Αρχίζουν έλεγχοι για το τσιπάρισμα των ζώων

Τελευταία ενημέρωση: 2021-01-13, 18:49:16
Αρχίζουν έλεγχοι για το τσιπάρισμα των ζώων

 

Με αφορμή τις φρικτές εικόνες ασιτίας σκύλων στη Νέα Αγχίαλο

 

Στην άμεση σήμανση και καταγραφή των στοιχείων των σκύλων τους με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ) θα πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες των χαριτωμένων τετράποδων που δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα, παρά τη νομοθεσία που ισχύει. Η Εισαγγελία Βόλου έδωσε χθες οδηγίες στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου και τα κατά τόπους Τμήματα για ελέγχους.

Σε συνέχεια του εντοπισμού αποστεωμένων από την ασιτία σκύλων στη Nέα Αγχίαλο η Εισαγγελία Βόλου ζήτησε ένταση των ελέγχων και επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων στις περιπτώσεις που δεν τηρείται ο νόμος.

Επισημαίνεται ότι για την παράλειψη σήμανσης σκύλων με ψηφιακή ταυτότητα το διοικητικό πρόστιμο είναι ύψους 300 ευρώ, ενώ για εγκατάλειψη ζώων 30.000 ευρώ.

Σε συνεργασία με την Εισαγγελία η δημοτική αρχή Βόλου παρενέβη προχθές για τη φροντίδα 11 ζώων που εγκαταλείφθηκαν. Παράλληλα γίνονται ενέργειες με τη συμβολή φιλόζωων για την υιοθεσία κάποιων βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης μπήκε στο αρχείο καθώς ο ιδιοκτήτης των σκύλων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλεύεται στο Αχιλλοπούλειο.

Εντούτοις, με αφορμή το εν λόγω περιστατικό αλλά και φόβους που υπάρχουν ότι τα κρούσματα εγκατάλειψης θα αυξηθούν ραγδαία, όταν αρθούν τα μέτρων των περιορισμών στις μετακινήσεις από εδώ και στο εξής θα διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την νομοθεσία κάθε ιδιοκτήτης ζώου οφείλει να φροντίζει τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου, να έχει προβεί στη σήμανση και καταγραφή των στοιχείων του με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ), να έχει εμβολιάσει το ζώο και να προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στον κτηνιατρικό έλεγχο του, να έχει στειρώσει το ζώο εφόσον δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ζώων που θα γεννηθούν ή να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες.

Ακόμη, οφείλει να γνωστοποιεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου την πρόθεσή του να αποχωριστεί το ζώο που έχει και το οποίο με την ψηφιακή του ταυτότητα έχει ήδη καταχωρηθεί σε σχετικό αρχείο, να συντροφεύει ο ίδιος ή κάποιος άλλος στη θέση του το ζώο στον καθημερινό του περίπατο για να έχει τον άμεσο έλεγχό του, να δηλώνει την «απώλειά» του ζώου στον κτηνίατρο σε διάστημα πέντε ημερών προκειμένου να υπάρχει σωστή και σαφής καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
6
=