ΤΟΠΙΚΑ

Επιθεωρητές στο Γηροκομείο Βόλου για εμβολιασμούς εκτός σειράς

επιθεωρητές-στο-γηροκομείο-βόλου-για-697585

Στο «μικροσκόπιο» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) μπαίνουν οι καταγγελίες σχετικά με εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού εκτός σειράς στο Γηροκομείο Βόλου.

Κλιμάκιο επιθεωρητών – ελεγκτών της ανεξάρτητης αρχής βρίσκεται στον Βόλο για επιτόπιο έλεγχο, προκειμένου να διαπιστώσει εάν ευσταθούν οι καταγγελίες.

Σύμφωνα με την ΕΑΔ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί διερευνούν κατά προτεραιότητα κάθε ένδειξη μη τήρησης της νομιμότητας και αδιαφάνειας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμών, ώστε να υπάρχει άμεση και τεκμηριωμένη επαλήθευση των πραγματικών περιστατικών και πληροφόρηση της κοινής γνώμης.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην Κοινωνία Ωρα Mega σχετικά με τις καταγγελίες περί εμβολιασμού ατόμων εκτός σειράς, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη απάντησε ότι «αυτό το γεγονός πρέπει να καταγγελθεί και να δούνε πώς ακριβώς έγινε. Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα και όταν δίνεις το ΑΜΚΑ, αν δεν είσαι στη λίστα, σε πετάει εκτός. Κατευθείαν παραπέμπεσαι στην Επιτροπή Διαφάνειας όταν είσαι εκτός συστήματος».

Τι απαντά ο πρόεδρος του ΔΣ του γηροκομείου Βόλου

Για το θέμα μίλησε στην ίδια εκπομπή και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του γηροκομείου Βόλου Πάνος Παύλος.

«Προχτές που κάναμε το δεύτερο εμβολιασμό ήταν ημέρα γιορτής. Εμβολιάστηκε η αντιπρόεδρος του γηροκομείου που είναι εφοριακός, έχει δώσει τη ζωή της για το γηροκομείο Βόλου. Έτσι βρέθηκε στη λίστα. Ένα άτομο εμβολιάστηκε εκτός σειράς. Στον πρώτο εμβολιασμό πεταχτήκαν οχτώ εμβόλια, τρεις ηλικιωμένοι αρνήθηκαν να κάνουν, άλλοι τρεις είχαν πυρετό, και άλλοι δύο έφυγαν από τη ζωή.

Ένα μέλος του ΔΣ ήταν στην Αθήνα αποκλεισμένος, άλλο μέλος είχε αλλεργία και δεν έκανε το εμβόλιο. Αυτά τα εμβόλια λοιπόν, την πρώτη φορά πετάχτηκαν. Εμείς δεν είμαστε μόνιμη μονάδα εμβολιασμού, είμαστε μεταφερόμενη μονάδα.

Βεβαίως ενημερώσαμε και τον ΕΟΔΥ, και τον γιατρό που ήταν υπεύθυνος εμβολιασμού, και μας είπαν ότι περισσεύουν αυτές οι δόσεις. Έτσι ήρθε άτομο εκτός γηροκομείου και έκανε το εμβόλιο. Δυστυχώς ήταν μόνο ένα άτομο, και το θέμα θα έπρεπε να είναι τα έξι εμβόλια που πήγαν χαμένα. Οι υπάλληλοι του ΕΟΔΥ έπρεπε να έχουν τη λίστα από το νοσοκομείο και να καλέσουν τους επόμενους. Αυτό που έγινε λέγεται νέα ιατρική εντολή. Είναι διοικητικό θέμα, έπρεπε να έχει ενημερώσει ο διευθυντής του γηροκομείου. Εγώ είμαι εθελοντής», είπε ο κ. Παύλος.

«Ο κ. Παύλος έχει εν μέρει δίκιο. Δεν έπρεπε να πεταχτούν με τίποτα εμβόλια. Στα νοσοκομεία υπάρχει και συμπληρωματική λίστα, αν οι δικαιούχοι των εμβολίων δεν προσέλθουν στον εμβολιασμό. Μπορούσαν κάλλιστα με ένα απλό τηλέφωνο να ενημερώσουν το νοσοκομείο του Βόλου που έχει τις λίστες και να πάνε οι επόμενοι να εμβολιαστούν. Είναι αδύνατον να πουν από τον ΕΟΔΥ να πετάξουν τα εμβόλια. Αυτό είναι θέμα της διοίκησης του γηροκομείου σε επικοινωνία με το νοσοκομείο», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Παγώνη.

«Ήδη έχουν ζητηθεί ευθύνες και έχω ζητήσει έκτακτο ΔΣ για το θέμα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαστε εμείς υπεύθυνοι σε μια κινητή μονάδα», τόνισε κλείνοντας ο κ. Παύλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου