ΤΟΠΙΚΑ

ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ: Σε λειτουργία η νέα δομή βραχείας φιλοξενίας

κεθεα-πιλοτοσ-σε-λειτουργία-η-νέα-δομή-773375

Επιπλέον 100 άτομα θα φιλοξενεί η δομή έγκαιρης παρέμβασης και βραχείας νοσηλείας – Στη θέση του σύντομα το νέο επιστημονικό προσωπικό

Σπάει τα σύνορα μεταξύ δήμων της Μαγνησίας το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ το οποίο σύντομα θα είναι σε θέση να φιλοξενεί έφηβους και νεαρούς ενήλικες με εξαρτητική και αντικοινωνική συμπεριφορά για έγκαιρη παρέμβαση αλλά και να είναι κοντά τους, όταν υπάρχουν προβλήματα παρακολούθηση θεραπευτικών προγραμμάτων λόγω της απόστασης.

Η νέα δομή έγκαιρης παρέμβασης και βραχείας φιλοξενίας που αποτελούσε πολυετές όραμά του για ολοκληρωμένη υποστήριξη στους νεαρούς χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους θα λάβει σάρκα και οστά το αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα εντός του Φεβρουαρίου.

Ηδη έχει υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό για τη μίσθωση κτιρίου στη Δημητριάδος με Μπόρελ 14 και διαμορφώνονται οι χώροι του όπως και οι χώροι του ανακαινισμένου κτιρίου του κληροδοτήματος Στρεφτάρη στην οδό Γεωργίου Καρτάλη 48.

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ ενισχύεται σημαντικά και λύνει τα χέρια του επιστημονικού του προσωπικού, ώστε να μπορεί να βρίσκονται παντού και πάντοτε όταν παρουσιάζεται ανάγκη.

Δυνατότητα για εξυπηρέτηση επιπλέον 100 νέων

Στόχος είναι με τη νέα δομή να μπορούν να εξυπηρετηθούν επιπλέον 80-100 άτομα τον χρόνο από τον σημερινό αριθμό των ωφελούμενων, ενώ επιπλέον υπηρεσίες θα παρέχονται και για τα προγράμματα απεξάρτησης από τον τζόγο και το διαδίκτυο.

Επισημαίνεται ότι το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ είναι το μοναδικό Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων με δράσεις παρέμβασης για έφηβους και νεαρούς ενήλικες σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και δέχεται πληθώρα αιτημάτων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε δυνατότητα φιλοξενίας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα στην παρακολούθηση των προγραμμάτων, όταν ωφελούμενοι των υπηρεσιών βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές από τον Βόλο και χρειάζονταν να επισκέπτονταν τη δομή από τις Σποράδες ή το Πήλιο.

Ο ΤΑΧΥΡΟΜΟΣ μίλησε για το θέμα με τον υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ Γιάννη Μίλτο, ο οποίος ενημέρωσε για την εξέλιξη των εργασιών. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τις προηγούμενες μέρες την έγκριση διάθεσης πίστωσης 291.200 ευρώ για τη λειτουργία της νέας δομής, τονίζοντας ότι ο δύσκολος αγώνας κατά των εξαρτήσεων είναι εθνική κοινωνική υπόθεση που αφορά στην ουσία της προσφοράς στον άνθρωπο.

Στις επόμενες μέρες η λειτουργία της νέας δομής

Συγκεκριμένα, ο κ. Μίλτος ενημέρωσε ότι εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται η έναρξη λειτουργίας της Δομής Εγκαιρης Παρέμβασης και βραχείας φιλοξενίας για έφηβους και νεαρούς ενήλικες με εξαρτητική / αντικοινωνική συμπεριφορά με τις οικογένειές τους του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στον Βόλο, που εντάσσεται στο «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας περιόδου 2014-2020.

Όπως είπε, το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ είναι το μοναδικό πρόγραμμα στη Θεσσαλία που υποστηρίζει έφηβους και νεαρούς ενήλικες με εξαρτητική συμπεριφορά και τις οικογένειές τους.

Πληθώρα αιτημάτων στο ΚΕΘΕΑ

«Το ανθρώπινο δυναμικό και οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Προγράμματος δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών αυτής της πληθυσμιακής ομάδας που ειδικά το τελευταίο διάστημα πλήττεται σημαντικά. Το γεγονός αυτό καταδεικνύεται τόσο από όλες τις πρόσφατες έρευνες σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, όσο και από τα πολλά αιτήματα που καταφθάνουν στο ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ από διάφορους φορείς, υπηρεσίες και οικογένειες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη διάρκεια του 2020 και παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω του Covid -19, έλαβαν υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και θεραπείας 177 άτομα (έφηβοι και γονείς εφήβων), ενώ παράλληλα συμμετείχαν 1.833 άτομα στις δράσεις πρόληψης του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ» σημειώνει.

Ενισχύονται οι υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ

Στόχος με τη δημιουργία της νέας «Δομής Εγκαιρης Παρέμβασης και βραχείας φιλοξενίας για έφηβους και νεαρούς ενήλικες με εξαρτητική/ αντικοινωνική συμπεριφορά και τις οικογένειές τους» αποτελεί η ενίσχυση και διεύρυνση των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ σο συγκεκριμένο πληθυσμό, αφού θα δοθεί η δυνατότητα για ποιοτικό και ποσοτικό εμπλουτισμό της ομάδας προσωπικού, αξιοποίηση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και για ανάπτυξη νέων θεραπευτικών εργαλείων και τεχνικών.

«Οι προσλήψεις του ανθρώπινου δυναμικού που έχει επιλεγεί για να στελεχώσει τη νέα δομή αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του Φεβρουαρίου και αφορούν σε: 1 Ψυχίατρο, 2 Ψυχολόγους, 1 Κοινωνικό Λειτουργό, 2 Ειδικούς Θεραπευτές (απόφοιτους αναγνωρισμένων θεραπευτικών προγραμμάτων) και 1 Λογίστρια.

Οι υπηρεσίες της δομής θα αναπτυχθούν στο υφιστάμενο κτίριο του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στη Γεωργίου Καρτάλη 48, καθώς και σε κτίριο που έχει μισθωθεί για το σκοπό αυτό στο κέντρο του Βόλου (Δημητριάδος με Μπόρελ 14). Στα δύο αυτά κτίρια ολοκληρώνονται εντός των επόμενων ημερών όλες οι απαιτούμενες εργασίες και ενέργειες για τη διαμόρφωση των χώρων και την εξασφάλιση της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΕΣΠΑ.

Εχοντας ως γνώμονα την πλήρη και ουσιαστική παρέμβαση στη συγκεκριμένη ομάδα στόχου ευελπιστούμε ότι και αυτή η νέα δομή που θα αναπτυχθεί με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα τύχει της θετικής ανταπόκρισης της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των πιο απομακρυσμένων περιοχών που δεν είχαν ως σήμερα εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίας μας», προσθέτει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου