ΤΟΠΙΚΑ

Στο κυνήγι της μισθωτής εργασίας ~ 13.124 άνεργοι στη Μαγνησία

στο-κυνήγι-της-μισθωτής-εργασίας-13-124-άνε-773389

Αρνητική πρωτιά στον Βόλο, ακολουθούν Αλμυρός, Βελεστίνο, Νότιο Πήλιο και Βόρειες Σποράδες – Πόσα άτομα διατηρούν κάρτα ανεργίας για φοροελαφρύνσεις

Στα 25.979 άτομα ανέρχονται συνολικά οι άνεργοι στον Νομό Μαγνησίας, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Από αυτούς ωστόσο οι 13.124 αναζητούν να εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας. Οι υπόλοιποι διατηρούν την κάρτα ανεργίας προκειμένου να έχουν το δικαίωμα κατοχύρωσης ελαφρύνσεων και επιδομάτων.

Αρνητική πρωτιά στην ανεργία κατέχει ο Βόλος, ενώ ακολουθούν Αλμυρός, Βελεστίνο, Νότιο Πήλιο και Β. Σποράδες.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανέρχεται σε 23.500 από τους οποίους οι 12.832 αναζητούν δουλειά, ενώ 10.668 άτομα διατηρούν την κάρτα ανεργίας για να αξιοποιούν το δικαίωμα σε διάφορες παροχές και ελαφρύνσεις, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείων Σποράδων συνολικά εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι 2.479 άτομα από τα οποία τα 742 «κυνηγούν» μία θέση εργασίας, ενώ τα υπόλοιπα 1.737 αναζητούν την κατοχύρωση ελαφρύνσεων. Πρωταθλητής σε ανέργους είναι ο Δήμος Βόλου. Η γεωγραφική κατανομή των ανέργων (αλφαβητικά) ανά καλλικρατικό δήμο έχει ως εξής: Στον Δήμο Αλμυρού συνολικά εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ είναι 1.533 άτομα από τους οποία οι 828 άνεργοι και οι 705 λοιποί, στον Δήμο Βόλου είναι 20.053 εγγεγραμμένοι, από τους οποίους οι 11.136 άνεργοι που αναζητούν δουλειά και 8.917 , στον Δήμο Ζαγοράς -Μουρεσίου ανέρχονται σε 383 οι εγγεγραμμένοι, από τους οποίους οι 152 αναζητούν εργασία ενώ οι 231 συγκαταλέγονται στις λοιπές κατηγορίες. Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου 678 άτομα είναι συνολικά εγγεγραμμένα στα μητρώα, αναζητούν εργασία όμως 262 άτομα, ενώ τα 416 διατηρούν την κάρτα για φοροελαφρύνσεις. Τέλος, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανέρχεται σε 853 άτομα από τα οποία τα 454 είναι άνεργοι που ψάχνουν για μεροκάματο ενώ οι 399 έχουν κάρτα ανεργίας για άλλους λόγους.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων αντίστοιχα η εικόνα έχει ως εξής: Στη Σκιάθο 1.484 οι εγγεγραμμένοι από τους οποίους οι 431 αναζητούν δουλειά και οι 1.053 ανήκουν στην κατηγορία των λοιπών, στη Σκόπελο 707 συνολικά άτομα είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ, όμως τα 233 αναζητούν δουλειά και οι 484 είναι στην κατηγορία «λοιποί», ενώ τέλος στην Αλόννησο από το σύνολο των 288 εγγεγραμμένων άνεργων στους καταλόγους του Οργανισμού, οι 88 ψάχνουν για δουλειά, ενώ οι υπόλοιποι 200 απλά ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας για να μπορούν να έχουν διάφορες ελαφρύνσεις.

Ποιοτικά χαρακτηριστικά ανέργων

Το επίπεδο εκπαίδευσης των ανέργων στη Μαγνησία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ διαφοροποιείται από βαθμίδα σε βαθμίδα, παρατηρείται ωστόσο ότι η ποσοστιαία κατανομή των ανέργων είναι περίπου ομοιόμορφη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ στους λόγους για τους οποίους πρώην εργαζόμενοι σταμάτησαν να εργάζονται διαπιστώνεται ότι για το 1/5 αυτών ο κύριος λόγος διακοπής είναι η συνταξιοδότηση , γεγονός που σημαίνει ότι μόνο ένας στους πέντε από όσους σταμάτησαν να εργάζονται, διέκοψε την εργασία του επειδή συνταξιοδοτήθηκε. Οι υπόλοιποι σταμάτησαν να εργάζονται πλέον και οι κύριοι λόγοι διακοπής αυτών διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με τις απολύσεις και με ότι η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε και με το ότι παραιτήθηκαν για λόγους προσωπικούς ή οικογενειακούς αλλά και για λόγους που δεν θέλουν να αναφέρουν όπως οι οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των ανδρών και των γυναικών που η διακοπή της εργασίας τους οφείλεται στην απόλυση παραμένουν στο εργατικό δυναμικό ως άνεργοι, με τους δύο στους πέντε από αυτούς να παραμένουν στα μητρώα του ΟΑΕΔ ψάχνοντας μία οποιαδήποτε δουλειά περισσότερους από 36 μήνες (τρία χρόνια).

Αύξηση των ανέργων παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες σε άνδρες και γυναίκες. Η εν λόγο μεταβολή οφείλεται κατά τα 3/4 σχεδόν στη μεταβολή των ανέργων άνω των 30 ετών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Όσον αφορά τις ποσοστιαίες μεταβολές ανά φύλο των ανέργων αυτές είναι μεγαλύτερες στους άνδρες από ότι στις γυναίκες (50,3% για τους άνδρες έναντι 38,3%για τις γυναίκες).

Στο κυνήγι της μισθωτής εργασίας

Στη Μαγνησία επίσης από τους αναζητούντες εργασία ανέργους το 30,6% ζητεί αυτή να είναι μισθωτή και μόνον πλήρους απασχόλησης, ένα 10% να είναι μισθωτή και μόνον μερικής απασχόλησης, ένα 7% ζητεί αυτοαπασχόληση, ενώ το 54% να είναι μισθωτή και οποιαδήποτε εργασία.

Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ ένα ποσοστό 10 % των απασχολούμενων συνεχίζει να αναζητεί εργασία, παρ’ ότι εργάζεται, καθώς ελπίζει και προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής του με την αλλαγή απασχόλησης παρ’ ότι η περίοδος δεν προσφέρεται λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Απαραίτητη η κατάρτιση

Το μορφωτικό επίπεδο ειδικά όσων παραμένουν πάνω από 24 μήνες στην ανεργία και αναζητούν δουλειά στη Μαγνησία, είναι απόφοιτοι Λυκείου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των απόφοιτων του Δημοτικού την τελευταία 3ετία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυστοκία εξασφάλισης εργασίας για όσους δεν διαθέτουν επιπλέον εφόδια μόρφωσης αλλά και κατάρτιση.

Όσον αφορά τους ανέργους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) σε σχέση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ). Ειδικότερα το 23% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τους οποίους το 12% είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και το 11% απόφοιτοι ΑΕΙ, το 36% απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 31% απόφοιτοι ή μη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου