ΤΟΠΙΚΑ

Σταθερά χαμηλό ιικό φορτίο στον Βόλο

σταθερά-χαμηλό-ιικό-φορτίο-στον-βόλο-781170

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναλύσεων δειγμάτων στα λύματα από τη ΔΕΥΑΜΒ – Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: «Συμβατά τα αποτελέσματα με τα επιδημιολογικά δεδομένα»

Σταθερά χαμηλό είναι το ιικό φορτίο του COVID – 19, που ανιχνεύεται στα λύματα της ΔΕΥΑΜΒ. Ο «καθρέφτης» της υγειονομικής εικόνας στο πολεοδομικό συγκρότημα, όπως χαρακτηρίζονται τα λύματα, είναι συμβατός με την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής και καταδεικνύει ότι την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν σημειώθηκε διασπορά του κορονοϊού.

Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, για τις οποίες οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς διαπίστωσαν μέσω των λυμάτων διασπορά του κορονοϊού, στον Βόλο φαίνεται ότι η εορταστική περίοδος δεν επηρέασε αρνητικά την εξέλιξη της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΥΑΜΒ για τις τέσσερις εβδομάδες του Δεκεμβρίου και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, το ιικό φορτίο είναι σταθερά χαμηλό χωρίς τάσεις ανόδου ή καθόδου.

Το τελευταίο δείγμα που εστάλη προς ανάλυση σε ειδικά διαπιστευμένα εργαστήρια είναι στις 5 Ιανουαρίου και υποδηλώνει ότι η εορταστική περίοδος δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στην εξέλιξη της πανδημίας.

Το πρόγραμμα για την ανίχνευση του κορονοϊού στα λύματα άρχισε στις αρχές Αυγούστου από τη ΔΕΥΑΜΒ. Σημειώνεται ότι οι μετρήσεις στα αστικά λύματα αντιμετωπίζονται διεθνώς ως σημαντικό εργαλείο ανίχνευσης της σιωπηλής εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Τα δείγματα αντιστοιχούν πληθυσμιακά σε 140.000 κατοίκους στις περιοχές Βόλου, Νέας Ιωνίας, Νέας Αγχιάλου, Πορταριάς, Ιωλκού, Μακρινίτσας και Αγριάς, τις δύο Βιομηχανικές Περιοχές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, καθώς επίσης και την περιοχή του Βελεστίνου.

Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση για τη διάρκεια ζωής του ιού στα λύματα είναι περίπου 2 με 3 ημέρες, ενώ ίχνη του ιού ανιχνεύονται σε ανεπεξέργαστα λύματα σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό, η εξέταση δειγμάτων ανεπεξέργαστων λυμάτων έχει προταθεί ως συμπληρωματικό «εργαλείο» για την επιτήρηση της εξάπλωσης του ιού SARS CoV-2.

Η ΔΕΥΑΜΒ συνεργάζεται με ιδιωτικό εργαστήριο και προσφάτως με το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από το οποίο θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα το επόμενο διάστημα.

Συμβατή η εικόνα των λυμάτων με τα επιδημιολογικά δεδομένα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, τα δεδομένα των λυμάτων είναι απόλυτα συμβατά με τα επιδημιολογικά δεδομένα για την περιοχή του Βόλου. «Οι γιορτές φαίνεται ότι δεν επηρέασαν αρνητικά τον Βόλο, καθώς τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και η εικόνα των λυμάτων δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό. Απομένει να δούμε την εικόνα από την εβδομάδα των Φώτων», σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. «Ανά πάσα στιγμή αν δεν προσέξουμε μπορεί να υπάρξει έξαρση και η εικόνα να αναστραφεί», σημείωσε ο καθηγητής εφιστώντας την προσοχή για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου