ΤΟΠΙΚΑ

Κίνησε το ενδιαφέρον των Βολιωτών η κολχικίνη

κίνησε-το-ενδιαφέρον-των-βολιωτών-η-κο-769731

Βολιώτες ζητούν πληροφορίες για το συγκεκριμένο φάρμακο – Χορηγείται μόνο με ελεγχόμενη συνταγή, επί διετίας φυλασσόμενη

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η κολχικίνη, το φάρμακο που έχει ενταχθεί στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με αρκετούς Βολιώτες να ζητούν πληροφορίες από τους φαρμακοποιούς, μετά την σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

«Είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο. Κάθε ένας, όταν ακούει ότι υπάρχει φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού το ζητάει, αλλά για την χορήγησή του υπάρχουν πολύ αυστηρά κριτήρια. Απαιτείται μοριακό τεστ που είναι θετικό, συνταγή ελεγχόμενη και επί διετίας φυλασσόμενη» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κώστας Ματσιόλης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.

Ερωτηθείς σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμιος Τσάμης, επεσήμανε ότι «πρόκειται για φάρμακο με αντιφλεγμονώδη δράση, που χορηγείται σε αυτοάνοσα νοσήματα και βέβαια είναι και φάρμακο επιλογής, για την ουρική αρθρίτιδα. Βρέθηκε στο πλαίσιο της διερεύνησης, ότι έχει καλό αποτέλεσμα και στην υπεραντίδραση την ανοσολογική που κάνουν ορισμένα άτομα στον κορονοϊό, γι’ αυτό το έβαλαν στο πρωτόκολλο».

Παράλληλα, ο πρόεδρος επεσήμανε ότι «είναι παμπάλαιο φάρμακο και δραστικό εκεί που πρέπει. Δεν ήταν ανάμεσα στα φάρμακα που είχαν πολύ μεγάλη ζήτηση, αλλά στα φάρμακα που δίνονταν σε επιλεγμένες περιπτώσεις, συγκεκριμένες, που τις πρότεινε κάποιος γιατρός. Καλώς δίνεται κατόπιν ιατρικής συνταγής».

«Οι ερωτήσεις ξεκίνησαν προχθές το πρωί, όταν έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις. Αυτοί που ενδιαφέρονται είναι, κυρίως, οι 50 ετών και άνω, αλλά όχι πάνω από 80, καθώς έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο εμβόλιο», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Κατσιόπουλος, ταμίας στο ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας και του Συνεταιρισμού των Φαρμακοποιών και μέλος του Πειθαρχικού σε περιφερειακό επίπεδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου