ΤΟΠΙΚΑ

«Ξεχασμένοι»… νεκροί από το 1994 στον «Κούκο»

ξεχασμένοι-νεκροί-από-το-1994-στον-κο-774181

Θα γίνουν συνολικά 116 εκταφές με απόφαση δημοτικού συμβουλίου από Κούκο και περιφερειακά κοιμητήρια

Νεκροί «ξεχασμένοι»… ακόμη και από το 1994 βρίσκονται ενταφιασμένοι σε κοιμητήρια του Δήμου Βόλου, με αποτέλεσμα να προκαλείται συμφόρηση με τις κατειλημμένες θέσεις. Η διεύθυνση κοιμητηρίων πρόκειται να προχωρήσει σε συνολικά 116 μονομερείς εκταφές σύμφωνα με εισήγηση που πρόκειται να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης, τις 6 το απόγευμα. Πριν τις εκταφές, τα ονόματα των θανόντων θα δημοσιευτούν στον Τύπο, ως μία τελευταία ευκαιρία προς τους συγγενείς να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα προσφιλή τους πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Κοιμητηρίων η εκταφή των ενταφιασμένων γίνεται μόλις παρέλθει η τριετία από την ταφή τους και παρουσία συγγενών των νεκρών.

Αν εντός τριών μηνών από τη λήξη της τριετούς ταφής, οι συγγενείς του ενταφιασθέντος δεν έχουν κάνει καμία σχετική ενέργεια για την εκταφή και αφού οι συγγενείς ειδοποιηθούν, είτε εγγράφως, είτε με δημοσίευση σχετικής ανακοίνωσης τουλάχιστον σε δύο τοπικές εφημερίδες, τότε η Υπηρεσία του Κοιμητηρίου μπορεί να προχωρήσει αυτεπάγγελτα στη (δοκιμαστική ή οριστική) εκταφή, εφόσον το κρίνει αναγκαίο, λόγω έλλειψης χώρων ταφής. Τα οστά του ενταφιασθέντος, μετά την ανακομιδή, φυλάσσονται επί ένα χρόνο στο οστεοφυλάκιο και, μετά την πάροδο του ενός έτους, εφόσον δεν υπάρξει αναζήτηση από συγγενικά πρόσωπα, γίνεται η εναπόθεσή τους στο χωνευτήρι.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η υπηρεσία έχει ειδοποιήσει επανειλημμένα τους συγγενείς, είτε ταχυδρομικά, είτε με επιστολές στο μνημείο, να μεριμνήσουν για την εκταφή του προσφιλούς τους προσώπου, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση και ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η δημοσίευση των ονομάτων των θανόντων προκειμένου στη συνέχεια να προβεί σε μονομερείς εκταφές ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των Κοιμητηρίων.

Συνολικά, η απόφαση αφορά σε 116 θανόντες, εκ των οποίων οι 82 βρίσκονται ενταφιασμένοι στο Κοιμητήριο «Κούκος» και οι 34 σε περιφερειακά κοιμητήρια. Μάλιστα, στα περιφερειακά κοιμητήρια παρατηρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς υπάρχουν θανόντες που έχουν ταφεί ακόμη και από το 1994 και 27 χρόνια τώρα κανένας συγγενείς τους δεν έχει φροντίσει για τα δέοντα. Στο Κοιμητήριο «Κούκος» οι ενταφιασμένοι αφορούν στην περίοδο από 2009 έως και 2017.

Κανονιστική για λαϊκές

Στην ίδια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πρόκειται να επικυρωθεί η νέα κανονιστική για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών σε δρόμους στην πόλη.

Επίσης έρχεται προς έγκριση η απόφαση για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του ΔΕΟΒ και απόφασης ανάληψης υποχρεώσεων και απαιτήσεων προς τη ΔΟΥ και το ΙΚΑ (που αναλογούν στον Σύλλογο Κρεοπωλών Βόλου και στην Ενωση Συνεταιρισμών Πηλίου –Βορείων Σποράδων) στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των Σφαγείων Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου