ΤΟΠΙΚΑ

«Βουτιά» 60% έως 70% στην ένδυση

βουτιά-60-έως-70-στην-ένδυση-769762

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ μείωση σημειώθηκε και στις πωλήσεις υγρών καυσίμων τον Νοέμβριο του 2020

Ενδεικτική των επιπτώσεων της πανδημίας στην κίνηση του λιανεμπορίου και των λοιπών κλάδων της οικονομίας είναι η έρευνα, που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία «βουτιά» 60% έως 70% σημείωσαν οι πωλήσεις στην ένδυση τον Νοέμβριο του 2020, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019. Μείωση της τάξης του 30%, σημειώθηκε, εξάλλου, το ίδιο διάστημα και στις πωλήσεις υγρών καυσίμων.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το λιανικό εμπόριο σε ειδικευμένα καταστήματα παρουσίασε μείωση 70,4%, με τους λοιπούς κλάδους σε μη ειδικευμένα καταστήματα, να καταγράφουν μείωση πωλήσεων της τάξης του 62,9%.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σημειώθηκε μείωση 37% στις πωλήσεις καυσίμων κίνησης, με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις να σημειώνουν αύξηση 39,1%.

«Πτώση της τάξης 60 με 70% σημείωσαν οι πωλήσεις στον τομέα της ένδυσης στην τοπική αγορά και αυτό είναι ένα δεδομένο που είχαμε τους τελευταίους μήνες του 2020. Γενικά είναι ο κλάδος που έχει καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες στον χρόνο και ειδικότερα στην αρχή του χρόνου, κυρίως λόγω της πανδημίας. Αν εξαιρέσουμε την εβδομάδα που άνοιξε η αγορά, που υπήρχε μια προσμονή να ανοίξει, είχαν δημιουργηθεί ανάγκες, υπήρχαν καλές τιμές, έτυχε το άνοιγμα μέσα στις εκπτώσεις και ο κόσμος ήταν κλεισμένος δύο μήνες, υπήρξε μια κινητικότητα, που όμως σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να σταθμίσει τις απώλειες», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Απόστολος Οντόπουλος.

Αυξημένη ζήτηση σημειώθηκε, εξάλλου, στον τομέα των καλλυντικών, με τον πρόεδρο να επισημαίνει ότι «είναι ένας κλάδος που σημειώνει σταθερότητα τα τελευταία χρόνια και θεωρούμε ότι έχει υποστεί μικρές απώλειες τη συγκεκριμένη περίοδο».

Σχολιάζοντας, παράλληλα, την αύξηση στις ηλεκτρονικές πωλήσεις, επεσήμανε ότι «είναι λογικό να υπάρχει αύξηση στις διαδικτυακές πωλήσεις, γιατί τον Νοέμβριο ήμασταν κλειστά, οπότε όλες οι πωλήσεις επικεντρώθηκαν στο διαδίκτυο».

Στα πρατήρια υγρών καυσίμων

Μείωση σημείωσε σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και ο κλάδος των υγρών καυσίμων, με την πρόεδρο των βενζινοπωλών Μαγνησίας, Βασιλική Κοντοχρήστου, να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει αύξηση και στις μετακινήσεις, λόγω των σχολείων και της ανοικτής αγοράς, οπότε μπορεί να διατεθεί μεγαλύτερη ποσότητα υγρών καυσίμων».

Γενικά οι πωλήσεις στα υγρά καύσιμα έχουν περιοριστεί λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό στη διάρκεια και του δεύτερου lockdown, ενώ παράλληλα, πολλοί καταναλωτές προνόησαν και προμηθεύτηκαν ικανές ποσότητες πετρελαίου ήδη από την περασμένη άνοιξη. Μειωμένες παραμένουν, στο μεταξύ, οι πωλήσεις στα πρατήρια υγρών καυσίμων και όπως τονίζει η κ. Κοντοχρήστου «πολλοί καταναλωτές είναι φειδωλοί στα χρήματα που δαπανούν, με την σκέψη της επόμενης μέρας και των μελλοντικών αναγκών που θα προκύψουν, στο αβέβαιο περιβάλλον που διαμορφώνει η πανδημία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου