ΤΟΠΙΚΑ

Παραμένει χαμηλό το ιικό φορτίο στον Βόλο

παραμένει-χαμηλό-το-ιικό-φορτίο-στον-β-775343

Οπως δείχνουν τα λύματα της ΔΕΥΑΜΒ – Στην πόλη δεν υπήρχε διασπορά ούτε κατά την εβδομάδα των Φώτων

Παραμένει χαμηλό το ιικό φορτίο του κορονοϊού στον Βόλο, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων λυμάτων που απέστειλε η ΔΕΥΑΜΒ στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα νέα δείγματα αντιστοιχούν πληθυσμιακά σε 140.000 κατοίκους από τις περιοχές Βόλου, Νέας Ιωνίας, Νέας Αγχιάλου, Πορταριάς, Ιωλκού, Μακρινίτσας και Αγριάς, τις δύο Βιομηχανικές Περιοχές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, καθώς επίσης και την περιοχή του Βελεστίνου, αφορούν στην περίοδο μετά τη γιορτή των Φώτων και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ούτε τη συγκεκριμένη περίοδο υπήρξε διασπορά του ιού. Αντίστοιχα χαμηλά υπενθυμίζεται ότι κινούταν το ιικό φορτίο στα λύματα που αφορούσαν στην περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με τον Βόλο να περνά με… επιτυχία το τεστ της εορταστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή υγιεινής και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστο Χατζηχριστοδούλου και στα τελευταία δείγματα λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ το ιικό φορτίο ήταν χαμηλό όπως αντίστοιχα και στα προηγούμενα, με τα αποτελέσματα να συμβαδίζουν και με τον αριθμό των κρουσμάτων στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία που συνθέτουν την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής συμβαδίζουν μεταξύ τους, με το ιικό φορτίο να κινείται σε σταθερά χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, ο κ. Χατζηχριστοδούλου δεν έκρυψε την ανησυχία του για τυχόν διασπορά του κορονοϊού, μετά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Η κίνηση που υπάρχει στην κεντρική αγορά ευνοεί τη διασπορά κυρίως από όσους, λιγοστούς, πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορονοϊό.

«Υπάρχει ανησυχία από τις εικόνες που βλέπουμε. Τα αποτελέσματα της επαναλειτουργίας της αγοράς που έβγαλε πολύ κόσμο στους δρόμους θα δούμε τις επόμενες 7-14 ημέρες», σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, δηλώνοντας ανήσυχος για ενδεχόμενη ανατροπή της σημερινής εικόνας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου