Απαλλακτικό βούλευμα για 9 της ΔΕΥΑΜΒ

Τελευταία ενημέρωση: 2021-01-24, 13:15:33
Το συμβούλιο συνήλθε στις 18 Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να αποφανθεί επί της ποινικής υπόθεσης, η οποία εισήχθη ενώπιόν του με έγγραφη πρόταση της αντιεισαγγελέως Εφετών
Απαλλακτικό βούλευμα για 9 της ΔΕΥΑΜΒ

Τους είχε βάλει στο στόχαστρο η ΕΡΓΗΛ για «ψευδή βεβαίωση» ~ Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απαλλάσσει υπαλλήλους της επιχείρησης από κατηγορίες της εργολήπτριας εταιρείας, που «τα έπαιξε όλα για όλα»

Νέα δικαίωση για εννέα υπαλλήλους της ΔΕΥΑΜΒ, οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της ΕΡΓΗΛ, της εργολήπτριας εταιρείας που ανέλαβε το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στην πόλη το 2005, όμως εκτέλεσε μισό σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ Μαγνησίας. Εν μέσω δικαστικής διαμάχης με τη ΔΕΥΑΜΒ, η ΕΡΓΗΛ είχε αποφασίσει να «τα παίξει όλα για όλα» μηνύοντας εργαζόμενους της επιχείρησης για ψευδή βεβαίωση και εμπλέκοντάς τους σε νέα περιπέτεια με τη Δικαιοσύνη. Περιπέτεια που όμως έληξε για μία ακόμη φορά υπέρ των υπαλλήλων οι οποίοι απαλλάχθηκαν από τις σε βάρος τους κατηγορίες της ΕΡΓΗΛ με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ΕΡΓΗΛ και ενώ ο φάκελος με το έργο – «σκάνδαλο» είχε ανοίξει εκ νέου, είχε καταθέσει μηνύσεις σε βάρος υπαλλήλων της ΔΕΥΑΜΒ, κινήθηκε νομικά και εναντίον υπαλλήλων οι οποίοι προχώρησαν σε καταμέτρηση της εργολαβίας και αρχικώς αποκάλυψαν το πραγματικό έργο που είχε κατασκευάσει η εταιρεία.

Στη μήνυση υπάλληλοι κατηγορούνταν ότι με ψευδείς βεβαιώσεις και καταθέσεις στα δικαστήρια οδηγούν την ΕΡΓΗΛ σε οικονομική εξόντωσή της. Νομικοί κύκλοι τότε σχολίαζαν ότι η μήνυση δεν έχει ποινικό αντικείμενο αλλά γίνεται στο πλαίσιο της αστικής αντιδικίας μεταξύ ΔΕΥΑΜΒ και ΕΡΓΗΛ.

Σημειώνεται ότι εκείνη την περίοδο η δικαστική διαμάχη ήταν σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ ΔΕΥΑΜΒ και ΕΡΓΗΛ, με τη δεύτερη να χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο όπλο προκειμένου να μπορέσει να μπει στα ταμεία και να εισπράξει το ποσό που της επιδίκασε ο Αρειος Πάγος για το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στην πόλη που ξεκίνησε το 2005, το οποίο όμως εκτέλεσε μισό σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ Μαγνησίας.

 

Στο στόχαστρο υπάλληλοι

Τότε αναμενόταν η απόφαση επί της αγωγής που κατέθεσε η ΔΕΥΑΜΒ εναντίον της ΕΡΓΗΛ διεκδικώντας ποσό 6,5 εκατ. ευρώ για το έργο που δεν εκτέλεσε και πληρώθηκε αλλά και η απόφαση της κύριας αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων της ΔΕΥΑΜΒ κατά της επιταγής προς εκτέλεση της ΕΡΓΗΛ.

Τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία επέλεξε η ΕΡΓΗΛ βάζοντας στο στόχαστρο υπαλλήλους της ΔΕΥΑΜΒ. Τους μήνυσε για «ψευδή βεβαίωση με σκοπούμενο πορισμό αθέμιτου περιουσιακού οφέλους άνω των 120.000 ευρώ». Με τη συγκεκριμένη κατηγορία στρεφόταν εναντίον των Δ. Κουτσιφέλη, Θ. Χούσου, Δ. Τιλελή, Δ. Οικονομίδη, Αναστασίας Κολιού, Χ. Φαφούτη, Χριστίνας Τσέτη, Ευτυχίας Διομή και εναντίον του πρώην αντιδημάρχου Βόλου, Ηλία Ξηρακιά.

 

Ασκήθηκε δίωξη

Από την Εισαγγελία Βόλου παραγγέλθηκε προανάκριση και ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εναντίον των εννέα υπαλλήλων, μολονότι τον Ιούλιο του 2019 είχε αλλάξει ο ποινικός κώδικας και οι κατηγορούμενοι με βάση το άρθρο 263Α δεν θεωρούνταν υπάλληλοι για να κατηγορηθούν για το αδίκημα.

Μάλιστα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου και παρόλο που είχε αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας κρίθηκε ότι ασκούν δημόσια εξουσία και παραπέμφθηκαν σε δίκη με κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος.

Ωστόσο, ο νομικός τους σύμβουλος Νίκος Παπαπέτρος, άσκησε έφεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου.

Η υπόθεση εξετάστηκε από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας που συνεδρίασε με τριμελή σύνθεση. Το συμβούλιο συνήλθε στις 18 Δεκεμβρίου 2020 προκειμένου να αποφανθεί επί της συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης η οποία εισήχθη ενώπιόν του με έγγραφη πρόταση της αντιεισαγγελέως Εφετών.

 

Το απαλλακτικό βούλευμα

Με απόφαση που εκδόθηκε στις 13 Ιανουαρίου, το Συμβούλιο Εφετών απάλλαξε τους εννέα από τις κατηγορίες.

«Δέχεται τυπικά και κατ’ ουσίαν τις εφέσεις κατά του υπ’ αριθμ. 221/2020 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου.

Εξαφανίζει το εκκαλούμενο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου κατά το κεφάλαιο τούτο που αφορά τους παραπεμπόμενους σε δίκη κατηγορουμένους.

Αποφαίνεται να μη γίνει κατηγορία για την πράξη της ψευδούς βεβαίωσης (σε βαθμό κακουργήματος) με σκοπούμενο πορισμό αθέμιτου περιουσιακού οφέλους που υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση.

Παραγγέλνει τη διαβίβαση της δικογραφίας στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες σύμφωνα με το άρθρο 39ΚΠΔ», αναφέρεται στο απαλλακτικό βούλευμα με το οποίο ολοκληρώνεται μία ακόμη περιπέτεια για υπαλλήλους της ΔΕΥΑΜΒ που βρέθηκαν κατηγορούμενοι επειδή άσκησαν τα υπηρεσιακά καθήκοντά τους.

Το βούλευμα επιδόθηκε μόλις χθες στον δικηγόρο Νίκο Παπαπέτρο που χειρίστηκε με επιτυχία την υπόθεση και άμεσα ενημερώθηκαν οι εννέα που απαλλάσσονται πλέον από τις σε βάρος τους κατηγορίες.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
9
=