ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Δίνουν ραντεβού στα μονοπάτια της Μακρινίτσας

δίνουν-ραντεβού-στα-μονοπάτια-της-μακ-697510

Επανάληψη, με πανελλήνια συμμετοχή, της ατομικής πεζοπορίας, για την οποία τιμωρήθηκε με πρόστιμο 5.000 ευρώ και σύρεται στα δικαστήρια ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου

Επιστρέφει στα μονοπάτια της Μακρινίτσας ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου Κώστας Παλάντζας, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες συνελήφθη ως διοργανωτής πεζοπορίας άνω των τριών ατόμων στο Πήλιο, τιμωρήθηκε με διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επιβολής ποινικών κυρώσεων για παράβαση του νόμου περί μετάδοσης ασθενειών.

Η πανελλήνια προβολή, που έλαβε η περιπέτεια του Κ. Παλάντζα, έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης από όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία πρωταθλητών Ελλάδας, ορειβατών, αθλητών από πάρα πολλά αθλήματα, αλλά και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου, μεθαύριο Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, από τις 10.00 το πρωί και μετά, θα γίνει επανάληψη της ατομικής πεζοπορίας στη Μακρινίτσα. «Ετσι θα δουν όλοι ποιο ήταν το έγκλημα που κάναμε και που έστειλε, όχι εμένα, αλλά τον αθλητισμό ολόκληρο στα δικαστήρια. Δεν θα έχει 9ωρη διάρκεια, αλλά μόνο μίας ώρας, ώστε να αποκτήσει συμβολικό χαρακτήρα και προβολή από τα ΜΜΕ, που καλούμε να έρθουν, ώστε να καλύψουν το γεγονός», αναφέρει ο Κ. Παλάντζας.

Η συμβολική πεζοπορία θα γίνει με πλήρη ασφάλεια, «τηρώντας επακριβώς τον κανονισμό των 3 ατόμων για την άσκηση, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές, χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης, σεβόμενοι πρώτα τους εαυτούς μας και με αξιοπρέπεια, ανά μερικά λεπτά θα ξεκινά από μια ομάδα 3 ατόμων για την ατομική της πεζοπορία», περιγράφει ο Κ. Παλάντζας.

Το «παρών» θα δώσουν και θα κάνουν την ατομική τους διαδρομή κορυφαίες προσωπικότητες του αθλητικού χώρου, αλλά και γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου, που είναι άλλωστε και μέλη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου.

«Μόνη προϋπόθεση για όλους μας είναι να τηρήσουμε πιο πολύ από ποτέ τους κανόνες. Η ατομική πεζοπορία δεν έχει διοργανωτή και παρακαλώ τις αρχές να έρθουν, ώστε να ελέγξουν τη σωστή εφαρμογή των κανόνων. Αν θεωρήσουν ότι και πάλι διαπράττεται παράβαση, ας γίνουμε παγκοσμίως γνωστοί μέσω της σύλληψης πρωταθλητών Ελλάδας, κορυφαίων ορειβατών, αθλητών και γιατρών» αναφέρει ο Κ. Παλάντζας.

Χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης

Ο ίδιος με ανακοίνωσή του την οποία απέστειλε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ευχαριστεί για τη συμπαράσταση τα εκατοντάδες σωματεία όλου του αθλητικού χώρου της Ελλάδας, τους χιλιάδες αθλητές και πολίτες που προσφέρθηκαν ακόμη και να συμβάλλουν οικονομικά για την κάλυψη του ποσού.

«Το ποσό του προστίμου των 5.000 ευρώ, με ένα μόνο ναι, θα είχε υπερκαλυφθεί. Το ζητούμενο βέβαια, δεν είναι η πληρωμή προστίμων που οδηγούν τον αθλητισμό σε συλλήψεις και κατηγορούμενο τον ίδιο τον αθλητισμό, όχι εμένα, στα δικαστήρια. Η δικαίωση ήρθε από την πρώτη στιγμή από όλους σας ηθικά. Θα έρθει και θεσμικά», εκτιμά ο κ. Παλάντζας που έχει στο πλευρό του στη δικαστική μάχη τους

δικηγόρους Ευτύχιο Εσμάουϊ και Παναγιώτη Ρεκκέ.
Ο Κ. Παλάντζας αναφέρεται διεξοδικά στο χρονικό των γεγονότων που προηγήθηκαν του προστίμου.

