ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, όταν άναψε ο διαδραστικός πίνακας

μαθητές-ξέσπασαν-σε-χειροκροτήματα-ό-772009

Ως ένα από τα πιο άρτια εξοπλισμένα στον τομέα των νέων τεχνολογιών δημοτικά σχολεία και μάλιστα μέσα στις φυλακές είναι πλέον το 33ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων της πόλης. Στα μέσα της εβδομάδας παραλήφθηκε εξοπλισμός με τον οποίο αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε πλήρως το εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσω του οποίου εκτιμάται ότι το μάθημα θα γίνει για τους νεαρούς έγκλειστους πιο ενδιαφέρον και θελκτικό. Ηδη με την παρουσίαση του διαδραστικού πίνακα, νεαροί κρατούμενοι που φοιτούν στο δημοτικό σχολείο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα…

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του δημοτικού σχολείου, Θανάσης Καραγιάννη, το αίτημα είχε κατατεθεί ήδη από πέρυσι στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ η αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για την αναβάθμιση του εργαστηρίου ηλεκτρονικών υπολογιστών του σχολείου. Το προηγούμενο εργαστήριο ήταν πεπαλαιωμένο.

Το αίτημα ικανοποιήθηκε και μόλις την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα, το σχολείο των φυλακών παρέλαβε ολόκληρη κούτα με τον απαιτούμενο εξοπλισμό που περιλαμβάνει: δύο λαπ τοπ, έναν σταθερό ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν προτζέκτορα και έναν διαδραστικό πίνακα με δικό του προτζέκτορα και όλον τον απαραίτητο υποστηρικτικό εξοπλισμό.

Μάλιστα εντός των ημερών το σχολείο πρόκειται να συνδεθεί και με το διαδίκτυο, με τις απαραίτητες βεβαίως προφυλάξεις και απαγορεύσεις προκειμένου να χρησιμοποιείται μόνο για διδακτικούς σκοπούς.

«Το εργαστήριο αναβαθμίστηκε στο 100%. Ως ένα μικρό, διθέσιο δημοτικό σχολείο με μέσο όρο 25 μαθητές δεν θα μπορούσαμε να παρέχουμε κάτι καλύτερο. Είμαστε πλέον ένα από τα πιο σύγχρονα σχολεία», σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.

Για την εγκατάσταση του εξοπλισμού άλλαξε ολόκληρη η διαρρύθμιση στην αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ ενημερώθηκαν για τον χειρισμό των νέων μηχανημάτων οι εκπαιδευτικοί.

Ωστόσο το εργαστήριο θα εξυπηρετεί και τους έγκλειστους μαθητές του παραρτήματος του 6ου Γυμνασίου που επίσης στεγάζεται μέσα στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή των εκπαιδευτικών μονάδων που στεγάζονται μέσα στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, Γιάννη Φόβο, «εκτός από την τεχνολογική αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν και στην ψυχολογία των έγκλειστων μαθητών, οι οποίοι αρχίζουν να μιλάνε, να συμμετέχουν σε συζητήσεις, να ανοίγονται και να δείχνουν ενδιαφέρον για το σχολείο». «Ο εγκλεισμός επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία των παιδιών. Δύσκολα εξωτερικεύονται. Μέσω των νέων τεχνολογιών, το μάθημα γίνεται πιο ελκυστικό και οι μαθητές δείχνουν ενδιαφέρον», σημείωσε ο κ. Φόβος.

Εναρξη λειτουργίας με χειροκροτήματα

Ο εξοπλισμός εγκαταστάθηκε άμεσα και την Πέμπτη το πρωί έγινε το πρώτο μάθημα. Την αντίδραση των μαθητών περιέγραψε ο δάσκαλος Κώστας Καραδήμας: «Οι μαθητές μπήκαν στην αίθουσα απορημένοι για τις αλλαγές. Ανοίξαμε τον διαδραστικό πίνακα. Κάρφωσαν τα μάτια τους πάνω σε αυτόν. Οταν τους δείξαμε τις δυνατότητες που υπάρχουν ξέσπασαν σε χειροκρότημα, δείχνοντας τον ενθουσιασμό τους», ανέφερε.

Ο κ. Καραδήμας αλλά και η υπεύθυνη εκπαιδευτικός της τάξης υποδοχής, Χαρούλα Ξηραδάκη, ήταν από τους πρώτους εκπαιδευτικούς που χρησιμοποίησαν το νέο εξοπλισμό δείχνοντας στους μαθητές νέους πιο ενδιαφέροντες δρόμους μάθησης.

Οπως σημείωσε ο προϊστάμενος, Θανάσης Καραγιάννης, πολλοί από τους μαθητές έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση οι οποίες αποτελούν κίνητρο για την απόκτηση δεξιοτήτων και για τη μάθηση. «Ενθουσιάζονται όταν μέσω του google earth βλέπουν το χωριό τους, όταν μέσω του youtube βλέπουν βίντεο με ήθη και έθιμα της πατρίδας τους. Αρχίζουν να μιλούν, να επικοινωνούν, να εξηγούν και να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Αρωγός η διεύθυνση του ΕΚΚΝ

Την προσπάθεια που αναλήφθηκε υποστήριξε από την πρώτη στιγμή η διεύθυνση του ΕΚΚΝ Βόλου.

«Ο νέος εξοπλισμός θα συμβάλλει στην ενίσχυση της μάθησης και θα δώσει ερέθισμα στους μαθητές να μάθουν περισσότερα. Υιοθετήσαμε με μεγάλη χαρά την πρωτοβουλία του κ. Καραγιάννη και φροντίσαμε για την ενίσχυση της ασφάλειας του εργαστηρίου προκειμένου να προστατευτεί από τυχόν βανδαλισμούς», τόνισε ο διευθυντής, Βασίλης Αποστολάκης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους τέσσερις ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έγιναν δωρεά από την ΤτΕ στη γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής και από εκεί στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου για την ενίσχυση του εργαστηρίου ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου