ΤΟΠΙΚΑ

«Να γίνει επιτέλους η νησιωτικότητα πλεονέκτημα της Ελλάδας»

να-γίνει-επιτέλους-η-νησιωτικότητα-π-769401

Τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Για την ανάγκη ανάδειξης της νησιωτικότητας σε πλεονέκτημα της χώρας έκανε ο λόγο ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο: «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο», στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής Μαγνησίας, μάλιστα, στην αρχή της τοποθέτησής του άσκησε κριτική στην τακτική καταστροφολογίας που ακολουθεί η αντιπολίτευση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η καταστροφολογία για ένα νομοσχέδιο με θετικό πρόσημο περίσσεψε απόψε, κυρίως από στελέχη που σαν αντιπολίτευση οι πολιτικοί τους φορείς δημιουργούσαν επεισόδια στον Πειραιά για την παραχώρηση στην COSCO, στη συνέχεια ως κυβέρνηση υπέγραφαν την παραχώρηση στην COSCO και σήμερα ξεκινούν επανάσταση και πάλι από τα έδρανα της αντιπολίτευσης για την COSCO».

Στην συνέχεια, ο Χρήστος Μπουκώρος επεσήμανε τα σημαντικά ζητήματα που έρχεται να επιλύσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο εισάγει επιτέλους στο επίκεντρο της συζήτησης τη διαχείριση και την ενίσχυση της νησιωτικότητας της χώρας μας.

Πιο αναλυτικά, στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε τα εξής: «Πραγματικά, κ. υπουργέ σας άκουσα με συμπάθεια, σε σχεδόν αυτοσαρκαστικούς τόνους, να σχολιάζετε τον προϋπολογισμό του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Πράγματι, για μια χώρα της ναυτιλίας και της θάλασσας, για ένα κράτος της θάλασσας, για μια πολιτεία της θάλασσας, τα 4.5 εκατομμύρια ευρώ για το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων είναι πάρα πολύ μικρό ποσό. Χωρίς να θέλω να σας «τρολάρω» – για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση της νεολαίας μας- θα έλεγα κ. Υπουργέ ότι την πολιτική την κινούν οι ιδέες και αυτό το νομοσχέδιό σας, το οποίο υπηρετεί την ιδέα της νησιωτικότητας, στην Ελλάδα της ναυτιλίας, στην πολυνησιακή Ελλάδα, στην Ελλάδα όπου το 80% του πληθυσμού ζει στην παράκτια ζώνη και ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει στα νησιά μας.

Αυτή είναι μια μεγάλη ιδέα, η οποία ξεπερνάει οποιονδήποτε προϋπολογισμό, διότι βάζει τις βάσεις για την ενίσχυση της ιδέας της νησιωτικότητας. Άλλωστε, η Συνθήκη της Λισσαβόνας και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 154 επιβάλλει πολιτικές οικονομικής ενίσχυσης και αναπτυξιακές πολιτικές για τις νησιωτικές και για τις ορεινές περιοχές. Εξάλλου, τι είναι η χώρα μας; Νησιά, βραχονησίδες και ορεινοί όγκοι. Ελάχιστο τμήμα από την Επικράτειά μας είναι γόνιμο και πεδινό έδαφος. Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να εκπονούμε τέτοιες πολιτικές και τέτοιες πολιτικές δεν μπορούν να εκπονούνται και να υλοποιούνται, αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία. Αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν δημιουργεί σπουδαία εργαλεία.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ» που αφορά στις δημόσιες υποδομές των νησιών μας. Τα λιμάνια έχουν φθορές. Τα νησιά μας είναι αποκομμένα από δίκτυα, η μεταφορά ενέργειας, οι τεχνολογίες, όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να βρουν τρόπους χρηματοδότησης. Με αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν υποδεικνύεται σύναψη συμβάσεως με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το πρόγραμμα λοιπόν «ΝΕΑΡΧΟΣ» θα δώσει λύσεις, γιατί τα νησιά δεν εξαιρούνται από κανένα άλλο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Έρχεται λοιπόν ένα επιπρόσθετο εργαλείο, το οποίο εδράζεται στην ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας.

Επίσης, το πρόγραμμα της χρηματοδότησης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας είναι κάτι επιπλέον, αφού δεν αποκλείεται κανένα νησί ούτε από το ΕΣΠΑ, ούτε από κανένα άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Εξάλλου, θέλει ενίσχυση η επιχειρηματικότητα, όπως θέλουν ενίσχυση και τα δίκτυα, θέλουν ενίσχυση και οι γραμμές τοπικού χαρακτήρα ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε την διασύνδεση των νησιών μας, γιατί έτσι δημιουργούμε υπεραξία στο τουριστικό μας προϊόν και δίνουμε μεγαλύτερες δυνατότητες στους επισκέπτες μας.

Το παρόν λοιπόν νομοσχέδιο αποτελεί ένα άθροισμα ιδεών στοχεύοντας σε αυτή την ιδιαιτερότητα της πατρίδας μας, την νησιωτικότητα, σε αυτό το δυνατό χαρτί που έχει καταλήξει αδυναμία και πρέπει να επανέλθει και πάλι στο προσκήνιο και πρέπει να αξιοποιηθεί. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του νομοσχεδίου.

Επίσης, ένα ακόμη πολύ σημαντικό εργαλείο είναι το Ταμείο Θαλάσσιας και Γαλάζιας Οικονομίας που μπορεί να χρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Πρόκειται δηλαδή για χρηματοδοτικά εργαλεία πολλαπλών πηγών χρηματοδότησης, δίνοντας ευελιξία στη λειτουργία αυτών των εργαλείων και μεγάλες δυνατότητες.

Φαντάζομαι ότι το επόμενο βήμα είναι τα κίνητρα για τα νησιά, των οποίων ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί ή ακόμη και για τα νησιά που είχαν ζωή τις προηγούμενες δεκαετίες και σήμερα είναι ακατοίκητα. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε νέους ανθρώπους ώστε να τονωθεί η παρουσία στα νησιά αλλά και η επιχειρηματικότητα. Όμως και τα κίνητρα βέβαια από μόνα τους δεν αρκούν, είναι και οι υποδομές που εισάγει το σχέδιο «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα που κατέστη μειονέκτημα πρέπει να το αντιστρέψουμε και να το κάνουμε πλεονέκτημα. Σας ομιλώ και σαν βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, που στα διοικητικά της όρια υπάρχουν τρία κατοικημένα νησιά η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος αλλά και πολύ περισσότερα ακατοίκητα, καθώς και το θαλάσσιο πάρκο των Βορείων Σποράδων. Πρόκειται για τρία νησιά εντελώς διαφορετικά. Βεβαίως η Σκιάθος, της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης, μπορεί να μην έχει ανάγκη από τα εργαλεία που αναφέρει το νομοσχέδιό σας, είναι βέβαιο όμως ότι η Σκόπελος και η Αλόννησος έχουν ανάγκη από τέτοια εργαλεία και από πολύ περισσότερα ακόμα.

Κατά συνέπεια, οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις, να προσθέσουμε ιδέες, να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο αυτό το πολύ καλό εργαλείο, και να μην αφήσουμε όσους προσπαθούν να ακυρώσουν αυτή την προσπάθεια, διότι δεν πάει έτσι η Ελλάδα μπροστά, ούτε αναδεικνύεται η νησιωτικότητά της. Εξάλλου, οι κριτές μας θα είναι αυστηροί, γιατί θα είναι οι επόμενες γενιές».

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας ολοκληρώνοντας της ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, προέτρεψε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ι. Πλακιωτάκη, να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει με σκοπό την ανάδειξη της νησιωτικότητας της χώρας μας. «Οι ιδέες στην πολιτική συνεχίζουν να μετράνε. Ό,τι και αν λέει ο οποιοσδήποτε αυτές είναι το όχημα για να πάμε μπροστά και με αυτό το νομοσχέδιο γίνονται σημαντικά βήματα στη διαφύλαξη, στην ανάδειξη και στην αξιοποίηση της νησιωτικότητας» τόνισε ο Χρήστος Μπουκώρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου