ΤΟΠΙΚΑ

Ανεστάλη η αναστολή των κατεδαφίσεων

ανεστάλη-η-αναστολή-των-κατεδαφίσεων-851206

Αποσύρθηκε η τροπολογία για την αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις, έπειτα από παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ.Μπασιάκο.
Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ την Πέμπτη τονίζεται ότι «με αφορμή σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας διευκρινίζουμε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς δεν έχει υπογράψει την τροπολογία που συζητάει η Βουλή για την αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις».
Η συγκεκριμένη τροπολογία προκάλεσε έντονη κόντρα την Τετάρτη στη Βουλή, καθώς η αντιπολίτευση έκανε λόγο για προεκλογικό ρουσφετολογικό μέτρο υπέρ των ιδιοκτητών αυθαιρέτων κτισμάτων και νομιμοποίηση καταπατήσεων που οδηγεί στην καταστροφή των δασών.
Επιπλέον, αυτή η ρύθμιση έδινε τη δυνατότητα (μέχρι τη σύνταξη των νέων δασικών χαρτών, έργο το οποίο εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια) σε όποιον ήθελε να κτίσει σε δασική έκταση και εκ των υστέρων να μπορεί να νομιμοποιήσει το αυθαίρετο κτίσμα.
Όπως δήλωσε ο κ. Μπασιάκος, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συναινετική πρόταση, η κυβέρνηση θα αποσύρει την τροπολογία και θα επανέλθει μετά από διάλογο με τους αρμόδιους φορείς αλλά και την αξιοποίηση της εμπειρίας του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η κυβέρνηση δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, ούτε τέθηκε θέμα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, σημείωσε ο κ. Μπασιάκος.
Την έντονη διαφωνία τους είχαν εκφράσει επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιάννης Αλαβάνος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός.
Την τροπολογία είχε κατατεθεί στις 8 Ιουνίου, με το αιτιολογικό της ύπαρξης δικαστικών αποφάσεων που αναβάλουν τη λήψη οριστικής απόφασης για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, μέχρι να προσκομιστούν κυρωμένα αντίγραφα για το ακατάλληλο του χαρακτήρα των επίμαχων εκτάσεων.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κ. Γείτονας και Γ. Φλωρίδης σημείωσαν ότι η τροπολογία δεν έφερε τις υπογραφές των κατ εξοχήν αρμόδιων υπουργών Δικαιοσύνης και ΠΕΧΩΔΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης είπε ότι η τροπολογία ήταν προεκλογικού χαρακτήρα, ο δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης χαρακτήρισε ως θετική κίνηση την απόσυρση.
Σχόλιο Αντώναρου
Στη σχετική δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Ευ. Μπασιάκου στη Βουλή παρέπεμψε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ερώτηση σχετική με πληροφορίες που αποδίδουν την απόσυρση της τροπολογίας σε «έντονο διάβημα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ο κ. Μπασιάκος έκανε στη Βουλή μια σύνθετη πρόταση, που περιείχε και μια προσφορά απόσυρσης της τροπολογίας και που παρουσίαζε αυτούς που ευθύνονται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».
Σε ερώτηση που συνδύαζε την «περιβαλλοντική ευαισθησία του πρωθυπουργού» (στην εκδήλωση με τον Αλ Γκορ) με την υπόθεση της τροπολογίας για τα δάση, ο κ. Αντώναρος τόνισε πως «η ευαισθησία του πρωθυπουργού έχει αποδειχθεί με πάρα πολλούς τρόπους και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» και ενδεικτικά παρέπεμψε στο έργο της Ψυττάλειας.

Λοβέρδος
Ερωτηθείς σχετικά υπεύθυνος Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε πως «από τη μία πλευρά κάνουν δηλώσεις υπέρ του περιβάλλοντος, οργανώνουν εκδηλώσεις, παρίστανται σε εκδηλώσεις, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του και την ίδια στιγμή στο πεδίο της πράξης προωθούν τέτοιες τροπολογίες της νύχτας για δασοκτόνους λόγους».
Ο κ. Λοβέρδος επέρριψε ευθύνες στο Γ. Αλογοσκούφη λέγοντας πως «ο υπουργός που φέρει την κύρια ευθύνη και είχε βάλει πρώτος την υπογραφή του σε αυτή τη δασοκτόνο τροπολογία, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, παρίστατο και χειροκροτούσε στην εκδήλωση του κ. Αλ Γκορ, με θέμα την καταστροφή του πλανήτη. Αυτή η κυβερνητική διγλωσσία, αυτή η κυβερνητική πρακτική, δεν πέρασε και δεν θα περάσει και στις επερχόμενες εκλογές».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου