ΤΟΠΙΚΑ

Φαγητό και στα δύσκολα σε απόρους του Βόλου

φαγητό-και-στα-δύσκολα-σε-απόρους-του-β-782780

Στις επάλξεις τα Σπίτια Γαλήνης Αναλήψεως, Αγίου Κωνσταντίνου και Αλμυρού και στη διάρκεια της πανδημίας

Ανασταλτικά για την επαναλειτουργία των Σπιτιών Γαλήνης τα περιοριστικά μέτρα, που βρίσκονται σε ισχύ στο δεύτερο lockdown, με την τοπική Εκκλησία, ωστόσο, να συνεχίζει τη διανομή τροφίμων σε 2.000 άπορες οικογένειες, για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σίτισης.

Τέσσερα Σπίτια Γαλήνης παραμένουν, ωστόσο, στις επάλξεις, στην παρούσα χρονική περίοδο, με τη δομή σίτισης απόρων της Ανάληψης να έχει τεθεί και πάλι σε λειτουργία από προχθές, με τη συνδρομή των εθελοντριών. Το Σπίτι Γαλήνης του Αγίου Κωνσταντίνου πρόκειται να επαναλειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, μετά την ολιγοήμερη διακοπή λόγω εορτών, με την περιοχή του Αλμυρού να παραμένει σταθερά στις επάλξεις της καθημερινής προφοράς φαγητού σε άπορες οικογένειες.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του Αγίου Κωνσταντίνου Βόλου, π. Καλλίνικο Γεωργακόπουλο, ο οποίος υπογράμμισε ότι «σε όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου καλύφθηκαν οι ανάγκες των σιτιζομένων με τη διανομή τροφίμων. Σε περίπτωση που κάποιοι δεν είχαν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν, δόθηκαν λύσεις με τη συνδρομή εθελοντών».

Το Σπίτι Γαλήνης του Αγίου Κωνσταντίνου Βόλου εξυπηρετεί 105 απόρους, με τη διανομή φαγητού σε 40 περίπου άτομα, ενώ στους υπόλοιπους διανέμονται τρόφιμα, εφόσον έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν στο σπίτι. Η προσπάθεια εξελίσσεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, με τον π. Καλλίνικο να υπενθυμίζει ότι «είναι πάντα αναγκαία η στήριξη του κόσμου είτε με τρόφιμα είτε με χρηματικές εισφορές, γιατί οι ανάγκες δεν σταματούν ποτέ».

Ανοιξε το Σπίτι Γαλήνης Αναλήψεως

Στήριξη για τους άπορους σιτιζόμενους η επανέναρξη λειτουργίας του Σπιτιού Γαλήνης του ιερού ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, προχθές, με τις εθελόντριες να βρίσκονται στις θέσεις τους, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για να παρασκευαστεί το φαγητό που προσφέρεται και πάλι, σε όσους το έχουν ανάγκη.

Στην παρούσα εξυπηρετούνται οι ανάγκες σίτισης 95 ατόμων, με τον προϊστάμενο του ναού π. Δαμασκηνό Κιαμέτη, πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Δημητριάδος, να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αλλά προσπαθούμε, με τη βοήθεια του Θεού και τη συνδρομή των ενοριτών να προσφέρουμε όπου υπάρχει ανάγκη».

Προσφορά στον Αλμυρό

Σταθερά στις επάλξεις της προσφοράς τα Σπίτια Γαλήνης στον Αλμυρό, με την προσπάθεια στήριξης των οικονομικά αδύναμων οικογενειών να συνεχίζεται. Σε λειτουργία τα Σπίτια Γαλήνης του Αγίου Δημητρίου Αλμυρού, που προσφέρει 80 μερίδες φαγητού, του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου που προσφέρει, αντίστοιχα, 20 μερίδες, καθώς επίσης και το κοινωνικό παντοπωλείο που εδρεύει στην ενορία του Αγίου Νικολάου Αλμυρού και εξυπηρετεί με τρόφιμα 67 άπορες οικογένειες.

Στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου διανεμήθηκαν εορταστικά δέματα με φαγητό τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα και επιπλέον δόθηκαν δέματα με τρόφιμα στους σιτιζόμενους πριν τα Χριστούγεννα, για να μη μείνει κανένα γιορτινό τραπέζι χωρίς τα αναγκαία.

«Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, ο κόσμος προσφέρει. Δόξα τω Θεώ, πήγαμε καλά με τη βοήθεια του κόσμου, των αρχών, του δήμου Αλμυρού, που βοηθά πάντοτε. Οχι μόνο στις γιορτές, αλλά και όποτε χρειαζόμαστε» υπογράμμισε ο π. Γεώργιος Γιαννιός, εφημέριος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ευξεινούπολης.

Δέματα με τρόφιμα

Συνεχίζεται η διανομή τροφίμων στα 27 σημεία σίτισης απόρων της Μητρόπολης Δημητριάδος, με τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας και γραμματέα της Μητρόπολης Δημητριάδος, π. Αμφιλόχιο Μήλτο, να επισημαίνει ότι το σήμα επανεκκίνησης θα δοθεί μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Στο μεταξύ, οι 130 σιτιζόμενοι καλύπτονται με τρόφιμα, με διαρκή την έκκληση για προσφορά είτε τροφίμων, είτε χρημάτων, για να καλυφθούν τα αιτήματα που υπάρχουν.

Ανάλογη η εικόνα και στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, καθώς τα περιοριστικά μέτρα καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του «Δος ημίν», κατ’ αντιστοιχία με τους ναούς. «Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα» επεσήμανε ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, τονίζοντας, ωστόσο, ότι είναι διαρκής η μέριμνα του Φιλόπτωχου Ταμείου του ναού, που προσφέρει τρόφιμα και χρηματικά βοηθήματα σε 70 περίπου άπορες οικογένειες ενοριτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου