ΤΟΠΙΚΑ

Συγκλονιστικές εισηγήσεις για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

συγκλονιστικές-εισηγήσεις-για-το-ολο-766963

Η σημασία της γνώσης και της εκπαίδευσης υπογραμμίστηκε σε χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση – Δρόμους επικοινωνίας με νέους από το Ισραήλ ανοίγει η Μητρόπολη Δημητριάδος

Συγκλονιστικές εισηγήσεις περιελάμβανε το διαδικτυακό αφιέρωμα, που πραγματοποιήθηκε χθες με αφορμή την 76η επέτειο του Ολοκαυτώματος, που αφάνισε έξι εκατομμύρια ψυχές. Με τη συγκεκριμένη επέτειο αναδεικνύεται η σημασία της μνήμης και της γνώσης, ως ανάχωμα κατά της ρητορικής μίσους και του ρατσισμού.

Σε διαδικτυακή βάση, για πρώτη φορά, ο εορτασμός της μέρας μνήμης Ολοκαυτώματος, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, που βρίσκονται σε ισχύ. Τη χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και ήταν αφιερωμένη στην Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Τη διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασε η Σοφία Κανταράκη, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τονίζοντας τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλονται, προκειμένου να διατηρηθεί άσβεστη η ιστορική μνήμη.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, αναφέρθηκε στο ολοκαύτωμα, το οποίο χαρακτήρισε «τραγικότερο γεγονός», ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Ηρθε ο καιρός να πάμε παρακάτω. Στα χέρια μας είναι να κλείσουμε τον δρόμο στον νέο ρατσισμό και τον νέο φασισμό και σε κάθε πράξη μίσους». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα φιλοξενηθεί ομάδα νέων από το Ισραήλ στη Μαγνησία.

«Υποχρέωση όλων είναι να τιμούμε το ολοκαύτωμα», είπε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή, κάνοντας λόγο για την «πιο φρικιαστική στιγμή της ανθρωπότητας, βαρβαρότητας και πρωτοφανούς θηριωδίας».

«Γεγονός που ξεπερνά ακόμη και την ιστορία την ίδια» χαρακτήρισε το ολοκαύτωμα η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, σημειώνοντας στον χαιρετισμό της ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο ομαδικό έγκλημα της ανθρωπότητας. Βίαιη επίθεση κατά της ανθρώπινης ύπαρξης». Προτροπή της είναι «να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη καθαρή, για να παραμείνει ζωντανό το δίδαγμα της ιστορίας».

Παίρνοντας τον λόγο ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Γεώργιος Δοδοντσάκης, αναφέρθηκε με έμφαση στο «φρικαλέο, αποτρόπαιο γεγονός», τονίζοντας ότι «αφορά σε όλους. Εχουμε υποχρέωση να διατηρούμε το ολοκαύτωμα στη μνήμη μας, έχοντας τα μάτια ανοικτά και τη συνείδηση καθαρή».

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Χαράλαμπος Σταχτέας, επισήμανε ότι «το ολοκαύτωμα είναι η πιο σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης παρουσίας», συνιστώντας «εγρήγορση απέναντι στο κακό» και διατήρηση της ιστορικής μνήμης, με εφόδιο την γνώση για τους μαθητές.

Εκ μέρους του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, χαιρετισμό απηύθυνε ο α΄ αντιπρόεδρος, Νάχμαν (Μάνος) Αλχανάτης, ο οποίος μίλησε για το «πιο φρικιαστικό έγκλημα», για να προσθέσει ότι «η μνήμη μας συνδέει με την ιστορία, που διδάσκει. Αφορά σε όλους το ολοκαύτωμα».

Στιγμές που πέρασαν στην ιστορία

Συγκλονιστική η εισήγηση του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, Μαρσέλ Σολομών, ο οποίος παρέθεσε ιστορικά γεγονότα, τα οποία συνθέτουν την πιο μελανή σελίδα της νεότερης περιόδου. Αναφέρθηκε στην εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και τις ταλαιπωρίες που βίωσαν οι διασωθέντες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.

Μίλησε από καρδιάς για τη μητέρα του, που έχασε τους γονείς και πέντε από τα αδέλφια της, αλλά και για τη διάσωση της οικογένειάς του, χάρη στα αλληλέγγυα αισθήματα ευαίσθητων ανθρώπων. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η οικογένειά του διασώθηκε «χάρη στους κατοίκους του Διμηνίου, οι οποίοι αψηφώντας τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν, δεν μας πρόδωσαν», για να προσθέσει ότι «είναι καθοριστική η προσωπική και συλλογική μνήμη».

Μαθητής μιλά για το Oλοκαύτωμα

Εκ μέρους των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μίλησε ο Μάριος Βλασταρίδης, μαθητής Β΄ τάξης στο 3ο ΓΕΛ Βόλου, ο οποίος ανέφερε ότι εμβαθύνοντας στην ιστορία «ένιωσα πόσο τραγικά ήταν τα γεγονότα», ενώ χαρακτήρισε το ολοκαύτωμα «το πιο στυγερό έγκλημα στην ανθρωπότητα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «έχουμε υποχρέωση να τιμήσουμε τις ψυχές που χάθηκαν, να αντηχήσει το «ποτέ ξανά». Πρέπει να συνεισφέρουμε στον αγώνα ενάντια στο κακό και να πούμε όχι στον ρατσισμό και τη ρητορική του μίσους».

Πυλώνας γνώσης η εκπαίδευση

Στη σημασία της θεσμοθέτησης της μέρας μνήμης αναφέρθηκε, στην εισήγησή της, η Βασιλική Γιακουμάκη, επίκουρος καθηγήτρια, διευθύντρια Τομέα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του τμήματος ΙΑΚΑ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αναλύοντας τη «μέρα μνήμης και υπενθύμισης», επεσήμανε ότι «η θεσμοθέτηση ενός γεγονότος δείχνει πόσο ώριμη είναι μια κοινωνία για να επεξεργαστεί ένα θέμα», για να προσθέσει ότι «η εβραϊκή κουλτούρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τόπου».

Παίρνοντας τον λόγο η Σοφία Τριανταφύλλου, συντονίστρια Αειφορίας του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας, περιέγραψε τη βιωματική εμπειρία που αποκόμισε, επισκεπτόμενη το Αουσβιτς, ενώ αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές παραμέτρους, «τη μνήμη και τη συγχώρεση».

Συγκλονιστική η εμπειρία που αφηγήθηκε η Αλεξάνδρα Μούρτζη, φιλόλογος στο ΓΕΛ Αγριάς, η οποία παρουσίασε συγκινητικό βίντεο με εικόνες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που απέσπασαν πληθώρα εγκωμιαστικών σχολίων. Περιγράφοντας την εμπειρία που βίωσε στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος συνεργασίας για το «Ολοκαύτωμα μέσα από την ιστορία και την τέχνη», τη χαρακτήρισε «μοναδική».

Στο ολοκαύτωμα από τις εισηγήσεις επιστημόνων αναφέρθηκε η Βασιλική Μελισσουργού, φιλόλογος στο 3ο ΓΕΛ Βόλου, επισημαίνοντας ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα πώς ένα ευρωπαϊκό κράτος, όπως η Γερμανία, προχώρησε στη συστηματική εξόντωση τόσων ανθρώπων, ενώ χαρακτήρισε «πεδίο θανάτου το Αουσβιτς».

Μεταξύ των εισηγητών στη διαδικτυακή εκδήλωση ήταν, επίσης, η Αλεξία Καπραβέλου, φιλόλογος, διευθύντρια του ΓΕΛ Σκοπέλου, η οποία αναφέρθηκε στη συμμετοχή του ΓΕΛ Σκοπέλου στο πιλοτικό πρόγραμμα για το ολοκαύτωμα και τη διδασκαλία της εβραϊκής ιστορίας και φιλοσοφίας στο σχολείο. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «η Σκόπελος έγραψε το δικό της κεφάλαιο ανθρωπιάς στις σελίδες της ιστορίας, καθώς πολλές οικογένειες Εβραίων διασώθηκαν με τη βοήθεια κατοίκων της Γλώσσας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου