ΤΟΠΙΚΑ

Μηχανοκίνητη πορεία στον Βόλο από μέλη αγροτικών συλλόγων

μηχανοκίνητη-πορεία-στον-βόλο-από-μέλ-779127

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ανακοινώνει ότι μετά από σύσκεψη των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων αποφασίστηκε η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα μηχανοκίνητης πορείας με κατεύθυνση την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας στον Βόλο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, με τις ίδιες κατά τόπους προσυγκεντρώσεις των αγροτικών συλλόγων.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των διαμαρτυρομένων αγροτών περιλαμβάνει το αίτημα να δοθούν άμεσα στο 100% της ζημιάς οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να γίνει συμψηφισμός των οφειλών προς τον ΕΛΓΑ με την αποζημίωση, καθώς πολλοί αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα.

Οι αγροτικοί σύλλογοι επίσης ζητούν να ανοίξει το σύστημα αιτήσεων του μέτρου 21 που αυτή την στιγμή είναι κλειστό για όλους τους ελαιοπαραγωγούς που κάνουν ΟΣΔΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς επίσης ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

Ακόμη επισημαίνουν πως θα πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση του εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι και να καθοριστούν εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Τέλος διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών στα κέντρα υγείας του νομού, επισκευή και συντήρηση των κτιριακών υποδομών και εξοπλισμό των κέντρων υγείας με τα απαραίτητα μέσα.

Οπως υποστηρίζεται από τους διαμαρτυρόμενους αγρότες, δεν έχουν λάβει ούτε προκαταβολή για να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν, ενώ στα ποσά της αποζημίωσης επιβάλλεται παρακράτηση 23% για λογαριασμό του ΕΛΓΑ.

Επιπλέον, πολλοί παραγωγοί αδυνατούν να δηλώσουν στον ΟΣΔΕ τους ελαιώνες τους επειδή δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών.

Επίσης, διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος παραγωγής και τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος σημειώνοντας ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει πίσω μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου