ΤΟΠΙΚΑ

«Μαϊμού»… κρατήσεις από επιτήδειους σε ξενοδοχεία

μαϊμού-κρατήσεις-από-επιτήδειους-697383

Εφιστάται η προσοχή των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων και ξενοδοχείων να ενημερώνουν, όταν λαμβάνουν παραπλανητικά e – mails

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τα παραπλανητικά e – mails, που στέλνουν σε επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου επιτήδειοι, με το πρόσχημα της κράτησης δωματίων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι επιτήδειοι ζητούν να τους δοθούν κωδικοί καρτών ή τραπεζικοί λογαριασμοί για να καταθέσουν τα χρήματα, επιδιώκοντας, επί της ουσίας, να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυστηρά προσωπικά δεδομένα, προκειμένου να αποσπάσουν διάφορα χρηματικά ποσά.

Ενδεικτική του προβλήματος, που έχει λάβει διαστάσεις σε πανελλήνιο επίπεδο, είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων «ΚΥΚΛΟΣ», Αντώνης Καρατάσος, ο οποίος ενημερώνει τα μέλη: «Εμφανίστηκαν και πάλι απατεώνες που επικοινωνούν τηλεφωνικά με επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων. Λένε ότι είναι από «Σύλλογο Αποδήμων Ελλήνων» και θέλουν τάχα να σας στείλουν πελάτες για πολλές μέρες διαμονής. Αφού «σας αφηγηθούν το παραμύθι» της υπόθεσης, θα σας ζητήσουν να τους στείλετε τα στοιχεία της επιχείρησής σας, καθώς και 180€ για «έξοδα»! Απλά κλείστε τους το τηλέφωνο, το συντομότερο».

Ιδιοκτήτες καταλυμάτων

Αποδέκτες παραπλανητικών μηνυμάτων γίνονται και επαγγελματίες στη Μαγνησία, με τον πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Θανάση Σπύρου να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι υπάρχει διαρκής εγρήγορση, οι πάντες είναι ενημερωμένοι και δεν λαμβάνουν υπόψη τα συγκεκριμένα μηνύματα.

Περιγράφοντας περιστατικά που έχουν εμφανιστεί, ο πρόεδρος αναφέρει ότι τα e mail που λαμβάνουν οι επαγγελματίες του τουρισμού προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό, από μακρινές περιοχές, Τυνησία, Φιλιππίνες και αλλού. Σε αρκετές περιπτώσεις, επιτήδειοι προφασίζονται ότι τα χρήματα για την κράτηση έχουν κατατεθεί, εκ…. παραδρομής σε λάθος λογαριασμό, ζητώντας από τον επαγγελματία τους τραπεζικούς του κωδικούς, για να καταθέσουν, υποτίθεται, τα χρήματα.

«Υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι που επιχειρούν να παραπλανήσουν τους επαγγελματίες για να τους αποσπάσουν χρήματα. Το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται πολλά χρόνια και σε κάθε περίπτωση, εφιστούμε την προσοχή των συναδέλφων να μη βλέπουν το δόλωμα, αλλά τη φάκα που είναι πίσω από το δόλωμα», επεσήμανε ο κ. Σπύρου.

Οι ξενοδόχοι

Ανάλογα περιστατικά έχουν υποπέσει και στην αντίληψη των ξενοδόχων, οι οποίοι τα αντιμετωπίζουν με τη δέουσα προσοχή, προκειμένου να αποφεύγουν τις «παγίδες».

Αρκετές οι περιπτώσεις παραπλάνησης, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, ο οποίος σημείωσε ότι επιτήδειοι επικαλούνται λάθος την κατάθεση των χρημάτων για την κράτηση δωματίου, ζητώντας από τον ανυποψίαστο ξενοδόχο να τα επιστρέψει. «Η σωστή απάντηση από τον ξενοδόχο είναι «όταν δω τα χρήματα στον λογαριασμό μου, θα σου τα επιστρέψω»» είπε ο κ. Ζαφείρης.

Παράλληλα επισήμανε ότι τα περιστατικά ήταν σε έξαρση πριν από έναν μήνα, ενώ κατέστησε σαφές ότι «έχουμε ήδη ενημερώσει τους ξενοδόχους να μην παραπλανούνται. Δεν έχω αντιληφθεί περίπτωση εξαπάτησης συναδέλφου στην περιοχή, αλλά έχουμε ενημερώσει τους συναδέλφους να μας ειδοποιούν, ώστε και εμείς να ειδοποιούμε, άμεσα, όλους τους ξενοδόχους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου