Ανεπαρκείς οι ποδηλατοδρόμοι στην πόλη

Τελευταία ενημέρωση: 2012-02-15, 19:31:28
Ανεπαρκείς οι ποδηλατοδρόμοι στην πόλη

Το 80% των μαθητών νιώθει ανασφάλεια να μετακινηθεί στους ποδηλατοδρόμους

Επικριτικοί ήταν οι μαθητές των 2ου και Εσπερινού Γυμνασίων Βόλου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Ecomobility σε ότι αφορά τους ποδηλατοδρόμους, επισημαίνοντας πως δεν επαρκούν αλλά και είναι επικίνδυνοι για την ασφαλή μετακίνηση παιδιών αλλά και ενηλίκων. Μάλιστα η έρευνα των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Βόλου έδειξε πως το 80% των μαθητών φοβούνται να μετακινηθούν στους ποδηλατοδρόμους της πόλης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Στο πρόγραμμα Ecomobility που προωθεί την οικολογική μετακίνηση στις πόλεις συμμετείχαν ομάδες μαθητών από τα 2ο και Εσπερινό Γυμνάσια Βόλου, ενώ σήμερα το απόγευμα οι μαθητές βραβεύτηκαν για τις εργασίες τους και την προσπάθειά τους στην εξάπλωση περιβαλλοντικών ιδεών.

Οι μαθητές και των δύο σχολείων ασχολήθηκαν με τα μέσα μεταφοράς επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στο ποδήλατο. Κοινή διαπίστωση σύμφωνα με την έρευνα των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Βόλου, στην οποία συμμετείχαν 50 μαθητές και 50 ενήλικοι, ήταν πως οι πολίτες αν και γνωρίζουν τους οικολογικούς τρόπους μετακίνησης δεν τους χρησιμοποιούν.

Ειδικότερα, προέκυψε πως το 12% των ενηλίκων χρησιμοποιεί συχνά το ποδήλατο , 16% σπάνια, 32% κάθε ημέρα ενώ δεν το χρησιμοποιεί το 40%. Το 48% των μαθητών, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί συχνά το ποδήλατο, 14% σπάνια, 20% κάθε μέρα και το 18% δεν το χρησιμοποιεί καθόλου.

Βέβαια τα παραπάνω ποσοστά έρχονται σε αντίθεση με το γεγονός πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων διαθέτουν ποδήλατο. Συγκεκριμένα το 80% των μαθητών και το 60% των ενηλίκων έχει στην κατοχή του ποδήλατο, ενώ το 78% των μαθητών μετακινείται προς το σχολείο πεζό.

Σύμφωνα με την Μαρία Βλάχου και τον Αντώνη Νταϊλιάνη από το 2ο Γυμνάσιο Βόλου αν και πολλοί μαθητές έχουν ποδήλατο δεν μετακινούνται με αυτό καθώς υπάρχουν πολλά εμπόδια που συναντούν στο δρόμο. Οι μαθητές επεσήμαναν πως κυρίαρχο ζήτημα είναι οι ποδηλατοδρόμοι, χαρακτηρίζοντάς τους επικίνδυνους.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου με τους Κωνσταντίνο Σαλπαδήμο και Χρήστο Καρπούζα να σημειώνουν πως ούτε στους ποδηλατοδρόμους μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια, καθώς υπάρχουν συνεχώς σταθμευμένα αυτοκίνητα, κάδοι απορριμμάτων και άλλα εμπόδια.

Οι μαθητές και των δύο σχολείων πρότειναν στη δημοτική αρχή να αυξήσει το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων, να αλλάξει το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένοι αλλά και να μετατρέπει ορισμένους δρόμους σε ήπιας κυκλοφορίας έτσι ώστε να μπορούν και τα Ι.Χ. και τα ποδήλατα χωρίς κινδύνους.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από το 2ο Γυμνάσιο Βόλου στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές: Χρύσα Αγιώτη, Ελίνα  Αλεξίου, Μαρία Βλάχου, Ειρήνη Αθανασίου, Κατερίνα Πάππου, Αποστόλης Τανάγιας, Κυριάκος Σκαλίμης, Αντώνης Νταϊλιάνης, ενώ την εργασία τους συντόνισε η Καθηγήτρια κ. Νίκη Χατζηκυριάκου. Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου συμμετείχαν οι μαθητές: Πατακιούτη Μαρίνα, Λαμπρογιώργου Κωνσταντίνα, Σαλπαδήμος Κωνσταντίνος, Αζίζ Τζουλιάνα, Καρπούζας Χρήστος, Πολυχρόνου Πολύχρονος, ενώ την εργασία τους συντόνισε ο Καθηγητής κ. Μπατζάκας Δημήτριος.

Στην εκδήλωση βράβευσης των μαθητών βρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Νικόλαος Μόσχος ο οποίος τόνισε πως οι ιδέες και ιδίως των μαθητών είναι πάντα καλοδεχούμενες ενώ σχολίασε πως είναι υπαρκτό το πρόβλημα των ποδηλατοδρόμων και η δημοτική αρχή καταβάλλει προσπάθειες για την αλλαγή της κατάστασης.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
2
=