ΤΟΠΙΚΑ

«Εφυγε» ο μεγάλος ευεργέτης του Βόλου Χαράλαμπος Τσιμάς

εφυγε-ο-μεγάλος-ευεργέτης-του-βόλου-782343

Απέραντη θλίψη σκόρπισε στον Βόλο το άγγελμα του θανάτου του Χαράλαμπου Τσιμά, του μεγάλου ευεργέτη του Βόλου.

Ο Χαράλαμπος Τσιμάς έφυγε σήμερα από την ζωή, μετά από πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο θάνατός του αποτελεί τεράστια απώλεια για τον Βόλο και ολόκληρη την Μαγνησία που με τις αμέτρητες και μεγάλες δωρεές του ευεργέτησε.

Ο Χαράλαμπος Τσιμάς, έφυγε σε μικρή ηλικία από τον Βόλο και πήγε στην Αιθιοπία, όπου έστησε μία επιχείρηση σούπερ μάρκετ, η οποία με τα χρόνια γιγαντώθηκε και έγινε η μεγαλύτερη στην αφρικανική χώρα.

Στην Αντίς Αμπέμπα, για να τον τιμήσουν, δόθηκε το όνομά του σε ολόκληρη την περιοχή η οποία ονομάζεται «Μbampis» από το Χαραλάμπης.

Αφήνει πίσω του την αγαπημένη του σύζυγο Ελένη, τις τέσσερις κόρες του και πολλά εγγόνια.

Η Εξόδιος Ακολουθία του Χαράλαμπου Τσιμά θα τελεστεί το Σάββατο 16/1, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, τηρουμένων των προβλεπόμενων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στου οικείου του.

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Αξέχαστος στην μνήμη

και στην καρδιά μας ο δικός μας Μπάμπης»

Με βαθειά θλίψη και ειλικρινή ευγνωμοσύνη η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος πληροφορήθηκε την εκδημία του μεγάλου ευεργέτου της Μαγνησίας και της τοπικής Εκκλησίας Χαράλαμπου Τσιμά. Πληροφορηθείς την είδηση της εκδημίας του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος δήλωσε ότι «ο δικός μας Μπάμπης θα παραμείνει αξέχαστος στην μνήμη και στην καρδιά μας, καθώς η πληθώρα των ευεργεσιών του σε όλες τις πτυχές του κοινωνικού και εκκλησιαστικού βίου της επαρχίας μας αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Υπήρξε άξιος μιμητής και συνεχιστής του έργου των Μεγάλων Ευεργετών της Πατρίδας μας, οι οποίοι την κόσμησαν με τα έργα της φιλοπατρίας τους και την προικοδότησαν με ήθος, τιμή και αξιοπρέπεια. Είθε ο Θεός, Τον οποίο τόσο αγάπησε και στο όνομά του πληθωρικώς και πολλαπλώς την κοινωνία μας ευεργέτησε, να τον αναπαύει μετά των Δικαίων και να αναδείξει άξιους συνεχιστές του έργου του».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στις 18/10/2020, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, απένειμε στον Μεγάλο Ευεργέτη το τόπου μας Χαράλαμπο Τσιμά την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, ήτοι τον Χρυσό Σταυρό, μετά Διπλώματος, ως ελάχιστο αντίδωρο για όσα κατά καιρούς έχει προσφέρει στην Ιερά Μητρόπολη, στα Ιδρύματα και στους Ιερούς Ναούς της, εκφράζοντας τα φιλόχριστα συναισθήματα και την βαθειά του πίστη και αφοσίωση στον Χριστό και στην Εκκλησία.

Χρ. Μπουκώρος: Το παράδειγμα του Χαρ. Τσιμά

μένει ως κληρονομιά και οδηγός της κοινωνίας για όλους

Σε συλλυπητήρια δήλωσή του για τον θάνατο του Χαράλαμπου Τσιμά, ο Βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ., Χρήστος Μπουκώρος αναφέρει:

«O Βόλος και η Μαγνησία αποχαιρετούν σήμερα με αισθήματα θλίψης έναν υπέροχο άνθρωπο, έναν μεγάλο ευεργέτη.

Ο Χαράλαμπος Τσιμάς αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα με την προσφορά του στην κοινωνία της Μαγνησίας. Ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος, που εργάστηκε σκληρά και κάτω από αντίξοες συνθήκες στην μακρινή και αφιλόξενη κάποιες εποχές Αιθιοπία, για να αποδείξει ότι οι δυνάμεις και οι προοπτικές των Ελλήνων και του Ελληνισμού είναι υπαρκτές και ανεξάντλητες. Σίγουρα η ζωή του θα μπορούσε να γίνει κινηματογραφική ταινία. Μου την είχε διηγηθεί ο ίδιος και την έχω αποτυπώσει στον τοπικό τύπο.

Ο Χαράλαμπος Τσιμάς ευτύχησε όχι μόνο να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο αλλά και να κληροδοτήσει στην πολυμελή οικογένειά του τις ίδιες αρχές και αξίες που ενέπνευσαν τη δημιουργική του πορεία και τη διαρκή προσφορά του. Με νοσταλγική διάθεση και ειλικρινή συγκίνηση θυμάμαι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 την πρώτη προσφορά του με πέντε μηχανήματα αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο του Βόλου, η οποία αντιμετώπισε τότε μεγάλες δυσκολίες και ένοιωσα τη μεγάλη ικανοποίηση της συνεργασίας μαζί του προκειμένου να υλοποιηθεί εκείνο το έργο προσφοράς προς τον άνθρωπο.

Με το άγγελμα του θανάτου του Χαράλαμπου Τσιμά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγό του, στα παιδιά του και στα εγγόνια του. Ο Χαράλαμπος Τσιμάς σήμερα φεύγει από τη ζωή, ωστόσο το παράδειγμα του στην επιχειρηματικότητα, αλλά πρωτίστως στην προσφορά του στον άνθρωπο, μένει ως κληρονομιά και οδηγός της κοινωνίας για όλους εμάς.

Καλό ταξίδι φίλε Λάμπη».

Συλλυπητήρια δήλωση του Βουλευτή της ΝΔ Αθανάσιου Λιούπη

«Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για το θάνατο του Χαράλαμπου Τσιμά, ενός από τους μεγαλύτερους ευεργέτες του Βόλου και της Μαγνησίας.

Ο Χαράλαμπος Τσιμάς οραματίστηκε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και με το φιλανθρωπικό έργο του, στήριξε χιλιάδες ανθρώπους της Μαγνησίας, ενίσχυσε δομές, συλλόγους, εθελοντικές οργανώσεις και φορείς.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η προσφορά του στο Νοσοκομείο Βόλου, στην Εκκλησία και στην Ελληνική Αστυνομία.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Μπάμπη μου, καλό σου ταξίδι».

Συλλυπητήρια δήλωση του Βουλευτή της ΝΔ Κων/νου Μαραβέγια

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του μεγάλου ευεργέτη Χαράλαμπου Τσιμά, εξέφρασε ο βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, επισημαίνοντας σε δήλωσή του τα ακόλουθα:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Χαράλαμπο Τσιμά, έναν σπουδαίο Βολιώτη, με αξιοσημείωτη πορεία στον στίβο της ζωής, που διακρίθηκε για την ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο και την περισσή αγάπη που έτρεφε για την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Εργαζόμενος ακούραστα και με επιμονή, κατάφερε να γίνει ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας στη μακρινή Αιθιοπία, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Οι βαθιές αξίες που τον διέκριναν, τον οδήγησαν να μετατρέψει την τεράστια επαγγελματική του επιτυχία σε συνεχή προσφορά και πλούσια φιλανθρωπική δράση, κερδίζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων.

Το κοινωφελές έργο του Χαράλαμπου Τσιμά συνιστά πολύτιμο κληροδότημα για τον Βόλο και ολόκληρη τη Μαγνησία, ενώ ο ίδιος θα αποτελεί διαχρονικά το πρότυπο του Μεγάλου Ευεργέτη και ένα φωτεινό παράδειγμα ανθρωπιάς και προσφοράς.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Κ. Παπανάτσιου: Ο Χαρ. Τσιμάς

έκανε πράξη την έννοια της αλληλεγγύης

Σε συλλυπητήριο μήνυμά της η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου για το θάνατο του Χαράλαμπου Τσιμά, αναφέρει:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον μεγάλο ευεργέτη του τόπου μας, Χαράλαμπο Τσιμά. Έναν άνθρωπο του οποίου η ζωή είχε επίκεντρο την προσφορά. Έναν άνθρωπο που διακρίθηκε για το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο στη Μαγνησία, ενισχύοντας με δωρεές και χορηγίες ιδρύματα, νοσοκομεία, κάνοντας πράξη την έννοια της αλληλεγγύης. Η μνήμη του θα μείνει χαραγμένη στις καρδιές όλων. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Δήλωση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου

«Σήμερα έφυγε από κοντά μας ο Χαράλαμπος Τσιμάς, ο μεγάλος φιλάνθρωπος του τόπου μας που είχε σκοπό ζωής την προσφορά προς τον συνάνθρωπο επιβεβαιώνοντας πως υπάρχουν ακόμη ευέργετες στις ημέρες μας.

Το έργο του λαμπρό και πολυδιάστατο και ο ίδιος, άνθρωπος ικανός με ήθος και υπερηφάνεια που γνώριζε από πού προερχόταν, καταλάβαινε τις ανάγκες και τα προβλήματα του κόσμου και μιλούσε στην ψυχή του. Όλοι μας νιώθαμε πιο ήσυχοι γνωρίζοντας ότι ο Χαράλαμπος Τσιμάς βρίσκεται ανάμεσά μας.

Λένε ότι ο τρόπος που δίνεις αξίζει περισσότερο από αυτό που δίνεις.. Στην περίπτωση του Χαράλαμπου Τσιμά, όμως, το μέγεθος και το αποτύπωμα της προσφοράς ήταν τέτοιο που μοιραία άλλαξε τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών του.

Ταγμένος σε αυτό που θεωρούσε αποστολή του, βοηθούσε τον άνθρωπο με ανθρωπιά, έδειχνε αλληλεγγύη στην πράξη και ανταμειβόταν, όπως έλεγε, με τη γλύκα της χαράς κάθε φορά που ένα έργο ολοκληρωνόταν. Ενστάλαξε, μάλιστα, τις αξίες αυτές και στην οικογένειά του που συνεχίζει επάξια το έργο του.

Οι δύσκολες ημέρες της πανδημίας που βιώνουμε ανέδειξαν και πάλι τη σημασία της προσφοράς του στο Νοσοκομείου του Βόλου.

Χαράλαμπε Τσιμά, σε ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες για όλους εμάς.

Τα θερμότατα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του».

Δήμος Βόλου: Ανεκτίμητη η προσφορά

του Χαρ. Τσιμά στην τοπική μας κοινωνία

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του μεγάλου ευεργέτη του Βόλου Χαράλαμπου Τσιμά, ο οποίος είχε τιμηθεί και με το Χρυσό Κλειδί της πόλης για τις δωρεές του, εξέδωσε ο Δήμος Βόλου, και αναφέρει τα εξής:

«Με οδύνη ενημερωθήκαμε για την απώλεια ενός μεγάλου και σημαντικού ανθρώπου, του ευεργέτη και γνήσιου Ελληνα πατριώτη, του επιφανούς Βολιώτη, Χαράλαμπου Τσιμά, η προσφορά του οποίου στην τοπική μας κοινωνία είναι ανεκτίμητη.

Ως Δημοτική Αρχή, με εισήγηση του Δημάρχου Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέου τον τιμήσαμε εν ζωή, σαν ελάχιστον δείγμα αναγνώρισης του τεράστιου κοινωνικού και φιλανθρωπικού του έργου, απονέμοντας του το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

Ως μια ακόμα ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης, σεβασμού και ανταπόδοσης, με απόφαση του Δημάρχου κ. Αχιλλέα Μπέου, ο Δήμος Βόλου θα αναλάβει τη δαπάνη για την κηδεία, ενώ σε εύθετο χρόνο θα προγραμματίσει και θα ανακοινώσει μια σειρά εκδηλώσεων τιμής για τον μεγάλο αυτό Βολιώτη.

Στην οικογένειά του που τόσο αγαπούσε εκφράζουμε τα βαθιά, ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Αποχαιρετισμός στον Χαράλαμπο Τσιμά από τον Πάνο Σκοτινιώτη

Ο τέως δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να τύχει ένας άνθρωπος είναι η καθολική αναγνώριση, μετά τον θάνατό του, της πορείας που διέγραψε όσο βρισκόταν στη ζωή. Και οι λίγες μόλις ώρες που έχουν μεσολαβήσει από τη θλιβερή είδηση του θανάτου του Χαράλαμπου Τσιμά, ήταν αρκετές για να εκφραστεί η καθολική αναγνώριση της τοπικής κοινωνίας στο πρόσωπό του.

Μαζί με όλους τους συμπολίτες μου, αποχαιρετώ και εγώ με οδύνη, συγκίνηση και σεβασμό τον άνθρωπο που ξεχώρισε για την ανιδιοτελή προσφορά του στον συνάνθρωπο και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την οποία εκδήλωνε αδιάκοπα με πράξεις ευεργεσίας. Και λυπάμαι ειλικρινά που δεν πρόλαβε να δει και το μεγάλο του όνειρο, το πρότυπο Στέκι Παιδιού στην οδό Κασσαβέτη που είχαμε δρομολογήσει πριν από επτά χρόνια, να παίρνει «σάρκα και οστά».

Αγαπητέ Λάμπη, η αγάπη και η ευγνωμοσύνη της τοπικής κοινωνίας θα σε συνοδεύουν στο μεγάλο σου ταξίδι. Το αποτύπωμα που αφήνεις, ας είναι βάλσαμο παρηγοριάς για την οικογένειά σου που υπεραγαπούσες, στην οποία και εκφράζω τα πιο θερμά συλλυπητήρια».

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου

«Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Βόλου «Αχιλλοπούλειο» εκφράζουν τα θερμά και ειλικρινή τους συλλυπητήρια για την απώλεια ενός εξαίρετου ευεργέτη της πόλης και του Νοσοκομείου Βόλου. Ο Χαράλαμπος Τσιμάς, υπήρξε διαχρονικά αρωγός στην προσπάθειά μας για την ανάπτυξη των δομών του Νοσοκομείου μας και πάντα πρόθυμος να συνδράμει όπου υπήρχε ανάγκη. Η προσφορά του θα αφήσει έντονο το αποτύπωμά της στην ιστορία του Νοσοκομείου της πόλης μας».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος Μέγα Ευεργέτη της Μαγνησίας, Χαράλαμπου Τσιμά. Μας τίμησε ιδιαίτερα, ως επίτιμος Δημότης του τόπου μας, με τη παρουσία του σε σημαντικές στιγμές για την Οργάνωσή μας. Το έργο του, σίγουρα θα αποτελέσει παράδειγμα φιλανθρωπίας για τις επόμενες γενιές»

Το Γηροκομείο Καναλίων αποχαιρετά

τον μεγάλο ευεργέτη του Χαρ. Τσιμά

Τον μεγάλο ευεργέτη του Χαράλαμπο Τσιμά αποχαιρετά το Σουρλίκειο Ιδρυμα –Μονάδα Φροντίδα Ηλικιωμένων Καναλίων. Σε συλλυπητήρια ανακοίνωση της Διοίκησης αναφέρονται τα εξής: «Με αισθήματα θλίψης και οδύνης το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Διευθυντής, το Προσωπικό και οι τρόφιμοι του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Καναλιών συμμετέχουν στο πένθος της τοπικής κοινωνίας για την προς Κύριον εκδημία του μεγάλου ευεργέτου του Ιδρύματος μας Χαραλάμπους Τσιμά.

Με ευγνωμοσύνη πολλή μνημονεύουμε τις δωρεές του μακαριστού Λάμπη Τσιμά και την ολόθυμη συμπαράσταση του στο Γηροκομείο μας και τους

τροφίμους του.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά προς την οικογένεια του και ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός να αναπαύει την ψυχή του.

Το όνομα του Μακαριστού Χαραλάμπους Τσιμά θα αναγραφεί στους καταλόγους των μεγάλων ευεργετών του ιδρύματος μας και το όνομα του θα

μνημονεύεται ως ελάχιστο αντίδωρο των μεγάλων ευεργεσιών του.

Ας είναι η μνήμη του αιώνια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου