ΤΟΠΙΚΑ

Τα πρώτα λουκέτα στην εστίαση στη Μαγνησία

τα-πρώτα-λουκέτα-στην-εστίαση-στη-μαγν-777228

Καταστήματα σε παραλία και κεντρική αγορά δεν θα ανεβάσουν ρολά ξανά – «Περιμένουμε ότι θα κλείσει το 20% στην αγορά του Βόλου», εκτιμά ο πρόεδρος της εστίασης Στέφανος Στεφάνου

Τα πρώτα λουκέτα της καραντίνας μετρά ήδη ο χώρος της εστίασης στη Μαγνησία. Μονοψήφιος προς το παρόν αριθμός επιχειρήσεων δεν πρόκειται να ανεβάσει ρολά μόλις αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα και η φημολογούμενη επαναλειτουργία της εστίασης τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο θα είναι «ματωμένη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανο Στεφάνου, τα σενάρια που θέλουν την εστίαση να ανοίγει μέσα στον Φεβρουάριο, αφορούν μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των επιχειρήσεων στην περιοχή του Δήμου Βόλου. «Δεν έχουν όλα τα καταστήματα εξωτερικούς χώρους για να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα και να βάλουν σόμπες. Το πολύ ένα 30% των καταστημάτων θα μπορέσει να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες που διαρρέουν. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές, ενώ κάποιες από αυτές δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν ούτε όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη μονοψήφιος αριθμός επιχειρήσεων ετοιμάζεται να κλειδώσει οριστικό λουκέτο εξαιτίας της καραντίνας. Πρόκειται για επιχειρήσεις που βρίσκονται στην «καρδιά» της πόλης, δύο εκ των οποίων στο παραλιακό μέτωπο και ισάριθμες μέσα στην εμπορική αγορά. «Τα μηνύματα που παίρνουμε από τους ιδιοκτήτες είναι ότι θα κλείσουν οριστικά. Το χειρότερο είναι ότι αναγκάζονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και θα φύγουν με χρέη. Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγεται σε πανελλήνιο επίπεδο η άρση των μέτρων θα βρει το 30% των επιχειρήσεων εστίασης να κλειδώνει οριστικό λουκέτο», ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Στεφάνου πάντως εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο το άνοιγμα της εστίασης μέσα στον Φεβρουάριο, ακόμη και μόνο για εστιατόρια και καφετέριες και μόνο σε εξωτερικούς χώρους. «Γνωρίζουμε ότι η περίοδος Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου είναι περίοδος έξαρσης των ιώσεων. Ποιος θα διακινδυνεύσει άνοιγμα και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κανονική ροή εμβολιασμών; Εμείς βλέπουμε ότι στο καλύτερο σενάριο μάλλον θα μας επιτραπεί να λειτουργήσουμε στα μέσα Μαρτίου, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με όριο πελατών και αποστάσεις και μέχρι μία συγκεκριμένη ώρα το βράδυ» πρόσθεσε.

Όπως τονίζει ο κ. Στεφάνου, ο χώρος δε αντέχει τη λογική του ακορντεόν. «Θέλουμε να ανοίξουμε και να λειτουργήσουμε. Όχι να ξανακλείσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και το άνοιγμα να συνοδευτεί από γενναία μέτρα από την Κυβέρνηση. Να μας αποζημιώσει για το 2020 που δεν δουλέψαμε για δέκα μήνες γιατί η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι είδος δανείου το οποίο μάλιστα δεν πήραν όλοι γιατί δε πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνει κούρεμα των χρεών μας και ρύθμισή τους σε πολλές δόσεις», πρότεινε.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση για την επαναλειτουργία της εστίασης έχει «φουντώσει» τις τελευταίες ημέρες. Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά, πιθανότατα μέσα στον Φεβρουάριο η εστίαση θα πάρει «πράσινο φως» για άνοιγμα, με όρους και προϋποθέσεις.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, καθώς υπάρχει ήδη επιδότηση για θερμαντικά σώματα, η οποία ισχύει αναδρομικά για όσους ήδη διαθέτουν. Θα υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, ενώ αυτή τη στιγμή το σενάριο για δύο άτομα ανά τραπέζι που ακούστηκε αποκλείεται, μετά την αντίδραση των επιχειρηματιών στον χώρο της εστίασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου