ΤΟΠΙΚΑ

Η καραντίνα φρενάρει μελέτες Π.Θ. για αντιμετώπιση ζημιών από «Ιανό»

η-καραντίνα-φρενάρει-μελέτες-π-θ-για-αν-779135

Πανέτοιμο δηλώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τα αρμόδια Τμήματα και τις Σχολές του, σχετικά με την εκπόνηση μελετών για συνδρομή στον κρατικό μηχανισμό στην προσπάθεια αντιμετώπισης των καταστροφών, που προκλήθηκαν σε Αλμυρό, Καρδίτσα και Τρίκαλα από τον κυκλώνα «Ιανό».

Ωστόσο, τροχοπέδη αποτελούν η καραντίνα και το απαγορευτικό, καθώς καθηγητές και φοιτητές αδυνατούν να μετακινούνται για αυτοψίες.

Αμεση ήταν η ανταπόκριση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αμέσως μετά το ξέσπασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», προκειμένου με την επιστημονική επάρκεια και την τεχνογνωσία του να συνδράμει τον κρατικό μηχανισμό με την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για την αποκατάσταση των βασικών υποδομών στις πληγείσες περιοχές.

Αρχές του περασμένου Νοεμβρίου τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Χωροταξίας και Οικονομικών με καθηγητές και φοιτητές ρίχτηκαν στη μάχη προγραμματίζοντας αυτοψίες αρχικά στον Αλμυρό.

Στην πληγείσα περιοχή του Αλμυρού βρέθηκαν για μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών και αντίστοιχη αποτύπωση της κατάστασης καθηγητές και φοιτητές των αρμοδίων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μία πρώτη αυτοψία και να έχουν επαφή με τη δημοτική αρχή, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την εκπόνηση μελετών.

Επόμενος στόχος ήταν οι επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων, ωστόσο τους πρόλαβαν το απαγορευτικό και η καραντίνα, με συνέπεια να είναι αδύνατες οι μετακινήσεις καθηγητών και φοιτητών, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες αυτοψίες.

Προς το παρόν τουλάχιστον τα εμπλεκόμενα μέλη της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας δεν έχουν τη δυνατότητα μετακινήσεων, εξέλιξη που φρενάρει προσωρινά τις όποιες προσπάθειες για αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να έχουν σαφή εικόνα της κατάστασης για να προχωρήσουν στη διαδικασία της εκπόνησης των μελετών.

Στο πλάνο καθηγητών και φοιτητών των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών, Χωροταξίας και Οικονομικών είναι η στήριξη των κατοίκων και των περιοχών στην ευρύτερη Θεσσαλία, που δέχτηκαν ισχυρό το πλήγμα από τον καταστροφικό κυκλώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογούνται ήδη εκπονήσεις μελετών και γνωμοδοτήσεις σχετικά με τα απαιτούμενα έργα, που πρέπει να εκτελεστούν για την πλήρη αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, όπως η όδευση των δρόμων και η τυπολογία των διαφόρων αντικειμένων, παρεμβάσεις που κρίνονται ως ανέφικτες όσο ισχύουν η καραντίνα και το απαγορευτικό, διότι καθηγητές και φοιτητές δεν έχουν τη δυνατότητα μετακινήσεων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψίες σε Αλμυρό, Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Οπως ήδη προαναφέρθηκε, καθηγητές και φοιτητές των αρμοδίων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας άρχισαν από τον Αλμυρό, όμως τα πάντα «πάγωσαν» στη συνέχεια λόγω των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις.

Ωστόσο, οι προσπάθειες δεν έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς όλο αυτό το χρονικό διάστημα καθηγητές και φοιτητές επεξεργάζονται τα διαθέσιμα στοιχεία μέσω της τηλεκπαίδευσης, αλλά και της διαδικασίας ανταλλαγής επιστημονικών απόψεων και στοιχείων με τη συνεχή επικοινωνία που έχουν μέσω διαδικτύου.

Επιπλέον, ακόμη και την τρέχουσα περίοδο φοιτητές, μεταπτυχιακοί και μη, που συμμετέχουν στη δράση, βρίσκονται σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να συγκεντρώνουν στοιχεία, μέχρι να ανάψει το πράσινο φως τόσο για τις μετακινήσεις, όσο και για την έγκριση της συμβολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης των καταστροφών από τον «Ιανό», συνδράμοντας τον κρατικό μηχανισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου