ΤΟΠΙΚΑ

Αγώνας επιβίωσης στην πανδημία από τους ξενοδόχους της Μαγνησίας

αγώνας-επιβίωσης-στην-πανδημία-από-το-781961

Επιστρατεύουν δυνάμεις και αντοχές οι ξενοδόχοι κόντρα στον διαρκή φόβο του λουκέτου

Με το βλέμμα στην πέμπτη επιστρεπτέα προκαταβολή οι ξενοδόχοι, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σταθούν στα πόδια τους, κόντρα στον εφιάλτη του λουκέτου, που αποτελεί μόνιμη «απειλή» στην περίοδο της πανδημίας.

Κοινό το αίτημα των ξενοδόχων, το 50% της τέταρτης επιστρεπτέας, το οποίο δεν θα επιστραφεί, να μην περιοριστεί στις επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 20 υπαλλήλων, αλλά και στις μικρότερες επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερα από 20 άτομα.

Στο μεταξύ, οι ξενοδόχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσβάστακτα βάρη, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργο Ζαφείρη να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Παραμένουν τα πάγια αιτήματά μας. Πρέπει να παγώσουν οι πληρωμές. Δεν πληρώνουμε τις δόσεις των ρυθμίσεων, αλλά οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, φόρους εισοδήματος και πολλά ακόμη, με μηδέν έσοδα. Με πολύ μεγάλο σκεπτικισμό αντιμετωπίζουμε το άνοιγμα των ξενοδοχείων, αν θα καταφέρουμε να ξανανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας. Θα εξαρτηθεί από την άρση του lockdown ο χρόνος επανεκκίνησης, αλλά είμαστε προβληματισμένοι, αν θα μπορέσουμε να τα ανοίξουμε».

Δυσανάλογα, σε σύγκριση με τα έσοδα, τα βάρη που έχουν επωμιστεί οι ξενοδόχοι, με τον πρόεδρο να υπενθυμίζει ότι: «Είμαστε χωρίς έσοδα από το Μάρτιο, με εξαίρεση δύο μήνες το καλοκαίρι, που για κάποιους ήταν ενάμιση μήνας. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στην επανεκκίνηση και πόσοι θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν».

Εντονος ο προβληματισμός σε όλο τον κλάδο, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Ζαγοράς, Θανάση Μπαρούτα, να καθιστά σαφές ότι «τα παλαιότερα χρόνια δουλεύαμε στις γιορτές και υπήρχε ένα οικονομικό «μαξιλάρι». Η σεζόν ήταν περιορισμένη το φετινό καλοκαίρι, ήρθε και ο χειμώνας, νεκρή περίοδος, γιατί τις γιορτές δεν δουλέψαμε. Γενικά έχουν μειωθεί πολύ τα έσοδα που είχαμε και για να επιβιώσουμε, περιμένουμε κρατικές ενισχύσεις και να έρθει κόσμος, να τονωθούμε οικονομικά και να κινηθούμε». Πολλά τα ζητήματα που εντείνουν την αγωνία των μικρών επιχειρήσεων, με τον κ. Μπαρούτα να επισημαίνει ότι «πρέπει να στηριχθούν, γιατί η πρώτη οικονομική δυσκολία φαίνεται στους μικρούς. Το παλεύουμε και αισιοδοξούμε να δουλέψουμε και πάλι. Κάθε μέρα που περνάει, είναι αγώνας επιβίωσης. Ζητάμε στήριξη, οικονομική βοήθεια, γιατί πλέον ο τουρισμός αντιμετωπίζει κρίση».

Την αγωνία του για τα συσσωρευμένα χρέη που ταλανίζουν τον κλάδο στη διάρκεια της πανδημίας, εκφράζει, παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γρηγόρης Κοντορίζος, ο οποίος κάνει λόγο για μηδενική ρευστότητα. «Ευελπιστούμε σε μια καλή επιστρεπτέα προκαταβολή, διότι χάσαμε την καλύτερη σεζόν όλων των ορεινών όγκων. Οι κρατήσεις για το καλοκαίρι είναι μηδενικές, εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες στην Ισραηλινή αγορά, ενώ ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει λύση ως προς την επιδότηση τόκων και πάγωμα μέρους ή ολόκληρου του κεφαλαίου για το 2021 ή για το πρώτο εξάμηνο τουλάχιστον». Οι εξελίξεις στον κλάδο είναι ταυτόσημες με την πορεία της πανδημίας και όπως επεσήμανε ο κ. Κοντορίζος «ξενοδοχεία χωρίς εστίαση ή τουρισμός χωρίς εστίαση, δεν υπάρχει», εκφράζοντας τον προβληματισμό των συναδέλφων του, που βιώνουν με ανάλογο προβληματισμό τα απαγορευτικά μέτρα, τονίζοντας ότι για να υπάρχει επισκεψιμότητα, πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου