλίδα, που κατάφερε να κλείσει μόνο ο κορονοϊός

Το καφενείο του Φορλίδα στον Λαύκο Πηλίου δεν κλείνει ποτέ… «Κι ας βρέχει κι ας χιονίζει. Ανοίγει κάθε πρωί στις 6 μέχρι τις 12 το μεσημέρι και κάθε απόγευμα στις 4 μέχρι τις 9 το βράδυ. Το καφενείο δίνει ζωή στην πλατεία και στο χωριό», έλεγε το 2017 μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ιδιοκτήτης του Μανώλης Φορλίδας. Πού να φανταζόταν ότι τρία χρόνια αργότερα, η πανδημία του κορονοϊού θα έβαζε «λουκέτο» στο ιστορικό καφενείο, το παλιότερο στην Ελλάδα, με αδιάλειπτη λειτουργία από το 1785.

Το καφενείο, που άντεξε στους αιώνες και… λύγισε υπό την απειλή της πανδημίας, έγινε σύμβολο του αγώνα, σε πανελλήνιο επίπεδο, της εστίασης. Στο παραδοσιακό καφενείο του Λαύκου γυρίστηκε βίντεο της estiasigreece, της ένωσης που ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα σε συνάντηση των προέδρων των κατά τόπους συλλόγων, στο Valis Resort στην Αγριά Βόλου.

«Μας λείπουν οι άνθρωποι…» το μήνυμα στο ολιγόλεπτο βίντεο, που σε ένα μόλις λεπτό περιγράφεται όλη η περιπέτεια που βιώνει η εστίαση εξαιτίας της απειλής του κορονοϊού. Το πρώτο «λουκέτο» τον Μάρτιο του 2020, το άνοιγμα με αποστάσεις και αντισηπτικά, το δεύτερο λουκέτο, που βρίσκει τους επαγγελματίες να ανοίγουν τα μαγαζιά τους μόνο και μόνο για να μαζέψουν τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ που συσσωρεύονται κάτω από τις πόρτες. Που βλέπουν τις καρέκλες γυρισμένες ανάποδα στα τραπέζια, τα μαγαζιά τους άδεια, τις πλατείες και τους δρόμους έρημους.

Για τις ανάγκες της καμπάνιας της εστίασης, ο Μανώλης Φορλίδας άνοιξε το καφενείο του στην πλατεία του Λαύκου. Οχι για να δεχθεί τους συγχωριανούς για το καθιερωμένο καφεδάκι, αλλά για να φιλοξενήσει την Αθηνά Κρικέλη και την ομάδα της που ανέλαβαν το σενάριο και τη βιντεοσκόπηση.

«Είναι μία κίνηση συμβολικού χαρακτήρα. Η εστίαση δεν είναι μόνο ο καφές, το φαγητό, το ποτό. Είναι η επαφή που προσφέρει μεταξύ των ανθρώπων. Και αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι ότι εν μέσω πανδημίας μπορεί να είμαστε κλειστοί, να μην έχουμε τζίρο, αλλά αυτό που μας λείπει είναι η ανθρώπινη επαφή. Και μας λείπει εδώ και μήνες», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου.

Η estiasigreece συνοδεύει το βίντεο στο πλαίσιο της πανελλήνιας καμπάνιας της και στέλνει το δικό της μήνυμα, το μήνυμα όλης της εστίασης: «Μας λείπουν οι άνθρωποι… Αυτή είναι η πραγματικότητα από την οποία όμως δεν λείπει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όλους πως θα σταθεί όρθια και θα αντέξει, όπως άντεξε στους αιώνες το καφενείο του Φορλίδα, το παλιότερο (σύμφωνα με το greekgastronomyguide) καφενείο της Ελλάδας με αδιάλειπτη λειτουργία απ’ το 1785. Μπορεί να λυγίζει σήμερα γιατί του λείπουν οι άνθρωποι …… Αλλά… Θα αγκαλιαστούμε ξανά. Θα χαρούμε όλοι μαζί και πάλι. Θα βγούμε νικητές… Γιατί μας λείπουν οι άνθρωποι !Στην υγεία όλων μας!».

Καφενείο ετών… 236

Το καφενείο του κ. Φορλίδα φέτος συμπληρώνει 236 χρόνια αδιάλειπτης, αν δεν υπήρχε η πανδημία του κορονοϊού, λειτουργίας.

Από την πρώτη ημέρα που άνοιξε, το 1785, έως και σήμερα, προ κορονοϊού, λειτουργεί αδιάκοπα και μάλιστα από την ίδια οικογένεια. Μοναδικό… διάλειμμα είναι η τρέχουσα περίοδος της πανδημίας. Πρόκειται για το παλιότερο παραδοσιακό ελληνικό καφενείο στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Λαύκου στο Πήλιο. Από τον μπαμπά στον γιο και από τον παππού στον εγγονό, το καφενείο του Φορλίδα συνεχίζει και σήμερα από γενιά σε γενιά, την μακραίωνη ιστορία του, σερβίροντας παραδοσιακό ελληνικό καφεδάκι και αναψυκτικά.

Κάποτε το καφενείο έσφυζε από ζωή και ήταν σημείο συνάντησης. Στις παραδοσιακές ψάθινες καρέκλες του, στις γωνίες του καφενείου, έχουν καθίσει επιφανείς της τότε εποχής. Από το καφενείο έχει περάσει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Πελάτες του καφενείου ήταν και ο Βάρναλης, ο Γυμνασιάρχης της Αργαλαστής αλλά και ο Δελμούζος, ο διευθυντής του Παρθεναγωγείου Βόλου.

Το καφενείο λειτουργεί σε ανακαινισμένο πέτρινο αρχοντικό στην κεντρική πλατεία του Λαύκου. Εχει διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, ψάθινες καρέκλες, μαρμάρινα τραπεζάκια. Αυτό που του λείπει σήμερα είναι… οι άνθρωποι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου