ΤΟΠΙΚΑ

«Ζεστάθηκε» η αγορά του Βόλου

ζεστάθηκε-η-αγορά-του-βόλου-778459

Δεκάδες καταναλωτές, παρά το τσουχτερό κρύο, στα καταστήματα – Προσδοκίες για τόνωση των επιχειρήσεων

Με προσδοκίες και θετική σκέψη άνοιξαν και πάλι χθες τα καταστήματά τους οι έμποροι του Βόλου, με εντυπωσιακά εκπτωτικά ποσοστά που αγγίζουν το 50% στις τοπικές επιχειρήσεις λιανεμπορίου. Θερμή η ανταπόκριση των καταναλωτών στο σήμα επανεκκίνησης, με την Ερμού και τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους να συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου, από νωρίς το πρωί και μέχρι το μεσημέρι, παρά το τσουχτερό κρύο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τον παλμό της εμπορικής αγοράς στην εκκίνηση του συνόλου του εμπορίου, δύο και πλέον μήνες μετά, καθώς και τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου, για σταδιακή επάνοδο σε συνθήκες καθημερινότητας. Με τις χειμερινές εκπτώσεις στο προσκήνιο, οι έμποροι της περιοχής ευελπιστούν ότι θα αποτελέσουν «τονωτική ένεση» και θα δώσουν ανάσα στο λιανεμπόριο.

Με απόλυτη τάξη, καταναλωτές διαφόρων ηλικιών περίμεναν την σειρά τους για να εισέλθουν στο κατάστημα της επιλογής τους, φορώντας απαραιτήτως μάσκα και τηρώντας τις ενδεδειγμένες αποστάσεις, με ενήλικες αλλά και νεώτερους να κυκλοφορούν στην πόλη κρατώντας σακούλες με είδη που προμηθεύτηκαν από τοπικά καταστήματα.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη χθεσινή επανεκκίνηση της αγοράς, μετά από δύο και πλέον μήνες, ενώ επισήμανε, παράλληλα, ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι ενθαρρυντική.

«Ανεβάσαμε ρολά μετά από δύο μήνες παύσης λειτουργίας των επιχειρήσεων. Είμαστε χαρούμενοι που επιστρέψαμε στα γνώριμα για εμάς μέρη. Ξεκινήσαμε πάντα υπό περιορισμούς, όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει ορίσει η πολιτεία, όμως είναι θετικό το γεγονός ότι ξαναλειτουργούμε, οπότε η ψυχολογία είναι αρκετά καλή. Λειτουργούμε κανονικά, με πρόσβαση του καταναλωτή εντός των καταστημάτων, όμως υπάρχει περιορισμός όσον αφορά στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να μπουν εντός των καταστημάτων», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Με περιοριστικά μέτρα

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, επιτρέπεται να εισέρχεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα εντός του καταστήματος, με τις αποστάσεις των δύο μέτρων να τηρούνται απαρέγκλιτα στους εσωτερικούς χώρους. Υποχρεωτική και αυτονόητη η χρήση μάσκας και αντισηπτικών, ταυτόχρονα, εντός των καταστημάτων.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Από τις 8.30 η ώρα άρχισε να ανοίγει η αγορά, υπάρχει μια ζωντάνια σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες και είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά και θα μπούμε σιγά – σιγά στους ρυθμούς που πρέπει, για να επαναλειτουργήσουμε σταδιακά στο 100%» σημείωσε ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να επαναπαυθούμε στο γεγονός ότι άνοιξαν οι επιχειρήσεις, όσον αφορά τις διεκδικήσεις για στήριξη των επιχειρήσεων. Το γεγονός ότι ανοίξαμε, δεν σημαίνει ότι θα επανέλθουμε άμεσα στα επίπεδα που απαιτούνται, ούτως ώστε να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων και από την άλλη ευχαριστούμε τους καταναλωτές που μας στήριξαν όλο αυτό το διάστημα και συνεχίζουν να μας στηρίζουν και δείχνουν προτίμηση στα μικρά τοπικά καταστήματα. Είναι συγκινητική η στήριξή τους και γενικότερα μας γεμίζει με δύναμη για το επόμενο διάστημα».

Τι αναφέρουν οι έμποροι

Με θετική σκέψη, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι έμποροι της περιοχής ανέβασαν και πάλι ρολά, με τον Αλέξανδρο Τέντη να υπογραμμίζει: «Ηταν επιτακτική ανάγκη να ανοίξει η αγορά. Περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα τις τελευταίες 70 μέρες, πολλοί έμποροι έχουν ήδη πρόβλημα, τα έξοδα τρέχουν, οι επιταγές έχουν αλλάξει ημερομηνίες και είναι δύσκολη η επάνοδος. Πολλοί έχουν τη διάθεση να ψωνίσουν, απλώς δεν ξέρω αν φτάνουν οι μέρες για να μπορέσουμε να κερδίσουμε την χρονιά. Υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον, αλλά οι καιρικές συνθήκες της σημερινής ημέρας είναι δύσκολες, για να μπορέσει ο κόσμος να κατέβει στα μαγαζιά. Οι προσδοκίες μας είναι να δουλέψουμε καλά στις εκπτώσεις, για να μπορέσουμε να «γυρίσουμε» τη σεζόν και να πάμε για το Πάσχα».

Σε ανάλογους τόνους η δήλωση της Ντόρας Δημητρούλια: «Κατ’ αρχάς είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που ξαναδουλεύω από άποψη συναισθηματική και οικονομική βέβαια, διότι εμείς, ειδικά, τα καταστήματα που έχουμε και εμπόρευμα εποχικό, τραβάμε πολύ μεγαλύτερο βάρος αυτής της κατάστασης. Υγεία πάνω απ’ όλα βέβαια και δεν το συζητάμε. Περιμένουμε, αν είμαστε τυχεροί, να είμαστε ανοικτοί και την επόμενη εβδομάδα, μήπως μπορέσουμε να μαζέψουμε κάποια χρήματα, για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Η αγορά χρειάζεται στήριξη ουσιαστική. Η επιστρεπτέα δεν είναι λύση, γιατί τα λειτουργικά μας έξοδα, οι υποχρεώσεις και οι επιταγές μας είναι πολλαπλάσιες».

«Η αγορά χρειάζεται τόνωση»

Σκεπτικός και προβληματισμένος εμφανίστηκε ο συνταξιούχος έμπορος Ααρών Αβδελάς, ο οποίος έκανε λόγο για «πρωτοφανείς καταστάσεις, οι οποίες δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες». Αναφερόμενος στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η αγορά, τόνισε ότι: «Ολα είναι αρκετά δύσκολα και προσπαθούμε όλοι να βρούμε την άκρη για να κάνουμε κάτι καλύτερο. Το θέμα είναι ότι το κράτος βοηθά χωρίς κρίση, χωρίς συμβούλους εμπόρους και κάνουνε κινήσεις από το πουθενά, χωρίς να ξέρουν τι τραβάει η αγορά, τι προβλήματα έχει η αγορά, γιατί δεν έχουν συμβούλους εμπόρους. Η αγορά χρειάζεται τόνωση. Αγορά δεν είναι μόνο η πρωτεύουσα, αλλά και περιοχές όπως ο Αλμυρός και η Αλόννησος».

Εκφράζοντας τον προβληματισμό του υπογράμμισε ότι «με το να μην πληρώνουμε ένα μήνα ενοίκιο, δεν σώνεται η κατάσταση. Όλα είναι στα χέρια του κράτους, να έχει νόηση, κατανόηση για να μπορέσει να κάνει κάτι πιο σωστό αν θέλει να σωθεί η αγορά, αν θέλει να μείνει η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και όχι να την καταστρέψει και να κρατήσει μόνο τους μεγάλους, αυτούς που έχουν πολλά κεφάλαια και αυτούς που ευνοεί μέχρι σήμερα».

«Μακάρι να μην μας ξανακλείσουν»

Κίνηση παρατηρήθηκε χθες στην αγορά, με τον Νίκο Σοφιάδη να επισημαίνει ότι «περίμενε κόσμος έξω από τα καταστήματα στο ξεκίνημα, γιατί ήταν ενήμερος για το άνοιγμα της αγοράς. Τελικά υπάρχει μια ροή και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια, γιατί πρέπει να ξεκινήσουμε παραγγελίες, για την αναπλήρωση εμπορευμάτων που είχαν εξαντληθεί. Μακάρι να μην μας ξανακλείσουν. Η αγορά περιμένει με την «ψυχή στο στόμα» μην τυχόν και κλείσει ξανά. Δεν αντικαθίσταται με καμία μορφή, το να είναι ανοιχτά τα καταστήματα».

Προβληματισμένη και η Ελένη Ζαντερίου, ανέφερε από την πλευρά της ότι «ξεκινήσαμε υποτονικά. Ο κόσμος είναι μαζεμένος ακόμη, φοβάται και να κυκλοφορήσει. Πιστεύω ότι δεν πρόκειται να δούμε αυτά που προσδοκούμε. Δεν πρόκειται να βγουν οι υποχρεώσεις που έχουν μείνει πίσω, μετά από δύο μήνες και πλέον κλειστά καταστήματα. Ελπίζουμε μόνο, ότι σιγά – σιγά θα πάρει μπρος η αγορά, θα μας στηρίξει ο κόσμος, που είναι βασικό τώρα πλέον, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τις υποχρεώσεις μας και να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας ανοιχτά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου