ΤΟΠΙΚΑ

Οδηγοί ταξί: Αδικία ο περιορισμός εξυπηρέτησης ενός επιβάτη

οδηγοί-ταξί-αδικία-ο-περιορισμός-εξυπ-772031

Υπερβολικός ήταν για τους αυτοκινητιστές ταξί ο περιορισμός στα όρια επιβατών για εξυπηρέτηση μόνο ενός ατόμου που ίσχυε μέχρι και χθες και αλλάζει από σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση για τα νέα μέτρα.

Οι ιδιοκτήτες ταξί θεωρούν ότι επρόκειτο για μία μεγάλη αδικία που υπήρχε στον κλάδο σε σχέση με υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Volos Taxi, Ευδόκιμος Πασχαλίδης, λέει: «Το λέγαμε από τον πρώτη καραντίνα ακόμη ότι θα πρέπει να εξυπηρετούνται δύο άτομα. Δεν μπορεί να βάζεις περιορισμό τις μετακινήσεις ενός ζευγαριού που μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι, ενός γονέα με το ενήλικο παιδί του που κατοικούν μαζί ή σε δύο αδέρφια που μένουν κάτω από την ίδια στέγη».

Διεκδίκησαν με κάθε τρόπο την αλλαγή των ορίων όλο το διάστημα της πανδημίας, από το πρώτο κύμα ακόμη. «Δεν μας δόθηκε χαριστικά αυτό το μέτρο. Σε όλα τα μέσα μαζική μεταφοράς επιτρεπόταν πληρότητα 65%, ενώ στα ταξί μόνο 25%, προσθέτει.

Σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση «Εκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19», που δημοσιεύθηκε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021, μέχρι δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό θα μπορούν να επιβαίνουν από σήμερα Δευτέρα σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης εν προκειμένω Ταξί.

Η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο περιπτώσεις, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν:

α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή

β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Πάντως, η υλοποίηση του μέτρου δεν εκτιμάται ότι θα αλλάξει ουσιαστικά την κίνηση στα ταξί. Ο κ. Παπασχαλίδης λέει ότι ο κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κορονοϊού. Οι πολίτες προτιμούν να μετακινούνται με ιδία μέσα.

Οπως εξηγεί, αυτό φάνηκε καθ’ όλη τη διάρκειας της περασμένης εβδομάδας που άνοιξε το λιανεμπόριο.

«Είχαμε κίνηση μόνο στις ημέρες που είχε τσουχτερό κρύο.

Ζητούμε να υπάρχει επιδότηση στον κλάδο. Επαναλαμβάνουμε ότι πέραν των 800 ευρώ που δόθηκαν τον Μάρτιο ως αποζημίωση ειδικού σκοπού δεν έχει δοθεί άλλη ενίσχυση.

Με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, που επί της ουσίας αποτελούν μόνο δάνεια, μικρό μέρος επιδοτήθηκε. Με την τελευταία ενισχύθηκε μόλις το 15% των αυτοκινητιστών ταξί, ενώ τώρα περιμένουμε να ενημερωθούμε τι μέλλει γενέσθαι με την 5η η οποία βέβαια έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία της κυβέρνησης σε αριθμό αιτήσεων», προσθέτει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου