ΤΟΠΙΚΑ

Βουτιά της κρουαζιέρας το 2012 στο λιμάνι του Βόλου

βουτιά-της-κρουαζιέρας-το-2012-στο-λιμάνι-371215

Ανησυχητικά τα πρώτα στοιχεία με 22 μόλις προγραμματισμένες αφίξεις, όταν πέρυσι οι αφίξεις ήταν 61!!!

Ονειρο ήταν και πάει όπως φαίνεται η έλευση και τη φετινή χρονιά των δεκάδων κρουαζιερόπλοιων που κατέπλευσαν πέρυσι στο λιμάνι του Βόλου, μεταφέροντας δεκάδες χιλιάδες ξένους τουρίστες που σε καιρό οικονομικής κρίσης έδωσαν μία τονωτική ένεση στην τοπική οικονομία.Λίγες μόλις μέρες πριν το οριστικό κλείσιμο των δρομολογίων για τη φετινή περίοδο κρουαζιέρας τα στοιχεία που έχουν οι ναυτικοί πράκτορες του Βόλου στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου είναι απογοητευτικά.

Ειδικότερα τα δύο μεγαλύτερα ναυτιλιακά γραφεία του Βόλου που πρακτορεύουν τα τελευταία χρόνια τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι, αυτά των κ. Παπαγεωργίου και Πετεινάρη, είχαν δηλώσει μέχρι χθες στον Οργανισμό Λιμένος μόλις 20 αφίξεις μέσα στο 2012. Αριθμός που οι πράκτορες εκτιμούν ότι δεν θα αυξηθεί σημαντικά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αντίθετα πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΒ Γιάννης Πρίγκος, που με δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των αφίξεων θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τις αφίξεις που έχουν γίνει σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι εμπλεκόμενοι με την κρουαζιέρα τοπικοί φορείς συνομολογούν ότι οι περυσινές αισιόδοξες προβλέψεις ότι η κίνηση της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Βόλου το 2012 θα είναι αυξημένη μέχρι και 20% σε σύγκριση με το 2011 διαψεύδονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προγραμματιζόμενες αφίξεις όχι μόνον δεν προσεγγίζουν τις αφίξεις του 2011, αλλά ούτε και του 2010 που ήταν μία κακή χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2012 στο Βόλο είχαμε 61 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων που μετέφεραν 72.796 επιβάτες, ενώ το 2010 είχαμε 33 αφίξεις πλοίων που αποβίβασαν στο Βόλο 21.455 επιβάτες. Για το 2012 και μέχρι χθες οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο Βόλο ανέρχονταν μόλις σε είκοσι. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι το γραφείο του κ. Παπαγεωργίου είχε την ευθύνη για την άφιξη 33 κρουαζιερόπλοιων, το γραφείο του κ. Πετεινάρη ήταν υπεύθυνο για 23 κρουαζιερόπλοια, τέσσερα κρουαζιερόπλοια τα έφερε το ναυτιλιακό γραφείο του κ. Βισβίκη και δύο το γραφείο του κ. Φλώκα. Όλες οι ελπίδες για αύξηση των αφίξεων επενδύονται πλέον στη Διεθνή Έκθεση του Μαϊάμι που θα γίνει από 12-15 Μαρτίου στην αμερικάνικη μεγαλούπολη και στην οποία θα πάρει μέρος και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ. Γιάννης Πρίγκος, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιριών του κλάδου σε ολόκληρο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάμψη των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου γίνεται σε μία στιγμή που θεωρείται από τα φθηνότερα στην Ελλάδα, αφού το λιμάνι χρεώνει τις εταιρίες μόλις 0,32 ευρώ για κάθε επιβάτη που επιβαίνει στο κρουαζιερόπλοιο. Το παραπάνω ποσό μπορεί να αυξηθεί κατά ένα ευρώ λόγω εφαρμογής του συστήματος ασφάλειας ISPS που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από φέτος στους χώρους του ΟΛΒ.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου