ΤΟΠΙΚΑ

«Συγχαρητήρια, η εστίαση πέθανε»

συγχαρητήρια-η-εστίαση-πέθανε-769739

Διαμαρτυρία με μαύρες αφίσες για τον «κόφτη» στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5, που δίνει… ψίχουλα σε κλειστές επιχειρήσεις

Μαύρισαν… τα προφίλ των επαγγελματιών εστίασης στο Facebook από τις αφίσες που ανάρτησαν για τον… θάνατο της εστίασης. Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, επαγγελματίες του χώρου ανέβασαν στο προφίλ τους αφίσα με το μήνυμα «Συγχαρητήρια, τα επιστρεπτέα δάνεια πέτυχαν, η εστίαση πέθανε», διαμαρτυρόμενοι για τον «κόφτη» που επιβλήθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και που είτε αποκλείει σημαντική μερίδα επιχειρηματιών από πηγή χρηματοδότησης είτε μοιράζει… ψίχουλα σε όσους εντάσσει.

Μέχρι τώρα και στις τέσσερις προηγούμενες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής το ζητούμενο ήταν η μείωση του τζίρου κατά τουλάχιστον 20%. Ωστόσο, τα κριτήρια προσαρμόζονται στην τελική ζήτηση και θα αφαιρεθεί από το ποσό που θα βγάλει η μαθηματική φόρμουλα η χρηματοδότηση που δόθηκε στον κάθε επαγγελματία στο πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής νούμερο τέσσερα. Το ελάχιστο όριο των 1.000 ευρώ θα είναι ενιαίο για όλες τις επιχειρήσεις ή τους επαγγελματίες και δεν θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων όπως συνέβη σε προηγούμενες φάσεις.

Η χρηματοδότηση που εξαρτάται από μαθηματική φόρμουλα αφήνει χωρίς χρήματα δεκάδες επιχειρηματίες που έχουν τα μαγαζιά τους κλειστά με κρατική εντολή και κυρίως όσους λειτουργούν επιχειρήσεις take away και delivery.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου, χθες έγινε αποδέκτης δεκάδων οργισμένων σχολίων επιχειρηματιών της εστίασης που είτε αποκλείονται από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 είτε εισπράττουν… χαρτζιλίκι.

«Η ανακοίνωση των ποσών της Επιστρεπτέας 5, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί από τον κλάδο της εστίασης που παραμένει κλειστός για τρίτο συνεχόμενο μήνα (6 συνολικά)χωρίς να ασχολείται κανείς μαζί του σοβαρά και άνευ σχεδιασμού διάσωσης.

Τα ποσά των 1.000, 2000, 4000 ευρώ σε επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή είναι ελεημοσύνη και ασέβεια για τον κλάδο και τα εξαρτώμενα μέλη του.

Χιλιάδες συνάδελφοι μας αποκλείστηκαν και πήραν 0 (μηδέν) ενίσχυση.

Σταματήστε τα ευχολόγια και τις βαρύγδουπες δηλώσεις ότι όλοι πλήττονται. Δεν πλήττονται όλοι το ίδιο και απλά παραμένετε άτολμοι κλείνοντας το μάτι συντεχνιακά και ψηφοθηρικά», τονίζει ο κ. Στεφάνου, διαμαρτυρόμενος ότι η εστίαση παρόλο που έχει βάλει «πλάτη» επί σειρά μηνών παραμένει αόρατη σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου