ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση Μαραβέγια για την παροχή γευμάτων στο σύνολο των μαθητών

ερώτηση-μαραβέγια-για-την-παροχή-γευμ-771894

Ενημέρωση για την προοπτική παροχής πρωϊνού γεύματος σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω των σχολικών κυλικείων, ζητεί ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, με Ερώτησή του προς τους υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαραβέγιας, τα σχολικά κυλικεία των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πλήττονται οικονομικά και εφέτος από το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, όπως δυστυχώς συνέβη και το 2020 εξαιτίας του πρώτου κύματος της πανδημίας. Η σποραδική λειτουργία τους είχε ως αποτέλεσμα, παρά την άμεση οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων από το κράτος και την παροχή σημαντικών διευκολύνσεων στους μισθωτές τους (μείωση, διαγραφή μισθωμάτων κτλ.), την πρόκληση ζημιών αλλά και αβεβαιότητας για την δυνατότητα βιώσιμης εκμετάλλευσης των σχολικών κυλικείων.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, μια τεκμηριωμένη πρόταση αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης αυτής κατάστασης, την οποία κατέθεσε τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Κυλικείων (ΠΟΚΔΙΣ) όσο και τοπικοί φορείς, όπως το Σωματείο Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων Ν. Μαγνησίας, αφορούσε την εκ μέρους τους παροχή «Πρωινού Γεύματος στο σχολικό πληθυσμό» (προγεύματος ή δεκατιανού) το κόστος του οποίου θα καλύπτει το κράτος.

Στόχος της πρότασης, όπως αναφέρει, είναι η αναθεώρηση και διεύρυνση του υφιστάμενου προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» προκειμένου αυτό να επεκταθεί σε σχολεία όλης της χώρας, καλύπτοντας όχι μόνο την πρωτοβάθμια αλλά και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την αξιοποίηση των υπαρχόντων σχολικών κυλικείων αντί εταιριών catering.

Ο κ. Μαραβέγιας τονίζει ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική προοπτική, την οποία τόσο η προηγούμενη αρμόδια υφυπουργός Σ. Ζαχαράκη όσο και η νέα υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή, στήριξαν δημόσια. Επίσης, σύμφωνα με Απόφαση του Υπουργείου Υγείας από το 2013, είναι υποχρεωτική η διανομή τροφίμων στο πλαίσιο εφαρμογής κρατικών προγραμμάτων για μαθητές, αποκλειστικά μέσω των σχολικών κυλικείων, έτσι ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και προστασίας των παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαραβέγιας ζητεί να ενημερωθεί:

  1. Με βάση και την εκπεφρασμένη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ποια βήματα έχουν γίνει για την προσαρμογή του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» στα νέα δεδομένα που καθόρισε ήδη από το 2020 η πανδημία;
  2. Πώς προτίθενται τα αρμόδια υπουργεία να αξιοποιήσουν τα σχολικά κυλικεία σε αυτή τη κατεύθυνση;
  3. Αν εξετάζεται η επέκταση του προγράμματος στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η συνέχιση της χρηματοδότησης του από τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου