ΤΟΠΙΚΑ

Μόνη στη ζωή και στον θάνατο Βολιώτισσα: Αταφη έναν ολόκληρο μήνα

μόνη-στη-ζωή-και-στον-θάνατο-βολιώτισσ-774483

«Εφυγε» από κορονοϊό παραμονές Χριστουγέννων και έκτοτε παραμένει στα αζήτητα του νεκροτομείου στο Αχιλλοπούλειο

Η ζωή ήταν σκληρή μαζί της. Ζούσε μόνη της χωρίς οικογένεια και συγγενείς. Σπάνια μιλούσε για αυτά, ίσως γιατί δεν ήθελε να «σκαλίζει» παλιές πληγές. Ο λόγος για μία 89χρονη Βολιώτισσα, την Α. Μπ., το δράμα της οποίας συγκλονίζει, καθώς «έσβησε» από κορονοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου παραμονές Χριστουγέννων και έκτοτε η σορός της παραμένει στα αζήτητα.

Παραμένει στον ψυχρό θάλαμο του νεκροτομείου, μέχρι να ολοκληρωθεί μία σειρά από δαιδαλώδεις διαδικασίες γραφειοκρατίας και να ταφεί πλέον δημοσία δαπάνη με ευθύνη του δήμου, καθώς δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν συγγενείς ή άνθρωποι που να προτίθενται να αναλάβουν τα έξοδα της κηδείας της.

Στην οδό Καποδιστρίου στον Βόλο, όμως, όπου διέμενε όλοι οι γείτονες την αγαπούσαν και την συνέδραμαν. Γνωρίζοντας την ένδειά της την βοηθούσαν όπως μπορούσαν. Της μαγείρευαν, της καθάριζαν το σπίτι, φρόντιζαν για τα φάρμακά της και τις προσωπικές τις ανάγκες. Μέχρι που ο κορονοϊός της «χτύπησε» την πόρτα, τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν νόσησε από τον ιό και εισήχθη στην κλινική COVID-19 του Αχιλλοπούλειου για νοσηλεία.

Ελλείψει επισκεπτηρίου «δέθηκε» αμέσως με το προσωπικό της Κλινικής. Το δράμα της τους συγκλόνισε όλους από την πρώτη στιγμή. Ήταν μία καλοσυνάτη και ευγενική γυναίκα, σύμφωνα με τους γιατρούς. Παρά τις κακουχίες που ήταν εμφανές ότι είχε περάσει στη ζωή της, αλλά και την αφόρητη μοναξιά που ένιωθε, ήταν πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Δεν περνούσε μέρα που να μην ευχαριστήσει και να μην εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στους γιατρούς και στις νοσοκόμες που την κούραραν.

Όμως η κατάσταση της υγείας της είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, παρότι ακολουθούσε τις ιατρικές συμβουλές αδιαμαρτύρητα. Αντί να βελτιωθεί παρουσίαζε σταδιακή επιδείνωση. Το προχωρημένο της ηλικίας της άλλωστε δεν βοηθούσε. Στις 23 Δεκεμβρίου «έσβησε», γεγονός που προκάλεσε μεγάλη θλίψη σ’ όλους.

Από εκεί και πέρα όμως ξεκίνησε ένα ακόμη δράμα, της αναζήτησης συγγενών για την ταφή της. Σε δύο υπηρεσίες του Αχιλλοπούλειου, την Νοσηλευτική και την Κοινωνική, σήμανε συναγερμός. Συνέδραμε και η Αστυνομία όμως μετά από διερεύνηση, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν συγγενείς α’ και β’ βαθμού. Αφού δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον, το νοσοκομείο τη «φιλοξενεί» ακόμη στον ψυκτικό του θάλαμο, καθώς η πολυνομία και κυρίως η δαιδαλώδη γραφειοκρατία επιβάλλει ανταλλαγή αλληλογραφίας για ημέρες μέχρι να βρεθεί λύση. Τελικά σύμφωνα με πληροφορίες μόλις χθες διαμηνύθηκε ότι την ταφή θα αναλάβει δημοσία δαπάνη ο δήμος και θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Η Διεύθυνση Κοιμητηρίων του Δήμου Βόλου έχει προβλέψει νόμιμη διαδικασία για τέτοιες περιπτώσεις και αναλαμβάνει το κόστος της κηδείας και της ταφής, ώστε να αναπαυτεί η ψυχή της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου