Στον Δήμο Βόλου το Πανθεσσαλικό - Κλείνει μια πολυετής εκκρεμότητα για την πόλη

Τελευταία ενημέρωση: 2021-01-14, 00:13:58
Σειρά μελετών ζήτησαν οι μειοψηφίες για να αποδεχθούν να περιέλθει στην πόλη το Πανθεσσαλικό Στάδιο
Στον Δήμο Βόλου το Πανθεσσαλικό - Κλείνει μια πολυετής εκκρεμότητα για την πόλη

 Καταψήφισαν τη σύμβαση παραχώρησης του Σταδίου, παρά την πάγια διεκδίκηση, οι μειοψηφίες - Σε υψηλούς τόνους η πρώτη για το νέο έτος συνεδρίαση 

Ναι μεν, αλλά… είπαν οι μειοψηφίες του δημοτικού συμβουλίου Βόλου στη σύμβαση παραχώρησης του Πανθεσσαλικού Σταδίου στον Δήμο. Πάγιο αίτημα του Δήμου Βόλου, προκειμένου να περιέλθει στην πόλη η ολυμπιακή υποδομή και να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας και σύσσωμη την αντιπολίτευση να θέτει ζήτημα διαπραγμάτευσης καλύτερων όρων μεταξύ Δήμου και ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου). 

«Μας χαρίζουν γάιδαρο κι εμείς τον κοιτάμε στα δόντια» είπε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, που συμμετείχε στην πρώτη για το νέο έτος τηλεσυνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. «Παίρνουμε γουρούνι στο σακί» αντέτειναν μειοψηφίες, σε συνεδρίαση που κύλησε σε υψηλούς τόνους με ύβρεις και εντάσεις.

Οπως είναι γνωστό, στην τελευταία του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑΔ αποφάσισε την παραχώρηση του Σταδίου στον Δήμο Βόλου και η σύμβαση προβλέπει επιχορήγηση 600.000 ευρώ για τα αναγκαία έργα συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών.

Την παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου στον Δήμο Βόλου διαχειρίστηκα προσωπικά από το 2015 και ολοκληρώνεται τώρα. Επιτέλους περιουσία 100 εκατ. ευρώ περιέρχεται στην πόλη, προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτώνΤη συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος εξαπολύοντας δριμεία επίθεση προς τις μειοψηφίες με αφορμή αιτήματα, που κατατέθηκαν για την εκπόνηση μελετών για τη διαχείριση του Πανθεσσαλικού. «Την παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου στον Δήμο Βόλου διαχειρίστηκα προσωπικά από το 2015 και ολοκληρώνεται τώρα. Επιτέλους περιουσία 100 εκατ. ευρώ περιέρχεται στην πόλη, προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών. Κάποιοι περίεργοι τύποι, κάποια φρούτα, νούμερα, που σιγά - σιγά πάνε σπίτι τους, μας εγκαλούν αν κάναμε μελέτες. Εμείς δεν κάνουμε όπως εσείς -όταν λέω εσείς εννοώ το σάπιο και βρόμικο σύστημα που υπηρετείτε και εκπροσωπείτε- μελέτες για να παίρνουμε δάνεια. Τι μελέτες και κουραφέξαλα; Μας χαρίζουν γάιδαρο και θα τον κοιτάξουμε στα δόντια; Επεσε ο κλήρος σε εμάς, όπως και για τη χερσαία ζώνη. Τα είχατε δώσει όλα. Ούτε που σας ενδιέφερε για την πόλη. Το Πανθεσσαλικό είναι μία περιουσία που παίρνουμε, την οποία όσες ομάδες χρησιμοποιήσουν θα συμβάλλουν για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας και συντήρησης. Εμείς έχουμε την ικανότητα να διαχειριστούμε το Στάδιο, εσείς ήσασταν άχρηστοι. Θέλετε και μελέτη. Εκανε μελέτη ο Αχιλλέας Μπέος και συνεργάτες. Η σημερινή δημοτική αρχή έχει τις γνώσεις. Τις μόνες γνώσεις που δεν έχει είναι να παίρνει δάνεια και να καταχρεώνει τον Δήμο και να τα πληρώνουν άλλοι», είπε ο κ. Μπέος ανεβάζοντας τους τόνους της συζήτησης με την έναρξη της συνεδρίασης.

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νάνσυ Καπούλα παραδέχθηκε ότι η παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου είναι πάγιο αίτημα της πόλης, υποστήριξε ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή ενέχει μεγάλο ρίσκο» και ζήτησε νέα διαπραγμάτευση με την ΕΤΑΔ για καλύτερους όρους, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι δημότες. Μάλιστα η παράταξη ψήφισε λευκό.

Στο πάγιο αίτημα της πόλης αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Ιάσονας Αποστολάκης, ζήτησε όμως τεχνική, οικονομική και νομική μελέτη. «Ξέρει τι παραλαμβάνει ο Δήμος και τι θα του κοστίζει σε ετήσια βάση. Παίρνουμε ένα Στάδιο ελαφρά τη καρδία, χωρίς πλάνο», είπε ζητώντας σύσταση φορέα υπερτοπικού χαρακτήρα για τη διαχείρισή του. Ο ίδιος άφησε αιχμές κατά της επάρκειας της δημοτικής αρχής να αξιοποιήσει τη δημοτική περιουσία μιλώντας για το παράδειγμα του ΕΑΚ Βόλου, ενώ με αφορμή τις μελέτες κατήγγειλε: «Είστε η δημοτική αρχή των ρεκόρ αναθέσεων μελετών σε εξωτερικούς συνεργάτες».

Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Αποστόλης Παπαδούλης μίλησε για «παραλήρημα του δημάρχου», ενώ αναφερόμενος στη σύμβαση παραχώρησης υποστήριξε ότι «η ΕΤΑΔ βρήκε έναν πρόθυμο Δήμο Βόλου να του φορτώσει το Πανθεσσαλικό με την ευτελή προίκα των 600.000 ευρώ για επτά χρόνια». Χαρακτήρισε την υπόθεση προκλητική και ζήτησε μελέτες για συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ετήσιο λειτουργικό κόστος, έκθεση για την κατάσταση των υποδομών, επιχειρησιακό σχέδιο για τη βιωσιμότητα του Σταδίου και διαχειριστικό μοντέλο. «Σε αντίστοιχη περίπτωση, ο δήμαρχος θα δέσμευε το πορτοφόλι του με υπογραφή με βάση αυτή τη στεγνή, ατελή και τσιγγούνικη σύμβαση;», το ερώτημα που απηύθυνε.

Με προσωπική επίθεση απάντησε στον κ. Παπαδούλη ο κ. Μπέος. «Τι αηδίες είναι αυτές; Δεν είναι τυχαίο ότι τον ψήφισαν μόνο οι συγγενείς του. Μας χαρίζουν περιουσία, που επί 20 χρόνια προσπαθούσατε να πάρετε, αλλά δεν το κάνατε, επειδή δεν είχατε την ικανότητα, όλοι εσείς οι περίεργοι τύποι με τη φράντζα και το γυαλί, που διεκδικείτε έξωθεν καλή μαρτυρία. Δημιουργούσατε έργα και καταστρέφονταν, επειδή δεν τα συντηρούσατε. Στο Πανθεσσαλικό θα γίνουν εργασίες 800.000 ευρώ για να γίνει σύγχρονων προδιαγραφών και να φιλοξενεί πέρα από αθλητικές διοργανώσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το 90% των εξόδων θα επωμιστεί η ΕΤΑΔ. Τη συντήρηση θα αναλάβει ο Δήμος, όπως και για όλα τα ακίνητά του. Πώς συντηρούνται το Αχίλλειον, η Παλιά Ηλεκτρική, το Εκθεσιακό, το δημοτικό θέατρο; Από τον ουρανό;», είπε ο κ. Μπέος.

 

Καταγγελίες για τη φρασεολογία του δημάρχου

Η συζήτηση συνεχίστηκε αρκετά. Ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας Αποστόλης Ριζόπουλος κατήγγειλε τον δήμαρχο για «τον υβριστικό τρόπο με τον οποίο απευθύνεται στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτός ο τρόπος δείχνει ότι είναι ο πιο συστημικός δήμαρχος που έχει περάσει από την Ελλάδα» είπε και συνέχισε: «Ο δήμαρχος καθαρίζει την μπουγάδα της Κυβέρνησης για το Πανθεσσαλικό. Αυτή την μπουγάδα θα πληρώσουν οι πολίτες. Εχει λερωμένη τη φωλιά του ο δήμαρχος και να κατεβάσει τους τόνους. Εχει μετατρέψει τον Δήμο σε επιχείρηση. Δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, είναι λίγος, είναι μικρός».

Η δημοτική σύμβουλος των «Μαζί για τον Βόλο» Ελένη Παπαθανασίου υπογράμμισε τον κίνδυνο να μετατραπεί κυψέλη άθλησης σε βόμβα ακτινοβολίας αναφερόμενη στη σύμβαση, η οποία προβλέπει τμήματα για εγκατάσταση σταθμών βάσεων κινητής τηλεφωνίας, ενώ μίλησε για σύμβαση – παράδοση άνευ όρων του Δήμου στην ΕΤΑΔ.

«Ασκηση μπούλινγκ στο δημοτικό συμβούλιο» κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος της ήσσονος μειοψηφίας Βασίλης Ντακούμης. «Δεν είναι αυτοί όροι συζήτησης και δεν προάγουν τον διάλογο. Ο δήμαρχος να περιορίσει το φρασεολόγιό του», είπε. 

Για μικροπρεπείς προσωπικές επιθέσεις του κ. Μπέου προς δημοτικούς συμβούλους μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Λεωνίδας Μαυρογιάννης. «Ο πολιτικός του λόγος ήταν αρκετά επικίνδυνος. Τα βάζει με όλα τα πολιτικά κόμματα. Τι θέλει; Να καταργηθούν και να πάμε σε άλλα καθεστώτα;» είπε και υποστήριξε ότι ο τρόπος παραχώρησης του Πανθεσσαλικού θυμίζει «γουρούνι στο σακί» και ζήτησε νέα διαπραγμάτευση.

Την έκπληξή του για την έκβαση που έλαβε η συζήτηση διατύπωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θάνος Θεοδώρου. «Αυτή τη στιγμή μιλάμε για την παραχώρηση του Πανθεσσαλικού. Οταν προχωρήσει η σύμβαση θα έρθει προς συζήτηση και το πλάνο λειτουργίας του Σταδίου, που επί χρόνια ήταν κλειστό. Το σημερινό αποτύπωμα της παραχώρησης του Σταδίου είναι ότι επιτέλους θα είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες για ατομική άθληση, σε όλους τους συλλόγους», σημείωσε και αντέδρασε στην απόπειρα, όπως είπε, μηδενισμού του έργου της δημοτικής αρχής.

Τέλος, στη δράση της δημοτικής αρχής στον τομέα της συντήρησης αθλητικών υποδομών, της επέκτασης της λειτουργίας τους, αλλά και της προσέλκυσης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ Βόλου Γιώργος Βλιώρας, σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή έχει δώσει δείγματα γραφής.

 

Γ. Μουλάς: Αγωνιάτε τι θα γίνει, όταν φύγει ο Μπέος

Στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Μουλάς, ο οποίος «αποκάλυψε τους φόβους της αντιπολίτευσης για το Πανθεσσαλικό Στάδιο».

«Η αγωνία των περισσοτέρων, και ας μην τη διατυπώσατε, θα την αποκαλύψω εγώ, είναι τι θα γίνει με το Πανθεσσαλικό μετά από 20 χρόνια, όταν δεν θα είναι δήμαρχος ο Μπέος. Τι θα γίνει, αν επανέλθουν άχρηστοι. Εκεί υπάρχει τεράστιο ζήτημα και εγώ το αντιλαμβάνομαι», ανέφερε.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
5
=