Οι αγώνες δρόμου σταμάτησαν από το πρώτο lockdown τον Μάιο του 2020 και τη θέση τους πήρας οι πεζοπορίες. Στην αρχή οργανωμένα και με την επιβολή του δεύτερου lockdown σε ατομικό επίπεδο και έως τρία άτομα. «Τα μέλη μας λοιπόν τηρώντας τους κανονισμούς, αναγκάζονται να κάνουν τις πεζοπορίες σε ομάδες ως 3 ατόμων. Και λέω αναγκάζονται, επειδή θυσιάζουν ζωτικά θέματα ασφαλείας προκειμένου να τηρούν τον κανονισμό, καθώς και για να μη κινδυνεύσουν με πρόστιμα και συλλήψεις για συνάθροιση. Ο νούμερο 1 κανόνας παγκοσμίως για τις πεζοπορίες, που γνωρίζουν όλοι πλην δυστυχώς όσων έβγαλαν τους κανονισμούς στη χώρα μας για την άσκηση, είναι, οι πεζοπορίες να γίνονται από αρκετά άτομα. Εξυπακούεται ότι κανένας λόγος δεν υπάρχει, τα αρκετά αυτά άτομα (αν επιτρέπονταν οι ομαδικές δράσεις) να κινούνται ως «μπουλούκι». Άλλωστε ποτέ δεν γίνεται αυτό. Το μόνο που χρειάζεται, είναι κάθε πεζοπόρος να έχει οπτική επαφή π.χ. 50 ή 100 ή και 200 μέτρων από τον αμέσως προηγούμενο και τον αμέσως επόμενο, καθώς και οι προπορευόμενοι να σταματούν κατά διαστήματα ώστε να πλησιάσουν και όσοι έχουν μείνει αρκετά πίσω. Έτσι κανένας δεν θα χαθεί, αλλά και αν κάποιος κινδυνεύσει, οι άλλοι θα τον σώσουν, ή θα καλέσουν βοήθεια αν πρόκειται για κάτι σοβαρό», αναφέρει.

Καταγγελία για εντολή βεβαίωσης παράβασης

Ο κ. Παλάντζας στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι πρέπει να υπήρχε εντολή για βεβαίωση σε βάρος του παράβασης και επικαλείται μαρτυρίες περιπατητών.

Μαρτυρία 1η: «Λογικά σας ψάχνανε από το πρωί αφού 400-500 μέτρα πριν την Αγία Παρασκευή πάνω, είχανε στήσει καρτέρι στον χωματόδρομο. Τους είδαμε απέναντι από το μονοπάτι αυτό κατά τις 10:30»

Μαρτυρία 2η: «Πριν από εσάς μας σταμάτησαν και μας ρωτούσαν επισταμένα αν είμαστε σύλλογος. Σήμερα καταλάβαμε. Είμαστε όλοι μαζί σας»

Μαρτυρία 3η: «Νωρίτερα όταν έβλεπαν περιπατητές να έρχονται τους έκαναν πρώτα την ερώτηση “από σύλλογο είσαστε;” Τα συμπεράσματα δικά σας».

«Ανάλογες μαρτυρίες από άλλα άτομα, διαθέτουν και άλλοι αθλητές από αυτούς που οδηγηθήκαμε στο τμήμα», σημειώνει ο κ. Παλάντζας και προσθέτει: «Με άλλα λόγια, υπήρξε εντολή να γράψουν κάποιους, ανεξαρτήτως αν τα χαρτιά τους ήταν σωστά, λόγω της υποψίας ότι ανήκαν στον σύλλογό μας!».

Εξειδίκευση μέτρων ανά άθλημα

Ο πρόεδρος του ΣΔΥ Βόλου υποστηρίζει ότι η κατάσταση θα ήταν πιο απλή αν είχαν εξειδικευτεί τα μέτρα ανά άθλημα και αν είχε προβλεφθεί για τις πεζοπορίες να κινείται Χ αριθμός ατόμων σε μήκος ενός χιλιομέτρου. «Όπως είναι τώρα ο νόμος, αν 10 άτομα περπατούν σε μήκος 100 μέτρων π.χ. στην πλατεία Συντάγματος, κανείς δεν θα υποθέσει ότι μπορεί να είναι συνεννοημένοι. Αλλά αν περπατούν σε μήκος εκατοντάδων μέτρων πχ στο μονοπάτι για τον Μύτικα, θα υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι έχουν δημιουργήσει συνάθροιση, ακόμη και αν η συνάντησή τους είναι τυχαία» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος έχει στείλει αλλεπάλληλες επιστολές στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου