ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εκπαιδευτικοί από τον Βόλο μακριά από τις οικογένειές τους

εκπαιδευτικοί-από-τον-βόλο-μακριά-από-769824

Εχουν να δουν συζύγους και παιδιά τουλάχιστον δύο εβδομάδες – Σε περιπτώσεις ανάγκης κάνουν χρήση αδείας

Μακριά από τις οικογένειές τους, συζύγους ακόμη και τα μικρά παιδιά τους, βρίσκονται σχεδόν δύο εβδομάδες εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Η έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης τις Κυριακές δεν επιτρέπει σε δεκάδες εκπαιδευτικούς να μετακινηθούν προς την ενδοχώρα για το Σαββατοκύριακο και να παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στα νησιά.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οπότε και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας λειτουργούν διά ζώσης, οικογένειες έχουν… χωριστεί στα δύο, γιατί δεν υπάρχει δρομολόγιο είτε πλοίου, είτε ιπτάμενου δελφινιού τις Κυριακές.

Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα νησιά μπορούν να φύγουν με προορισμό τον Βόλο την Παρασκευή το μεσημέρι. Φθάνουν στο λιμάνι στις 5:45 το απόγευμα και για να επιστρέψουν στο νησί, θα πρέπει να ταξιδέψουν είτε σε λίγες ώρες, το Σάββατο 8 το πρωί που υπάρχει δρομολόγιο, είτε μετά τη Δευτέρα, επίσης στις 8 το πρωί.

Στην πρώτη περίπτωση έχουν περιθώριο 12 ωρών για να κάνουν τις δουλειές τους στην ενδοχώρα και να δουν τις οικογένειές τους, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα χάσουν το σχολικό κουδούνι και θα αναγκαστούν να κάνουν χρήση άδειας.

Το μοναδικό πλοίο που είναι δρομολογημένο στη γραμμή, δεν εκτελεί κυριακάτικα δρομολόγια και αυτό έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους εκπαιδευτικούς.

«Εκπαιδευτικοί προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά στερούνται τις οικογένειές τους. Σε διαφορετική περίπτωση φεύγουν και παίρνουν άδεια μιας ημέρας γιατί δεν προλαβαίνουν να είναι έγκαιρα στο σχολείο», αναφέρουν εκπαιδευτικοί στη Σκιάθο.

«Δάσκαλοι και δασκάλες προσπαθούν να μη μετακινούνται. Μόνο αν πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό αναγκάζονται να πάρουν άδεια. Περιμένουμε πότε θα πυκνώσουν τα δρομολόγια της γραμμής» λένε από την πλευρά τους εκπαιδευτικοί στη Σκόπελο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Γλώσσα Σκοπέλου, όπου η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών δεν είναι από το νησί.

Στην «ακριτική» Αλόννησο το ίδιο πρόβλημα. Επίσης η πλειονότητα των εκπαιδευτικών είναι από την ενδοχώρα και δεν μπορεί να μετακινηθεί. «Δεν μετακινούμαστε πλέον. Ολες οι υποχρεώσεις μας πάνε πίσω και περιμένουμε πότε θα πυκνώσουν τα δρομολόγια για να δούμε τις οικογένειές μας και να κάνουμε τις δουλειές μας», έλεγαν εκπαιδευτικοί της Αλοννήσου.

Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί από την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε ξεκινούν τη διά ζώσης λειτουργία τόσο τα Γυμνάσια, όσο και τα Λύκεια στα νησιά των Βορείων Σποράδων και περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν θα έχουν την… «πολυτέλεια» να επιστρέψουν για το Σαββατοκύριακο στις οικογένειές τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου