ΤΟΠΙΚΑ

Εκατομμύρια αρουραίων καταστρέφουν ό,τι απέμεινε από τη παραγωγή σιτηρών…

εκατομμύρια-αρουραίων-καταστρέφουν-851206

Μία ακόμη αιμάσσουσα πληγή καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες στον κάμπο του Βελεστίνου τη φετινή ανάποδη χρονιά. Μετά την ξηρασία των χειμερινών μηνών που εμπόδισε τη σωστή ανάπτυξη ιδιαίτερα των μη αρδεύσιμων εκτάσεων σιτηρών και τις έντονες βροχοπτώσεις του Μαΐου που δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα λίγο πριν την θεριζοαλωνιστική περίοδο, τώρα το νέο πρόβλημα είναι η εμφάνιση τεράστιων πληθυσμών ποντικών (αρουραίων) που κυριολεκτικά καταβροχθίζουν ό,τι απέμεινε από την παραγωγή σιτηρών.
“Υπάρχουν κτήματα τα οποία δείχνουν να έχουν θεριστεί και ας μην έχει περάσει καθόλου η θεριζοαλωνιστική μηχανή από αυτά. Η καταστροφή από τους πληθυσμούς ποντικών σε ορισμένες περιοχές είναι σχεδόν ολοκληρωτική” δηλώνει χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος που περιόδευσε χθες στην περιοχή συμπληρώνει “ότι μετά και το τελευταίο χτύπημα σε ορισμένα κτήματα δεν αξίζει τον κόπο να γίνει θερισμός”.
Με τον θεριζοαλωνισμό να βρίσκεται στο ζενίθ του οι αγρότες κυρίως της περιοχής Αερινού περίλυποι διαπιστώνουν ότι οι παραγωγές τους κυμαίνονται στις ξηρές καλλιέργειες από 50 κιλά το στρέμμα μέχρι 250 κιλά στις αρδεύσιμες εκτάσεις!!! Σε κανονικές συνθήκες οι αποδόσεις ήταν 250 κιλά στα ξερά χωράφια και έφτανε περίπου στα 500 κιλά στις πιο εύφορες εκτάσεις.
Τα φετινά προβλήματα οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής από 50 έως 70%! Εάν συνυπολογιστεί και η επί χρόνια καθηλωμένη χαμηλή τιμή των σιτηρών, συμπεριλαμβανομένου ότι οι αγρότες που βασίζονται στη μονοκαλλιέργεια των σιτηρών βρίσκονται ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση. Δεν είναι λίγοι οι αγρότες σε αυτές τις περιοχές που λίγο πριν ολοκληρωθεί ο θεριζοαλωνισμός στρέφουν το βλέμμα τους προς τον ΕΛΓΑ, αφού το σύνολο των αιτιών που οδήγησαν στη φετινή πενιχρή παραγωγή (ξηρασία, έντονες παράκαιρες βροχοπτώσεις και εμφάνιση πληθυσμών αρουραίων) θεωρούνται στο σύνολό τους φυσικές καταστροφές.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών θα μελετήσουν το ενδεχόμενο να θέσουν τις επόμενες μέρες αίτημα στη Νομαρχία Μαγνησίας, προκειμένου να κηρυχθούν οι συγκεκριμένες “αρουραιόπληκτες”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου