ΤΟΠΙΚΑ

Νηπιαγωγείο στη Νέα Ιωνία χωρίς παράθυρα και αυλή!

νηπιαγωγείο-στη-νέα-ιωνία-χωρίς-παράθ-781949

Αλυτο το πρόβλημα στο 14ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας, όπου υπάρχει μόνο ένας φεγγίτης – Αερισμός γίνεται με το άνοιγμα της κεντρικής πόρτας, που βγάζει σε κεντρικό δρόμο

Τον γύρο της Ελλάδας κάνουν εικόνες μαθητών στο Ναύπλιο, που έβγαλαν τα θρανία στην αυλή για να κάνουν μάθημα, επειδή οι αίθουσες διδασκαλίας είναι πολύ μικρές. Την ίδια ώρα επί σειρά ετών, το 14ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας στον Δήμο Βόλου λειτουργεί σε ένα πρώην κατάστημα όπου όχι μόνο δεν υπάρχει καν αυλή αλλά ούτε παράθυρα για να ανοίξουν για τον αερισμό του μικρού χώρου!

Η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις μετά από δύο μήνες καραντίνας, βρίσκει τους 14 λιλιπούτειους μαθητές του 14ου Νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας να εξακολουθούν να κάνουν μάθημα σε έναν χώρο ακατάλληλο στον οποίο δεν μπορούν να τηρηθούν ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής για την προστασία των μαθητών.

Ενώ οι οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται σε αυτή τη φάση της λειτουργίας των σχολείων είναι σαφή και μεταξύ άλλων προβλέπουν ανοιχτά παράθυρα για τον αερισμό των αιθουσών όπου συγχρωτίζεται μεγάλος αριθμός μαθητών, στο 14ο Νηπιαγωγείο, δεν υπάρχουν καν παράθυρα για να ανοίξουν ενώ ακόμη και στα διαλείμματα οι μαθητές εξακολουθούν να παραμένουν στη τάξη αφού αυλή επίσης δεν υπάρχει.

Το σχολείο λειτουργεί σε ένα παλιό κατάστημα στην οδό Θράκης, χωρίς προαύλειο χώρο και χωρίς παράθυρα. Οι τζαμαρίες του πρώην καταστήματος δεν ανοίγουν. Μόνο ένας φεγγίτης υπάρχει για τα 50τ.μ. του χώρου και μία τουαλέτα την οποία μοιράζονται μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Για τον αερισμό του χώρου οι νηπιαγωγοί αναγκάζονται να ανοίγουν την κεντρική πόρτα που βγάζει απευθείας στον δρόμο. Εκπαιδευτικοί μάλιστα κάνουν τους φρουρούς μπροστά στην πόρτα για να αποτρέψουν την έξοδο παιδιών από το κτίριο με απρόβλεπτους κινδύνους ή την είσοδο εξωσχολικών μέσα στην τάξη. Στον αερισμό συμβάλλει επίσης και το μοναδικό παράθυρο που ανοίγει, αυτό του μπάνιου!

Στο 14ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας ουσιαστικά οι μαθητές δεν κάνουν διάλειμμα. Το διάλειμμά τους είναι στις τέσσερις γωνίες των 50τ.μ. της αίθουσας με ανοιχτή την πόρτα.

Με έναν… κόμπο στο στομάχι όπως αναφέρουν πηγαίνουν καθημερινά εκπαιδευτικοί στο σχολείο για να ανταπεξέλθουν καθημερινά στο έργο τους και να διασφαλίσουν την υγεία τη δική τους αλλά και των μαθητών τους.

Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένως, καμία λύση όμως δεν έχει δοθεί. Τελευταία φορά που τέθηκε επισήμως ήταν τον περασμένο Οκτώβριο σε τηλεδιάσκεψη των διευθυντών εκπαίδευσης Θεσσαλίας με αφορμή την τήρηση των μέτρων στα σχολεία εν μέσω πανδημίας.

«Οσο κρατά ο καιρός είμαστε καλά»

Ομαλά συνεχίζονται τα μαθήματα σε επίπεδο Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σύμφωνα με τον προϊστάμενο, Γιώργο Πολύζο. «Οσο κρατά ο καιρός και μπορούμε να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα, είμαστε καλά. Αργότερα τι θα γίνει ανησυχούμε», ανέφερε.

Η επιδείνωση του καιρού δεν θα κρατά μόνο τα παράθυρα κλειστά, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις σχολείων θα υπάρχει πρόβλημα ακόμη και με το διάλειμμα των μαθητών καθώς σε αρκετά σχολικά κτίρια δεν υπάρχουν επαρκείς προστατευόμενοι χώροι για να μπορούν να προστατεύονται τα παιδιά σε περίπτωση βροχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου