ΤΟΠΙΚΑ

«Εμπλεξαν» οι γραμμές του εμβολιασμού

εμπλεξαν-οι-γραμμές-του-εμβολιασμο-782360

Αχιλλοπούλειο και Κ.Υ. Αργαλαστής τα μοναδικά εμβολιαστικά κέντρα μέχρι νεωτέρας – Συνεχίζονται τα ευτράπελα στην πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού

«Εμβόλιο» συνεννόησης με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αναζητούν σε τοπικό επίπεδο οι υγειονομικοί φορείς, καθώς από μέρα σε μέρα δοκιμάζουν δυσάρεστες εκπλήξεις αναφορικά με την υλοποίηση του εμβολιαστικού σχεδιασμού του προγράμματος «Ελευθερία». Οι αρρυθμίες και τα ευτράπελα συνεχίζονται, όχι μόνο στη Μαγνησία, αλλά σ’ ολόκληρη την επικράτεια. Πράγματα που οι εκπρόσωποι του ΕΣΥ γνώριζαν ως δεδομένα, από το πρωί μέχρι το βράδυ ανατρέπονται. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται προβλήματα, να εγείρονται διαμαρτυρίες και το πρόγραμμα να «μπάζει νερά». Μέχρι πρότινος αυτό που ήταν γνωστό είναι ότι το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου θα γίνει εμβολιαστικό Κέντρο και θα εμβολιάσει όλο το υγειονομικό προσωπικό της Μαγνησίας. Από τη στιγμή όμως που άνοιξε η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού των ηλικιωμένων άνω των 85 χρόνων το Νοσοκομείο Βόλου αναγορεύτηκε σε προορισμό εμβολιασμού και του γενικού πληθυσμού, όπως τονίστηκε από το υπ. υγείας στους αρμοδίους του Αχιλλοπουλείου που ζήτησαν ενημέρωση. Αυτό που τους έγινε γνωστό είναι πως οι εμβολιασμοί των υπερηλίκων ξεκινούν στο Εμβολιαστικό Κέντρο του ισογείου από το ερχόμενο Σάββατο.

Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής μέχρι νεωτέρας…

Εμβολιασμοί επίσης υπερηλίκων θα ξεκινήσουν και στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής. Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου θα είναι το μοναδικό Κέντρο Υγείας που θα λειτουργήσει ως εμβολιαστικό Κέντρο στον νομό, εκτός απροόπτου. Μετά τις 10 του επόμενου μήνα εκτιμάται πως τη σκυτάλη εμβολιασμού θα πάρουν τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας, μεταξύ των οποίων και του Βόλου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ όλες οι δομές είναι ήδη έτοιμες για να λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά Κέντρα. Είναι εξοπλισμένες, το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί, όμως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έκρινε πως θα πρέπει η διαδικασία να ξεκινήσει από ένα περιφερειακό Κέντρο Υγείας, όπως αυτό της Αργαλαστής και σε δεύτερο χρόνο να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες δομές. Στο πλαίσιο αυτό κάτι αντίστοιχο έγινε και στους υπόλοιπους θεσσαλικούς νομούς. Στη Λάρισα ορίστηκε ως πρώτο εμβολιαστικό κέντρο το Κ.Υ. Ελασσόνας, στην Καρδίτσα το Κ.Υ. Παλαμά και στα Τρίκαλα το Κέντρο Υγείας Πύλης.

Το ερώτημα βέβαια που γεννάται είναι ποια ήταν τα κριτήρια της επιλογής και αν οι αρμόδιοι της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχουν λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους, όπως για παράδειγμα, πως θα μετακινηθεί ένας ηλικιωμένος 85 και 90 χρόνων από το Βελεστίνο ή τον Πτελεό για να μεταβεί στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής για να εμβολιαστεί, ή αν είναι κατάκοιτος και διαμένει στη Νέα Ιωνία πως θα μεταφερθεί στο Αχιλλοπούλειο;

Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω στο Νοσοκομείο Βόλου οι αρμόδιοι του Εμβολιαστικού Κέντρου διατηρούν την ψυχραιμία τους. Αν και υπάρχουν θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν και για τα οποία προς το παρόν απαντήσεις δεν έχουν δοθεί, δηλώνουν πανέτοιμοι να αναλάβουν τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων.

Στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Αχιλλοπουλείου υπάρχουν ακόμη 150 δόσεις εμβολίων οι οποίες εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθούν μέσα στο επόμενο 48ωρο στους εναπομείναντες υγειονομικούς των Κέντρων Υγείας, του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ και των άλλων δημοσίων δομών υγείας του ΕΣΥ στους οποίους έχει δοθεί προτεραιότητα.

Από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου που ξεκίνησε επίσημα ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στη Μαγνησία, το Εμβολιαστικό Κέντρο του Νοσοκομείου Βόλου προχώρησε μέχρι και χθες σε 575 εμβολιασμού υγειονομικού προσωπικού.

«Φρένο» και στους εμβολιασμούς ιδιωτών γιατρών

Δυσάρεστη ήταν η έκπληξη που δοκίμασαν χθες οι ιδιώτες γιατροί του Βόλου που ήταν η σειρά τους να εμβολιαστούν στο Αχιλλοπούλειο. Την Τρίτη εμβολιάστηκαν οι πρώτοι 20 και χθες ήταν έτοιμοι να λάβουν το «τσίμπημα» άλλοι 20. Δυστυχώς όμως αυτό δεν έγινε διότι η πλατφόρμα που καταγράφονται τα στοιχεία τους απέρριπτε την ένταξή τους στο σύστημα. Η εξήγηση που δόθηκε από το Υπουργείο ήταν πως ο εμβολιασμός των ιδιωτών γιατρών θα συνεχιστεί μεν, με τη διαδικασία όμως της υποβολής δήλωσης στην πλατφόρμα, που αφορά στους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, παρ’ ότι η αρχική δέσμευση του υπουργείου ήταν ότι οι ιδιώτες γιατροί θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό πως οι ιδιώτες γιατροί θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της Πολιτικής Προστασίας και να αναμένουν το SMS που θα τους ενημερώνει πότε θα εμβολιαστούν και πού.

Δεν υπάρχουν ραντεβού για δεύτερη δόση

Την ίδια ώρα οι φαρμακοποιοί που έχουν αναλάβει την εξυπηρέτηση των πολιτών για τα ραντεβού του εμβολιασμού διαπίστωσαν πως δεν υπάρχουν ημερομηνίες για τη δεύτερη δόση του εμβολίου στο Νοσοκομείο του Βόλου. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ματσιόλης σ’ ανάρτησή του στο fb ενημέρωνε ότι «τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας προγραμματισμού ραντεβού εμβολιασμού, το Νοσοκομείο Βόλου που καλύπτει ένα πολύ μεγάλο τμήμα των κατοίκων του Νομού Μαγνησίας, δεν έχει διαθέσιμες ημερομηνίες για τη δεύτερη δόση. Ενώ υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για την πρώτη δόση εμβολιασμού, για τη δεύτερη δόση δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα ραντεβού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία προγραμματισμού του ραντεβού για τον εμβολιασμό». Το Αχιλλοπούλειο αναμένει τις αλλαγές που θα γίνουν στην πλατφόρμα για να μπορεί να προγραμματιστεί το ραντεβού για τη δεύτερη δόση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου