ΤΟΠΙΚΑ

Κλειδώνει για το Δικαστικό Μέγαρο – Την Τετάρτη η συνάντηση Αχ. Μπέου – Κων.Τσιάρα

κλειδώνει-για-το-δικαστικό-μέγαρο-τη-779948

Με δύο προτάσεις κατεβαίνει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ο δήμαρχος Βόλου ενόψει της διυπουργικής επιτροπής την ερχόμενη Πέμπτη

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κλειδώσει για την τύχη του νέου σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου, που διεκδικεί ο Βόλος. Την ερχόμενη Τετάρτη ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, προκειμένου να συζητήσουν για τη διπλή πρόταση, με την οποία κατεβαίνει η πόλη για να διεκδικήσει νέο Δικαστικό Μέγαρο. Η πρώτη αφορά στη χωροθέτηση του μεγάρου σε οικόπεδο του Δήμου Βόλου στην οδό Παρασκευοπούλου και η δεύτερη στη χωροθέτησή του σε έκταση στην οδό Υδρας, που ανήκει τελικώς στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κι όχι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως είχε ανακοινωθεί στον απόηχο της προχθεσινής σύσκεψης στο δημαρχείο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως είναι γνωστό, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν στην πρόταση του Δήμου Βόλου για την χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου στην έκταση της οδού Παρασκευοπούλου, ταυτόχρονα όμως εξουσιοδότησαν τον δήμαρχο να διαπραγματευτεί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και για μία ακόμη έκταση στην οδό Υδρας.

Η συγκεκριμένη έκταση ωστόσο δεν ανήκει στην Περιφέρεια αλλά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως έγινε γνωστό χθες σε επικοινωνία που είχαν οι κ.κ. Μπέος και Αγοραστός.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Δήμος Βόλου, υποστηρίζει ότι «οι εξελίξεις σχετικά με την πιθανότητα να επιλεγεί το οικόπεδο της οδού Υδρας, στην περιοχή πίσω από τον ΟΑΕΔ, για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου διαγράφονται θετικές».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, χθες «αμέσως μετά την εξουσιοδότηση που έλαβε από τους μετέχοντες της σύσκεψης της Παρασκευής, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος προχώρησε σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό στη διερεύνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, από την οποία προέκυψε ότι η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δηλαδή στο Δημόσιο, και όχι στην Περιφέρεια.

Αυτό καθιστά ακόμη πιο εύκολη την απόκτηση του χώρου από τον κύριο φορέα κατασκευής του έργου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και πλέον ο Δήμαρχος ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει όλους τους μετέχοντες στη σύσκεψη και να τους ζητήσει να συντονίσουν τις προσπάθειες τους προς την κατεύθυνση αυτή, στη βάση πάντα της ομόφωνης απόφασης που έχει ληφθεί.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος, κ. Αχιλλέας Μπέος θα ενημερώσει και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα σε συνάντηση που θα έχουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Προϋπόθεση η έκταση

Το ραντεβού έχει οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής.

Στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο δήμαρχος θα παραδώσει διπλό φάκελο εναλλακτικών προτάσεων για τη χωροθέτηση νέου Δικαστικού Μεγάρου.

Η παραχώρηση δωρεάν έκτασης αποτελεί προϋπόθεση για την εκκίνηση της διαδικασίας. Σημειώνεται δε, ότι το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου περιλαμβάνεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα) Δικαστικών Μεγάρων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, το οποίο προβλέπει την κατασκευή νέων κτιρίων σε Βόλο και Λαμία και τη μακροχρόνια συντήρηση των υπαρχόντων σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Τα δύο οικόπεδα που προτείνει η πόλη

Η έκταση την οποία παραχωρεί ο Δήμος Βόλου βρίσκεται στην οδό Παρασκευοπούλου στη Ν. Ιωνία και περικλείεται από τις οδούς Σκοπέλου, Αιγινίτη και Ζέρβα.

Είναι έκτασης 3,3 στρεμμάτων και όπως έχει δεσμευτεί ο Δήμος Βόλου υπάρχει δυνατότητα επέκτασης σε παρακείμενο οικόπεδο. Η έκταση έχει καλή προσβασιμότητα από τον περιφερειακό ενώ το μόνο που θα απαιτηθεί είναι η αλλαγή της χρήσης γης στο σχέδιο πόλης.

Το οικόπεδο του Δήμου Βόλου στην οδό Παρασκευοπούλου

Η δεύτερη έκταση είναι στην οδό Υδρας στην περιοχή της Νεάπολης. Είναι έκτασης 16 στρεμμάτων και περικλείεται από τις οδούς Τσαμαδού και Κοδριγκτώνος. Μέσω της Υδρας αλλά και της Κοδριγκτώνος δίνεται έξοδος στη Λεωφόρο Αθηνών. Το οικόπεδο ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση δηλαδή στο Δημόσιο, δεν απαιτείται αλλαγή χρήσης γης και επιπλέον έχει υψηλό συντελεστή δόμησης. Το τελευταίο συνεπάγεται ότι επαρκεί ακόμη και το μισό οικόπεδο για να χτιστούν τα τετραγωνικά μέτρα που απαιτούνται για ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο.

Το οικόπεδο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οδό Υδρας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου